Křesťanští demokraté v Parlamentu zpívali "Bratříčku, zavírej vrátka". Jen Gabal mlčel

12.03.2015 10:30

REPORTÁŽ Demokracie bez kritiky a opozice nemůže existovat. Tak zní nápis na podstavci busty básníka s kytarou Karla Kryla, která byla odhalena v sídle poslaneckého klubu KDU-ČSL. Všichni přítomní, například ministr kultury Daniel Herman, sborově zpívali jeho legendární píseň Bratříčku, zavírej vrátka. Jen nestraník zvolený za křesťanské demokraty a sociolog Ivan Gabal nevydal ani hlásku.

Křesťanští demokraté v Parlamentu zpívali "Bratříčku, zavírej vrátka". Jen Gabal mlčel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman a busta Karla Kryla

"Takových novinářů se tam hrne, nechápu. Mám doma bustu Jana Žižky a nikoho to nezajímá," vtipkoval člen ochranky u vchodu do Poslanecké sněmovny. Při příležitosti jedenadvacátého výročí úmrtí Karla Kryla byla totiž v prostorách poslaneckého klubu KDU-ČSL instalována zpěvákova busta.

Dohled z nebeského Jeruzaléma

U bronzové podobizny, kterou vytvořil výtvarník Pavel Monhart, se sešli ministr kultury Daniel Herman, místopředseda sněmovny Jan Bartošek a poslanec Jiří Mihola. Z obecenstva, kde stáli jejich partajní kolegové, ale třeba i exministryně spravedlnosti Helena Válková, se ozvalo: "Takže teď odhalujeme busty čtyři." Všichni přítomní poslanci zpívali úvodní "Bratříčku, zavírej vrátka", jen nestraník zvolený za KDU-ČSL Ivan Gabal zarytě mlčel.

"Kryl nebyl jen básník s kytarou, ale i symbol Pražského jara 1968. To jsem nezažil. Avšak byl i symbolem změn v roce 1989. Byl z politiky znechucen a je naší prací, aby z ní měl Karel Kryl, jenž se na nás dívá z nebeského Jeruzaléma, radost," sdělil na úvod Mihola. "Patřím k menšině, která si pamatuje, jak do Československa přijely hranaté železné maringotky. Jako Kryl tehdy našel azyl v křesťansko-demokratickém Bavorsku, tak jeho busta našla azyl na půdě křesťansko-demokratické strany. Vždy k nám tak bude alespoň virtuálně promlouvat," řekl Herman.

Zmatky ve sněmovně

Krylovu bustu umístil loni na podzim v přístupnějším atriu Poslanecké sněmovny právě její autor Monhart. Vedení sněmovny nejdřív souhlasilo, pak však vzkázalo, ať ji odveze. Zastání našel právě u KDU-ČSL. "Přišli jsme s iniciativou, že by nebylo dobře ji přemístit mimo Poslaneckou sněmovnu, že zde své místo má. Nabídli jsme prostory klubu, protože jiné ani nabízet nemůžeme," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr kultury.

Poprvé slyšel písničky Karla Kryla v osmašedesátém roce jako pětiletý v rádiu. "Neměl jsem tu čest Kryla osobně poznat. Nemohu se tedy vyjadřovat k tomu, co si myslel nebo ne. Z jeho díla vidíme, že byl velmi hluboký člověk, co znal dobře i duchovní rozměr života, a dovolím si říct, že znal i biblické poselství, protože v řadě jeho písní se to jednoznačně projevuje. Zvolil si život v Mnichově, kde sídlila Svobodná Evropa. V klášteře Rohr žil opat Anastáz Opasek, s nímž se sblížil. Oba byli velmi otevření lidem dobré vůle, třeba i jiných názorů. Pro hodnoty, které jsou blízké křesťanské demokracii, byl tedy Kryl velmi otevřený," podotkl Herman.

Nadstranický Kryl

Ke konci života Karel Kryl nicméně otevřeně sympatizoval s ČSSD a netajil se přátelstvím s Milošem Zemanem. Nasnadě je tedy otázka, jestli křesťanským demokratům ti sociální nevyčítali, že jim Kryla kradou. "Karel Kryl je osobnost stojící nad stranickou politikou a žádná strana by si ho neměla přivlastňovat. To také nikdo nedělá. Nesetkal jsem se s tím, že by někdo přemístění jeho busty vnímal tak, že bychom si chtěli Kryla přivlastnit. Patří všem, kteří vyznávají pravdu, a to je dobře," doplnil ministr Herman.

Členové KDU-ČSL se pak u busty společně vyfotili. "To je výhoda malého klubu, že se sem všichni vejdeme," nadnesl kdosi. Pak zazněl reprodukovaně další z Krylových songů. Zase zpívali všichni dohromady. A bezpartijní Gabal zase nevydal ani hlásku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…