Kočí vytáhla na Peake, co pro Bártu ve straně všechno dělala

18.04.2012 18:07

Symbol čisté politiky, do něhož se nyní stylizuje místopředsedkyně vlády Karolína Peake, si nese z minulosti nejednu skvrnu. Její bývalá stranická kolegyně Kristýna Kočí jí připomíná, že coby právnička připravovala pro Víta Bártu dokumenty typu vázací smlouvy na poslance či rozkrádacího Etického kodexu VV, ale rovněž i možné lhaní během soudu s Vítem Bártou.

Kočí vytáhla na Peake, co pro Bártu ve straně všechno dělala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá poslankyně Kristýna Kočí

Mediální divadlo řízené Vítem Bártou k zakrytí jeho odsouzení, nedodržení slibu o odchodu z vysoké politiky a problémů s podivným financováním strany Věci veřejné. Tak hodnotí nezařazená poslankyně a bývalá předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí ohlášený odchod vicepremiérky Karolíny Peake a několika následníků z nejmenší vládní strany.

„Vzhledem k tomu, že Karolína Peake je dlouholetou místopředsedkyní Věcí veřejných, hlavním právníkem, který připravoval pro Bártu veškeré (ne)právní dokumenty, jako je vázací smlouva na poslance nebo rozkrádací Etický kodex VV, kde doporučovala jako odměňování pro ´poslušné´ byty na Praze 1, a byla hlavní Bártův spojenec, jsem spíš přesvědčena, že se jedná o mediální divadlo,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Kristýna Kočí úterní krok vicepremiérky Peake.

Napoví už to, zda se sestaví z VV dva kluby

Podle Kočí svědčí o řízenosti této akce nejen dřívější Bártův plán na rozdělení strany a klubu, ale hlavně to, že oba kluby – Věci veřejné i Peake a spol. – budou podle všeho disponovat dostatečným počtem poslanců na založení klubu. „Vznik dvou klubů může být pouze v kombinaci deset a jedenáct, jiná varianta by při 21 členech možná nebyla,“ předpokládá Kočí, že se Věci veřejné rozdělí právě takto, aby byl přísun peněz zajištěn pro oba kluby, což sotva může být náhoda.



„Rozhodující pro mé osobní hodnocení, zda se jedná o hru nebo o skutečnost, bude také fakt, zda ´peakovci´ budou, nebo nebudou čelit dehonestující kampani, vytahování špíny a kompromitujících materiálů na jejich osoby, osočování, pomlouvání, obecně mediálnímu peklu tak, jak jsem to zažívala celý rok já, když jsem se postavila praktikám Víta Bárty a nahlásila pokus o podplácení mé osoby,“ konstatuje nezařazená poslankyně Kočí.

Žádný jiný styl, jen jiná mediální prezentace

Podle ní jsou slova vicepremiérky o tom, že bojovala za jiný styl VV, nevěrohodná. „Karolína Peake byla jedním z nejvěrnějších lidí Víta Bárty a jedna ze zakladatelek úzkého rozhodovacího spolku na Kosárkově nábřeží, tzv. koncepční rady, téměř vždy podporovala Víta Bártu a jeho kroky. Proto nelze mluvit o jiném politickém stylu, maximálně tak jen o jiném způsobu mediální  prezentace své osoby,“ říká pro ParlamentníListy.cz Kristýna Kočí.

Připomíná také, že Karolína Peake tvrdila pod přísahou u soudu během procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, že VV jsou demokratickou stranou a Vít Bárta nepoužívá žádné totalitní či nedemokratické praktiky a je pouze členem vedení. „Co nám tvrdí dnes? Spolu s další místopředsedkyní Navrátilovou a možná i místopředsedou Šťovíčkem prý nemohli ovlivňovat chod strany,“ pozastavuje se Kočí nad názorovým veletočem vicepremiérky.

Peake lhala buď u soudu, nebo teď

„Dnes Peake dokonce uvedla, že i kdyby se stala předsedkyní strany, nikdy by ji skutečně neřídila. Karolína Peake tedy evidentně lhala. Buď lhala u soudu pod přísahou, že je vše ve Věcech veřejných v pořádku a řídí ji formální předseda, anebo lže veřejnosti dnes. Jiná možnost není,“ porovnává Kočí časově ne příliš vzdálená prohlášení vicepremiérky.

Co se dalšího vývoje týká, očekává, že nejbližší hodiny ukážou, zda se Peake podaří pro platformu sehnat dostatečný počet hlasů. Proto ani nechce předbíhat, jaký bude její postoj. „Než budu cokoliv zvažovat, chci vědět, oč se vlastně jedná. Zda je to jen mediální hra Víta Bárty, který to v pozadí řídí, či je to myšleno vážně a jaký je skutečný smysl této nové platformy. Osobně však za nejlepší řešení považuji předčasné volby,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Kočí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…