Krev, devastace, pár bambulů a bombardování Kyjeva. USA a EU chtějí Putina praštit přes prsty. A tohle říkají čeští politici

17.07.2014 15:41

Evropská unie a Spojené státy se rozhodly uvalit zatím nejtvrdší hospodářské sankce proti Rusku. EU se na nich shodla na středečním summitu v Bruselu. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nové sankce poškodí rusko-americké vztahy. Na sankčním seznamu se objevila i společnost Rosněfť, avšak její šéf Igor Sečin považuje sankce za nezákonné.

Krev, devastace, pár bambulů a bombardování Kyjeva. USA a EU chtějí Putina praštit přes prsty. A tohle říkají čeští politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny. Pohled na vládní lavici

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Na seznamu USA se objevila řada ruských firem, například ropný monopol Rosněfť, banky Gazprombank a Vněšekonombank, finanční a investiční společnost Novatek a řada ruských zbrojovek, včetně firmy Kalašnikov, obří uralské zbrojovky Uralvagonzavod a výrobce vojenské raketové a radiolokační techniky Almaz-Antej. Jakékoli obchodní kontakty s těmito firmami americká vláda svým občanům zakazuje.

Mezi osobami postiženými americkými sankcemi se objevují jména předáků Doněcké lidové republiky, ale také jméno místopředsedy dolní komory ruského parlamentu Sergeje Něverova. V sankčním seznamu se ocitl ruský ministr pro záležitosti Krymu Oleg Saveljev, generál tajné služby FSB Sergej Beseda a poradce prezidenta Vladimira Putina Igor Ščogolev.

Evropští lídři chtějí mít konkrétní seznam pro sankce hotový do konce měsíce. Summit vyzval Evropskou komisi, aby případ od případu vyhodnotila, které programy dvoustranné či regionální spolupráce s Ruskem pozastavit.

Cílem je zdevastovat Ukrajinu

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda další sankce proti Rusku jsou správnou cestou, jak řešit situaci na Ukrajině, nebo zda existuje případně lepší řešení.

„Je to asi jediné řešení,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura říká, že řešením je jednání a dohoda všech stran, nikoli vydírání. „Sankce nesmíří pozůstalé oběti. Smíří je jedině upřímná práce na smíru. Což v současné situaci, kdy kyjevská vláda zvolila silové řešení, je nereálné. Samozřejmě cíl je jasný – zdevastovat zemi a pak tam začít za evropské peníze dělat zázemí pro USA a EU. Je jen logické , že posunu sfér vlivu se ukrajinští Rusové brání,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Sankce považuji za krajní řešení a mají spíše zvýraznit postoj USA a EU k anexi Krymu Ruskou federací. Řešením ukrajinské je bezpečnostní stabilita, nová politická reprezentace vzešlá z nových voleb včetně nové vlády, federalizace země a hospodářský růst Ukrajiny. Tady je prostor, jak konkrétně může USA a EU pomoci zlepšovat současnou situaci v této zemi,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Jedná se o cílené sankce a já je považuji za správné. Ne jenom proto, že na východ Ukrajiny proudí ruské zbraně a ´dobrovolníci´, ale především Rusko nadále okupuje Krym – nedílnou součást území Ukrajiny,“ vysvětluje místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Spojené státy se snaží vytvořit obraz nepřítele, aby mohly disciplinovat své spojence

„Za důležitější považuji společné jednání vrcholných představitelů států o Ukrajině,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a prvního místopředsedy STAN Petra Gazdíka sankce nejsou správnou cestou. „Jsou i lepší cesty,“ dodal.

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf míní, že sankce nikdy k žádnému pozitivnímu řešení nevedly. „Je to pouze jakési alibi a cesta k tomu, že Spojené státy se snaží vytvořit obraz nepřítele, aby mohly disciplinovat své spojence. Povede to k další eskalaci a bude to vytvářet bariéry mezi stranami, které by mohly situaci zklidnit. Jediná správná cesta je jednání. Pro Ukrajinu je řešením politika dvou azimutů, tedy na jedné straně Evropská unie, na druhé straně Ruská federace. Snaha současných kruhů v Kyjevě udělat z Ukrajiny zvětšenou Halič je nesmyslná,“ řekl redakci europoslanec.

Dle názoru předsedy Svobodných a europoslance Petra Macha se Ukrajina a Rusko samy musí domluvit na mírovém řešení a sankce podle něho vyvolají jen další sankce a v konečném důsledku uškodí nejen Rusku, ale i Ukrajině a EU. „Naopak jsem pro uvolnění obchodu EU jak s Ukrajinou, tak Ruskem. Myslím, že by to pomohlo uklidnit napětí na hranicích Ukrajiny a Ruska,“ dodal Mach.

„Cestu sankcí může podporovat jen člověk mdlého rozumu. Je to cesta, do které se Evropská unie nechává vmanipulovat Spojenými státy. Cesta, kterou se USA snaží oslabit její ekonomiku a prohloubit její závislost na nich. Další sankce mohou snad na krátký čas vyvolat v Rusku menší problémy. V konečném důsledku ho ale posílí. Jen ten, kdo nechce vidět stoupající odpor proti militantní politice USA ve světě může se sankcemi souhlasit. Jiná cesta určitě je. Ať všichni, kteří vyslali na Ukrajinu své zabijáky, je stáhnou, ať polofašistická vláda Ukrajiny přestane bombardovat své občany a podporovat fašistické hordy a oni si pořádek udělají. Ať se USA přestanou vměšovat do záležitostí jiných států, nevytváří další Iráky, Sýrie, Libye a tak dále a bude se nám všem žít lépe,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.  

Je proti zájmům ČR, aby byla vtažena do pozice poskoka v protiruském tažení

Podle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Radima Fialy je potřeba na Ukrajině jednat a jednat musí Ukrajinci mezi sebou. „Musí se domluvit, v jakém společném státě si přejí žít, a pokud se nedomluví, musí nalézt alespoň shodu na tom, jak se civilizovaně rozejít. Bohužel pro Ukrajinu se rýsuje jiný scénář a tyto sankce povedou k realizaci právě tohoto scénáře, který skončí pro Ukrajinu katastrofou. Jediný správný postup je říct oběma stranám na Ukrajině: Domluvte se spolu, jinak se s vámi nebudeme bavit a nebudeme vás podporovat. A je naprosto proti zájmům České republiky, aby byla vtažena do protiruských sankcí a do pozice poskoka v protiruském tažení,“ upozorňuje Radim Fiala.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš je přesvědčen, že tyto sankce nic nevyřeší a jenom prohloubí problémy a napětí mezi USA a Ruskem. „Pokud se tyto dvě země nedohodnou, tak dál na Ukrajině poteče krev nevinných lidí. Je třeba si uvědomit, že celý problém byl nastartován akcí na Majdanu, za kterou od začátku stály polofašistické radikální skupiny. EU tyto procesy bohužel od začátku podporovala a nyní bezradně přihlíží, jak se Ukrajina topí v krvi. EU sklízí pouze ovoce své naivní a impotentní politiky, která se nezmůže na nic jiného nežli asistovat krokům USA. Ukrajinská krize se ovšem negativně politicky a ekonomicky dotkne především právě EU. Je to smutný příběh,“ vysvětlil Dolejš.

„Sankce jsou jediná šance. Potom už je jenom válka,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Poslanec Úsvitu Milan Šarapatka uvedl, že plánované nové sankce vůči Rusku opravdu nepovažuji za dobré řešení.  „EU není jednotná v odhodlání sankce uplatňovat , a proto jejich uplatnění bude stejně tak bezzubé jako sankce původní. Sankce ještě více prohloubí rozpory mezi Západem a Ruskem a dále zdramatizují situaci na východě Ukrajiny. Největší obětí sankcí bude nakonec opět Ukrajina, která se již nyní nachází na pokraji ekonomického a  sociálního kolapsu -  k Rusku se obrátila zády a Západ jí reálně příliš pomoci nemůže. Gest a slov se Ukrajinci nenají. A pokračující  konflikt na Ukrajině je nepochybně proti zájmům především Ukrajiny  samé, Evropské unie ale i Ruska. Jediným řešením krize jsou bezpodmínečná jednání za účasti obou stran ukrajinského konfliktu, Evropské unie a Ruska, s cílem najít kompromisní řešení, které by umožnilo mírové soužití soupeřících stran,“ říká.  

Podle poslance ANO Jiřího Zlatušky sankce samy nejsou řešením. „Je ale správné nechat Putina pocítit, že co Rusko pod jeho vedením dělá svým sousedům, není pro mezinárodní společenství tolerovatelné. Sestřelení letu MH 17 je přímým důsledkem agrese, kterou Rusko spustilo, respektive podporuje. V dané chvíli jde o válku proti teroristům na Ukrajině i ve světě, zejména s ohledem na odposlechy respektive oznámení proruských separatistů o sestřelení letadel systémem Buk. Toto nepochybně reakci zaslouží a nepochybně reakce musí směřovat směrem k Putinovu Rusku,“ dodal Zlatuška.

Američané by dávno Kyjev pod záminkou ochrany svých zájmů rozbombardovali

„Zrovna bylo na České televizi možné sledovat dobrý hraný dokument o počátku první světové války. Soudím, že se na něj ti, kteří podobné hlouposti vymýšlí, asi nedívali. Nebo nic nepochopili? Chtějí válku? Rusko není jistě svaté, ale válčící Ukrajina po puči ovládnutá miliardáři už vůbec ne. Je mi z těch věčných protiruských provokací smutno. Co by ostatně za podobné situace udělaly USA? Dávno by Kyjev pod záminkou ochrany svých zájmů rozbombardovaly a my, poddaní EU, tam poslušně poslali své jednotky. To, aby ´pomoc´ byla internacionální. Obávám se, že jsme se kvůli hrátkám nějakých oligarchů a jejich hloupé podpoře ze strany pár bambulů z EU dostali do prekérní situace. Stále možná platí, že moudřejší ustoupí. Není-li překročena jistá hranice. Ale kdo bude ten moudřejší? Najde se mezi těmi panáky vůbec? Však oni důsledky na sobě eventuálně neponesou,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné sankce nikde nic nevyřešily. „Překvapuje mě, že je USA nadále používají jako nástroj, o kterém tvrdí, že funguje. Historicky je to nesmysl. Pokud si ovšem sankcemi neřeší své vlastní ekonomické zájmy,“ dodala.

„Sankce jsou jenom kulisou pro diváky toho divadla, které se před námi jako diváky odehrává už přes půl roku. A mezitím umírají lidé a je jedno, na které straně. Lidské tragédie se odehrávají každý den a nikdo není tak úplně ochoten přispět k řešení. Rusko dle mého názoru by mělo být partnerem pro řešení, a ne jakýmsi viníkem, jímž ve skutečnosti jsou všechny strany,“ myslí si poslanec Úsvitu Petr Adam.

Pokud jde o situaci na Ukrajině, která je důvodem nového souboru amerických sankcí, má Rusko podle ruského prezidenta Vladimira Putina „životní zájem na zastavení krveprolití“. Moskva je podle něj pro okamžité zastavení bojových akcí a zahájení rozhovorů. Spojené státy ale naopak dle něho „podněcují nynější ukrajinské vedení k pokračování bratrovražedné války a trestní operace“.

Rusko prý souhlasí s plány na finanční podporu Ukrajiny, nikoli ovšem „oligarchů a podvodníků", dodal prezident. Hotové peníze, které poslal na Ukrajinu Mezinárodní měnový fond, skončily podle Putina právě v kapsách těchto lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…