Kníže škodil národním zájmům, Zeman to zachraňuje. Foldyna promluvil k Číně, Tibetu a prezidentovi

28.10.2014 12:25

Různé reakce vyvolalo pondělní vyjádření prezidenta v Číně, že Česká republika neuznává samostatnost Tibetu, nehodlá se do těchto záležitostí vměšovat a že věří, že se podaří v dohledné době sjednotit s Tchaj-wanem, který považuje za integrální součást Číny. Nic nového, to bylo i za Schwarzenberga, říká poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Lidé na Facebooku tomu ale dávají korunu.

Kníže škodil národním zájmům, Zeman to zachraňuje. Foldyna promluvil k Číně, Tibetu a prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Anketa

Vadí vám, že Zeman nepozval na oslavu 28. října některé univerzitní rektory?

14%
79%
hlasovalo: 18027 lidí

Sociální demokrat Jaroslav Foldyna nevidí na pondělním výroku prezidenta nic kontroverzního ani překvapivého. „Česká republika ani za ministrování Karla Schwarzenberga nezpochybňovala teritoriální integritu Číny. Pouze se vždy omezila na poznámku o zachování specifické kultury Tibetu či Tchaj-wanu,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Foldyna. Prezident Zeman podle něj nijak nevybočil ze zahraničně politického postoje republiky. „Takováto vyjádření jsou běžným koloritem i ostatních zahraničních návštěv v Číně,“ míní.

V tomhle ovšem zajedno nejsou

Poslanec ze severu Čech tak hodnotí kladně snahu prezidenta i současné vlády obnovit ekonomickou diplomacii, kterou Karel Schwarzenberg po celou dobu ignoroval, čímž v mnoha případech dle jeho slov poškodil české národní zájmy. „Jsem rád, ze současný prezident i vláda to vidí jinak,“ dodal.

K otázce Číny a Tibetu se letos vyjádřili čeští političtí představitelé už například na jaře. Společné prohlášení tehdy vydali český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a čínský ministr Wang I při jednání v Pekingu.

Problém s deklarací postoje tehdy a ani teď nemá ani místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. "Celých 20 let ČR uznává územní celistvost Čínské lidové republiky. Na tom se nic nemění. Stejně tak připomínáme a otvíráme otázku lidských práv. Některá vyjádření a formulace našich ústavních činitelů nepovažuji za nutné," uvedl tento týden pro ParlamentníListy.cz. Za stále konstantní postoj to považoval předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a další. "Zahraniční politika vůči Čínské lidové republice je jednotná. Proto nemám důvod pochybovat o vyjádření prezidenta Miloše Zemana. V případě, že by se vyjádřil jinak, porušil by tak jednotnost zahraniční politiky České republiky vůči Čínské lidové republice a já plně respektuji územní celistvost této země," uvedl Kováčik aktuálně pro ParlamentníListy.cz Jiný názor měl například předseda ODS Petr Fiala, který nechce oddělovat snahu o dobré ekonomické vztahy a obhajobu lidských práv.

Dalajlama už nic nezmůže

Zajímavý pohled zmínil sociolog Vojtěch Bednář. „Dlouhodobě nerozumím tomu, jak je možné dělat ´aféry´ z marginálií a přitom zdárně ignorovat reálné problémy. Zabývat se problematikou obchodní bilance nebo hrozivě rostoucí schopností Číny inovovat, to jsou myslím řádově podstatnější témata vzájemného soužití než otázka Tibetu, která je za prvé dlouhodobým statem quo a za druhé jeho úplné osamostatnění již není politikou ani Jeho Svátosti Dalajlamy,“ uvedl.

Debatu o pohledu na vztah Číny k Tibetu rozpoutalo zveřejnění informace například na stránce think tanku Evropské hodnoty. „Každá česká vláda a každý český prezident uznával celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Proboha, nedělejte z toho vědu, když to tvrdí i Zeman,“ vzkázal v komentáři ekonom David Horák.

Nezisková organizace think tank Evropské hodnoty je kromě jiného jednou z platforem, jež tento týden cituje ze zveřejněné výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2013 o ruských a čínských zpravodajích, kteří s diplomatickým krytím přijíždějí do Česka jako špioni v roli akademiků nebo podnikatelů. „Jednoznačnou prioritou Ruské federace a Čínské lidové republiky a jejich zpravodajských služeb bylo upevňování a další rozšiřování jejich vlivových kapacit v ČR. V případě Ruska se jednalo o snahu využít otevřeného i utajeného politického, mediálního a společenského vlivu k podpoře ruských ekonomických zájmů v Česku (pošramocené ztrátami EGAP jdoucími většinou za ruskými projekty či problémy s projektem leningradské jaderné elektrárny). V případě Číny šlo zejména o využití ekonomických argumentů k podpoře čínských politických zájmů v ČR,“ píše se mimo jiné ve zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…