Koskuba se opřel do miliardáře Janečka: Zlůzovatěl. Přitom snad ochlasta ani šmejd není

15.02.2014 8:31

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Poslanec ČSSD a senátor ODS v pravidelné názorové aréně komentářů pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát na jediné téma: Může posunout kauza expremiéra Petra Nečase pohled na to, co je politická trafika? Vyjasní se konečně otazníky kolem toho, zda jsou přípustné, či nikoli?

Koskuba se opřel do miliardáře Janečka: Zlůzovatěl. Přitom snad ochlasta ani šmejd není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Obviněním bývalého předsedy vlády Petra Nečase a zadržením několika osob provázaných s kauzou Jana Nagyová (dnes již Nečasová, pozn. red.) se opět dostává do centra zájmu otázka, jak nahlížet na takzvané politické trafiky, o které v kauze, zdá se, také jde.

V této souvislosti požaduje ODS zrušení vyhlášky o přesunu případů mezi státními zastupitelstvími. Jde přitom o vyhlášku, kterou vydala vloni v lednu exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Občanští demokraté nyní tvrdí, že dozor a vyšetřování případu nepřísluší olomouckému státnímu zastupitelství, ale věcně patří do Prahy. Vyšetřování na Moravě umožnila podle nich právě až nová a občanskými demokraty nyní znevěrohodňovaná vyhláška.

Pravdou tak zůstává, že instituce takzvané politické trafiky je nyní vnímána veřejností jako nástroj korupce a nečistého politického boje. Běží tedy o to, zda vstoupila, či nikoli politická kultura přidělením „trafik“ za hranici zákona.

Je politická trafika mimo zákon?

„Pokud by se jednalo o politické funkce, tak je to snad jasné. Ty lze v demokratické společnosti získat jedině ve svobodných volbách. A svobodu voleb, pokud je mi známo, u nás zatím nikdo nezpochybňuje, protože každý má možnost volit a být volen. I když pravda, to první je poněkud snadnější. Stačí se zvednout z křesla či gauče a jít. Přitom netvrdím, že výběr je vždy ideální. Ale když už někdo nejde -  a ono se to týká kolem 40 procent lidí a více - pak by alespoň neměl nadávat. Je mi líto. To, dostat se na kandidátku, natož pak její tzv. volitelné místo, již může být a mnohdy je poněkud problematičtější. Dokonce to tu a tam může opravdu snad zavánět až jistou protekcí, trafikou, odměnou. Bohužel někdy až tak, že ani ten nejlepší osvěžovač z TV reklamy ten smrádek nepřebije,“ reagoval na úvod komentáře tohoto týdne poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Jak dodal, politik, jelikož je známý, je vidět, je tedy též kritizován. „Proto se jim nadává svorně a kolektivně. Mimochodem, v poslední době již jenom nadává,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz.

„Vy zřejmě máte otázkou na mysli ale něco jiného, méně nápadného. Přitom daleko výnosnějšího, významnějšího. Funkce a činnosti na politiku přímo navázané, že? Třeba různé správní, dozorčí či jiné rady. Pochopitelně co nejlépe placené. Zhusta dokonce až řádově více, než jsou placeni samotní politici. Pak tady máme podobně honorovanou skupinu manažerských postů firem a institucí na politiku přímo napojených. Dále četné poradce a tzv. lobbisty. Což je činnost, nechť mi prominou, kterou jako laik vlastně od úplatkářství ani moc oddělit neumím. A pak také kmotřičky, kmotry. A tzv. zlojedy – jak jisté ‚mocné‘ tak hezky nazýval další náš populární miliardář pan Janeček. Škoda jen, že i jeho slovník tak náhle upadl až ‚zlúzovatěl‘. Přitom snad sám ochlasta ani šmejd není…,“ konstatoval dále sociálnědemokratický poslanec.

Ve slepém nadšení jsme si pořádně zaneřádili ten náš chlívek

Připomněl, že to všechno jsou lidé, kteří více než významně hýbají našim dnešním světem. Jak v Čechách, tak jinde. A daleko více než politici, poněvadž ty významné si prostě  mohou koupit. Mohou si je dokonce „udělat“.

„Bohužel i tohle je dnešní demokracie, kapitalismus. Bylo poněkud naivní si myslet, že pravda a láska zvítězí nad touhou po penězích, po moci. A tím dalších penězích. Postavení a úspěch se začaly měřit bohatstvím. Sáhněme si proto do svědomí. Kdo nikdy nechtěl zbohatnout? Zpočátku tak ani mnohým nevadilo tvrzení, že nejde rozlišit špinavé prachy od těch čistých. A takhle to šlo o to snadněji. Na podzim uteče celé čtvrtstoletí od listopadových událostí v roce 1989. Vyrostla již jedna celá generace, která není poznamenaná tím, co bylo. Máme nesporně zpět demokracii a svobodu. To nemůže popřít ani ten největší škarohlíd. Horší už je, jak s tím umíme nakládat. Nic moc, obávám se. Při velkém ‚porevolučním úklidu‘ jsme si takhle ve slepém nadšení ten náš chlívek zaneřádili zase jiným svinstvem. V Augiášově byl proti tomu pořádek. Jedno, dvě, deset zatčení na tom nic nezmění,“ uvedl dále Jiří Koskuba.

Podle něj je navíc důležité připomenout to, že stále častěji platí, že „zatknout mohou, ale pustit musí“.

„I když, díky bohu se konečně aspoň něco děje. Však se také říká, že ‚nemusí pršet, jen když kape‘.  Ale jsme taky národ zahrádkářů. A tak když skoro nepršelo čtvrt století, víme, že zase pár nějakých těch kapek nás nezachrání. Tohle prostě chce buď mohutný dlouhý slejvák nebo pořádnou sprchu. Snad není ještě pozdě. Třeba notně proschlá obyčejná slušnost a morálka znovu obrazí,“ uzavřel komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz poslanec Koskuba.

Kubera: Posunuli jsme hranice vnímání - podezřelý je už skoro hned vinný

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery je třeba si připomenout to, že základem demokracie je presumpce neviny. A ta se bohužel u nás posunula do zcela jiné roviny. „Jakmile se o někom napíše, že je podezřelý, automaticky je veřejností vnímán jako viník. A jelikož to trvá řadu let, než se ukáže pravda, mnoha takovým lidem to zničí život, vztahy, kariéru - i když se ukáže, že nic neprovedli. V tom vidím ten nejzákladnější problém - že se to, zda jsou trafiky korupcí, či nikoli a kdo se na ní podílel - dozvíme ne za týden nebo měsíc, ale za několik let. Do té doby tu ten problém neustále bude. Přitom víme, že tři čtvrtiny všech těch mediálně sledovaných kauz nakonec skončilo vyšuměním," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Proto je podle něj důležité, aby se začal vyvíjet tlak na správné fungování všech mocí, které jsou pro demokratické státy důležité. Tedy zákonodárné, výkonné a soudní. „Pokud budou fungovat v tomto pořadí, bude po řadě problémů. V tuto chvíli bohužel u nás je viníkem člověk či jakýkoli jiný subjekt opravdu už na samém počátku. Stačí se podívat třeba na to, když uvede ÚOHS, že někomu udělil pokutu. Okamžitě se tomu začne věnovat policie. To je ale v mnoha případech zbytečné, to potom může vyšetřovat policie úplně vše a nepotřebujeme tu takovéto úřady. Bohužel tento stav, při kterém se pořád mluví o někom, jak je podezřelý, pak vyvolává v lidech zbytečné negativní emoce. Poněvadž to, když se po letech ukáže, že ten podezřelý nic nespáchal, už se na prvních stránkách většinou nepropírá," pokračoval dál senátor ODS.

Politické trafiky jsou i ve světě...

Jak dodal, aby se vyhnul podezřením z udělování jakýchkoli „trafik" komukoli, to ovlivnit neumí. „Uměl jsem to ovlivnit jen u nás v Teplicích. Bohužel na té celostátní úrovni je problémem i to, že si politici kolikrát sami nabíhají - když něco prohlašují a nedomýšlejí to, že to nakonec může postihnout i je samotné," poznamenal Kubera. Podle něj je přitom vysoce problematické vysvětlit a specifikovat to, co to vůbec politická trafika je, poněvadž i ve světě podobné nástroje existují.

„Ti lidé, pokud pracují ve vysokých funkcích politiky, se i kdyby nechtěli, hodně za to období naučí, seznámí se s řadou informací, znalostí, dovedností. Je tedy logické, že je užitečné to použít i v další praxi. Ovšem pokud někdo u nás k nějakému závěru dojde, budu na něj velmi zvědav - byť jak už jsem řekl, potrvá to zřejmě roky," konstatoval ještě.

Závěrem pak zavtipkoval na téma, které se též v poslední době začíná hlasitě ozývat, jehož podstatou je, že by politik měl pracovat v zájmu všeho lidu.

„Víte, to skoro vypadá, že bych musel vrátit svůj mandát.  Pracovat umím jen na základě svého svědomí - tím se řídím. Ne vědomí. Jen když si přečtu nějaké směrnice Evropské unie, jsem skoro v bezvědomí," uzavřel Jaroslav Kubera komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. 

  • Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…