Komárek: Sobotka je politická zombie. Měl by vyvodit odpovědnost za volby

03.11.2013 12:16

Situace v ČSSD nyní připomíná dvouhlavou saň, která se navzájem okusuje. Shodli se na tom předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) i poslanec za hnutí ANO Martin Komárek. Zástupce sociální demokracie v nedělní Partii televize Prima prohlásil, že strana má opravdu dva proudy. Programovou shodu strana sice má, jen se neví, kdo ji bude prosazovat.

Komárek: Sobotka je politická zombie. Měl by vyvodit odpovědnost za volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Téma krize v sociální demokracii se nevyhnula ani Partii na Primě. To bylo také hlavní téma. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) si myslí, že je krize ve straně hlavně o ambicích lidí, kteří nerespektovali výsledky nejvyšších orgánů. „Člověk nemůže ručit za ty, kteří selžou,“ řekl Štěch a zdůraznil, že nejde o žádný programový problém, ale o to, aby se vyřešily personální záležitosti. Sám předseda Senátu vyzývá účastníky utajené schůzky v Lánech k odchodu.

Sobotka je zombie

Zmínění účastníci schůze s prezidentem Milošem Zemanem by tak měli podle Štěcha odejít z vrcholových funkcí, tedy grémia i předsednictva, dokonce i z ústředního výboru. Jejich místo je teď v krajích či obcích. I Sobotkovy kroky by teď měly vést k vyvození odpovědnosti zmíněných poslanců.

Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek konstatoval, že výsledek ČSSD ve volbách je tak i tak prohrou. Navíc není strana příliš předvídatelná. „Pro mě je to teď tak trošku dvouhlavá saň, přičemž ty dvě hlavy se okusují,“ komentoval Komárek situaci.

„Budeme respektovat, koho si ČSSD zvolí, ale musím konstatovat, že strana neuspěla,“ řekl Komárek na Primě. Dále zopakoval názor předsedy hnutí Andreje Babiše, že jednat bude jen s legitimním předsedou ČSSD, kterým je Sobotka. „Se vzbouřenci se nevyjednává," doplnil Komárek. Rovněž si neodpustil okomentovat ani Sobotkovy kroky. „Je to již, jak přiznal, politická zombie," zmínil na Sobotkovu adresu bývalý novinář a připomněl Štěchovi odchod Jiřího Paroubka. "I předseda soc. dem. by měl vyvodit odpovědnost ze svého volebního výsledku," dodal.

Důležité je sjednocení

Komárek dále apeloval na to, aby jednání o nové vládě byla co nejdříve. „Máme nejméně legitimní vládu na celém světě. Nejen, že jsou to kamarádi prezidenta, ale část z nich ani neprošla volbami. Je to vláda, kterou nikdo nechce," řekl bývalý novinář Komárek. Tato vláda by podle něj neměla dělat vlastně nic.

„Stalo se, my se omlouváme, ale nic víc s tím dělat nemůžeme,“ reagoval Štěch na výtky kolem krize uvnitř sociální demokracie. Podle předsedy Senátu ale není důležité, o jak dlouho déle bude Rusnokova vláda u moci, ale to, aby se politické subjekty nyní sjednotily a koaliční smlouva nebyla podepsána chybně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…