Komunista Remek má blíže k Zemanovi než Dienstbierovi

30.11.2012 12:44

O svých postojích je Jiří Dienstbier přesvědčen, že z něj dělají jediného skutečně levicového kandidáta. Také on si, stejně jako Miloš Zeman, vysloužil na závěr debaty potlesk. Vojtěch Filip však uvedl, že se KSČM rozhodne nejdříve 8. prosince, kdy zasedne Ústřední výbor strany.

Komunista Remek má blíže k Zemanovi než Dienstbierovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Remek

„Svými postoji jsem skutečně jediným levicovým kandidátem," řekl Jiří Dienstbier, ještě než vstoupil na horkou půdu Výkonného výboru KSČM. „Přijde mi proto zcela přirozené o podporu všech levicových voličů požádat,“ dodal.

Vládu s podporou komunistů bych jmenoval, tvrdí Dienstbier

Jak dále Jiří Dienstbier dodal, trvá na svém postoji, že by jako prezident jmenoval vládu podporovanou komunisty. „I bez ohledu na výsledek těchto jednání,“ dodal senátor s tím, že je to pro něj přirozené dodržování ústavnosti.

Když po další půlhodině Dienstbier vyšel z místnosti, svěřil se s dobrým pocitem. Zdůraznil, že vzhledem ke svým postojům vůči sociální sféře vidí jako zcela přirozenou možnost, že by právě on mohl oslovit levicové voliče s jejich hodnotami. Jednání bylo i podle Jiřího Dienstbiera věcné a korektní.

Větší evropská integrace

Jednání se i v tomto případě dotkla zahraniční politiky. „Vysvětlil jsem samozřejmě své postoje naprosto otevřeně, protože já jsem velkým zastánce pokračující evropské integrace. Máme-li být integrováni do euroatlantických struktur, nemusíme se úplně shodovat, ale svůj postoj jsem vyslovil zcela otevřeně,“ konstatoval senátor. Jak ale dodal, žádnou výraznou třecí plochu tam nezaznamenal, i když názory nemusely být shodné.

To se nejspíš týkalo i státu Palestina, který v noci na dnešek uznala Rada bezpečnosti OSN, byť jako neplnohodnotně svrchovaný stát. Není tajemstvím, že KSČM je výrazně propalestinská. Jiří Dienstbier k tomuto tématu dodal, že považuje za naprosto nezbytné dodržovat usnesení OSN. Dodejme jen, že Česká republika byla jednou z mála zemí, která pro tuto formu svrchovanosti Palestiny v OSN ruku nezvedla. Mezinárodní společenství by podle Dienstbiera měla garantovat bezpečnost pro oba suverénní státy – Palestinu i Izrael.

Počkejte si, zatím je ještě brzy hodnotit, tvrdí Filip

„Zatím to byla vystoupení jednotlivých kandidátů, na vyhodnocení je ještě brzy,“ řekl následně předseda KSČM Vojtěch Filip. Nechtěl říct ani to, komu dává přednost osobně. Oba kandidáti byli přesvědčiví. „Miloš Zeman měl odpovědi stručnější, takže se dostalo na více tazatelů, Jiří Dienstbier odpovídal více do hloubky,“ charakterizoval odpovědi Vojtěch Filip. Členové Výkonného výboru byli podle stranického předsedy s odpověďmi kandidátů spokojeni.

KSČM, jak řekl Filip, už avizovala, že chce, aby se do druhého kola dostal i nepravicový kandidát. Jednotlivé kroky kandidátů Zemana i Dienstbiera by pak měly přesvědčit komunistické voliče o svých záměrech.

Kosmonaut Vladimír Remek má blíž k Zemanovi

ParlamentníListy.cz se pokusily získat stanovisko některých členů Výkonného výboru. Většina oslovených konstatovala, že ještě neví, nebo že si počká na rozhodnutí Ústředního výboru. Výsledek těch, kteří byli ochotni říct svůj názor, dopadl 50 na 50.

Jedním z těch, kdo připustil bližší postoj k Miloši Zemanovi, byl bývalý kosmonaut Vladimír Remek. „Nevím, kde jste to slyšela, ale je to pravda," odpověděl na dotaz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…