Korupce - předvolební lákadlo všech stran

01.04.2010 11:31

Téma „korupce“ patří k oblíbeným předvolebním tahákům snad každé politické strany. Na některých protikorupčních opatření se politici shodnou, jsou to ale spíše jen jednotlivé drobnosti. S čím přicházejí nejsilnější partaje a na co lákají voliče tentokrát?

Korupce - předvolební  lákadlo všech stran

ČSSD

ČSSD by po volbách ráda zpřísnila zákon o střetu zájmů, aby např. úředník po odchodu do soukromé sféry nemohl zneužívat informace. Dále láká své voliče na zákon o omezení lobbingu, větší průhlednost při veřejných zakázkách a zdanění majetku nad dva miliony, když jehož vlastník nebude umět vysvětlit, jak ho získal.

ODS

ODS sází na méně papírování a razítek, čímž by ubylo příležitostí k uplácení. Výběrové komise u veřejných zakázek by se vybíraly losem a stát by musel zveřejnit na internetu celý průběh veřejné zakázky, navrhují občanští demokraté. Nejvyšší kontrolní úřad by podle nich mohl prověřovat hospodaření měst a obcí.

TOP 09

TOP 09 by ve svém boji proti korupci dala poslancům právo kontrolovat hospodaření státních firem a stejně jako ODS by chtěla prosadit zveřejňování informací o veřejných zakázkách na webu. Firmy, jež by měly nejasné vlastníky, by nesměly vyhrát veřejný tendr a obecně by TOP 09 prosazovala větší dohled nad tím, aby státní společnosti nedávaly zakázky spřízněným firmám. Strana prosazuje také zveřejňování výdajů za kampaně. V tomto bodě se shoduje se Stranou zelených.

Strana zelených

Zelení jsou dále pro, aby byly kontrolovány i malé zakázky a aby Nejvyšší kontrolní úřad mohl trestat zjištěnou nehospodárnost. I oni by chtěli prosadit uveřejňování informací k veřejným zakázkám na webu.

KDU-ČSL

KDU-ČSL by posílila odbor ministerstva financí, který odhaluje praní špinavých peněz, zavedla by trestní odpovědnost právnických osob a do terénu nasadila agenta-provokatéra. Stejně jako TOP 09 prosazují lidovci, aby společnosti s neprůhlednými vlastníky nemohly získávat státní zakázky.

KSČM

KSČM chytá voliče na zákon o omezení lobbingu a na možnost vzít poslanci madát, pokud „přeběhne" k jiné straně. Zároveň by komunisté navrhovali zvýšit odpovědnost úředníků za jejich rozhodnutí.

Více:
Kužílek: Korupce je dobrá marketingová nálepka
Korupce je hlavním problémem ekonomiky, říká program zelených

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: apo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…