Křik kolem zákona o zabavení majetku: Obrovské zděšení i hrozby některým grázlům

10.09.2013 15:02

Největší favorit předčasných voleb láká na majetková přiznání. Podle advokáta Kolji Kubíčka je ale pronásledování nebo extrémní zdaňování lidí, kteří vydělali velké peníze, návratem k socialismu. Další oslovení právníci upozorňují na nejedno úskalí návrhu ČSSD. Musel by se týkat nejen fyzických osob, ale i firem, jinak by se v nich mohl majetek ukrývat.

Křik kolem zákona o zabavení majetku: Obrovské zděšení i hrozby některým grázlům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Od roku 2015 by mělo platit pro každého, kdo si pořídí nemovitost v hodnotě přesahující deset milionů či získá jakýkoli jiný majetek nad dva miliony, že bude muset podat majetkové přiznání. Pokud tak neučiní a daňová správa mu na to přijde, zdaní mu ho 100 procenty. Majetková přiznání jsou jedním z předvolebních hitů ČSSD, ale mají podporu komunistů, SPOZ i prezidenta Miloše Zemana.

Uzákonění majetkových přiznání považuje advokát Kolja Kubíček za předvolební propagaci ČSSD. „Nic jiného to v žádném případě není. I kdyby to skutečně takhle chtěli dělat, tak se tím stejně žádná korupce nebo cokoli jiného nezlikviduje. Těch deset milionů na dům a dva miliony na jiný majetek jako hranice pro nutnost podání majetkového přiznání v jednom roce považuji za nic neřešící,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Kolja Kubíček, podle něhož jakýkoli pokus zdaňovat cokoli jenom proto, že někdo získal nějaký majetek, zavání trochu socialismem.

Pronásledování vysoce vydělávajících je návratem k socialismu

„Kdyby měla jít politika tím směrem, že se budou pronásledovat nebo extrémně zdaňovat osoby, které vydělaly skutečně peníze, pak je to pokus o návrat k socialismu. To je cesta, kterou tahle republika v roce 1989 opustila. A z takové cesty zpět k socialismu mám strach. Ne pro socialismus jako takový, ale proto, že přesně tyto postupy a tyto názory, koho zdanit a podobně, jsou známy z doby socialismu, jsou známy od komunistických představitelů. Jestliže to někdo chce vrátit, pak to představuje pro tuhle společnost nebezpečí,“ upozorňuje advokát Kolja Kubíček.

Advokát Karol Hrádela se domnívá, že majetková přiznání mohou jako nástroj boje proti korupci částečně fungovat. „Jako jedna z dílčích součástí boje proti korupci ano, ale mnohem důležitější je otázka fungující justice a na to se nedbá. Protože už teď existují předpisy, které umožňují relativně slušný boj proti korupci. Ale majetkové přiznání? Tak to napíšete na někoho ze známých, zdědíte, vyhrajete na los, to se v zahraničí běžně děje. Jsem právník a vím, že všechno se dá obejít,“ říká pro ParlamentníListy.cz Karol Hrádela.

Proti velkým grázlům to nepomůže, proti středním ano

Přesto možný přínos po zavedení majetkových přiznání nevylučuje. „Protože i obcházení má smysl pouze tehdy, pokud je přínos v určité rovině. Proti velkým grázlům to moc nepomůže, ti si vždy najdou cestu, ale proti těm středním by to pomoci mohlo. Ale než nějaká majetková přiznání jsou mnohem účinnější daně. Přece není problém nakoupit akcie a za rok je velmi výhodně prodat. Právě ČSSD má s tímto zkušenosti,“ poznamenává advokát Karol Hrádela s tím, že majetková přiznání podporuje, ale nemyslí si, že budou tak účinná, jak od nich mnozí jejich zastánci očekávají.

Na jedno z úskalí uvažovaného zavedení majetkových přiznání poukazuje Vladan Brož, právník Transparency International ČR. „Je otázkou, jestli budou majetková přiznání zavedena pouze na fyzické osoby, nebo jestli se budou vztahovat i na firmy. Pokud by to platilo pouze na fyzické osoby, tak se trochu obávám, že by se nelegálně nabytý majetek mohl skrývat právě ve firmách,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Vladan Brož.

S nelegálně nabytými majetky z minulosti už nikdo nehne

Sám je zvědav, jak bude nastaven samotný mechanismus, jak to bude administrativně náročné a jestli v zákonu budou nějaké mezery. „Jde vždy o to, jakým způsobem to budou moci lidé obcházet. Tenhle zákon je potřeba a byl tady potřeba už v minulosti. V okamžiku, kdy se to už nebude vztahovat na dobu minulou, což ani nejde, tak jsem skeptický k tomu, že to postihne ty majetky, které byly v minulosti nabyty nelegálně. Ale s tím se, bohužel, asi nedá nic dělat,“ uznává právník TI ČR Vladan Brož.

Za výbornou věc považuje zavedení majetkových přiznání právník Veřejnosti proti korupci Milan Hulík. „Otázkou je, nakolik ČSSD myslí vážně, protože mi připadá, že to je hit každých voleb. Deset milionů u nemovitosti se mi zdá celkem přijatelná hranice. Ale u jiného majetku si nedokážu představit, co se do toho bude započítávat. Ledničky, pračky, auto? Nebo se to bude týkat jen finančních kont? To mi připadá trošičku směšné. Jak se bude kontrolovat, jestli jste si pořídil pět diamantů, nebo jen jeden?“ podivuje se pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík.

Češi byli vynalézaví při získávání majetku, budou i při jeho ukrývání

A u příkladu diamantů zůstává i nadále. „Představte si, že místo tří diamantů jich najdou pět. Ale stejně nevím, jak by je našli. To se budou konat domovní prohlídky? Jedna věc je veřejně vyhlašovat nějaké požadavky, to je velice líbivé, ale co potom ta samotná realizace. Hlavně ty kontroly si vůbec nedovedu představit. A také to, co do toho bude spadat. Zařízení bytu? Hodinky? Můžete mít hodinky za pět tisíc nebo i půl milionu. To jsou desítky a stovky detailů, které jsou v tomto směru nepřiznatelné,“ míní právník Veřejnosti proti korupci Milan Hulík.

Za nesmysl považuje vytvoření nějakého formuláře o několika stranách, do něhož by se zapisovaly jednotlivé položky, které člověk v daném roce nabyl. „Já bych zůstal u nemovitostí i peněžních kont. To ostatní je naprosto nedohledatelné a nekontrolovatelné. Zjišťovat majetek někoho je obrovsky těžké. Navíc český národ je velice vynalézavý. A stejně jako projevil své nadání a svou vynalézavost při získávání majetku od roku 1989, tak nepochybuji, že projeví vynalézavost i při jeho ukrývání,“ poznamenává Milan Hulík.

Lidé by neměli volit strany, co slibují zdanit postavený barák

Podle advokáta Kolji Kubíčka se majetková přiznání mohou do budoucna týkat mnohem více lidí. „Protože jestli někdo mluví o zdaňování těch, kteří si vydělali na barák, tak dnes je to o deseti milionech a zítra může říct, že ta hranice je pět, tři nebo i dva miliony. A zdanit to. To je nebezpečí. Je to předvolební slib s úmyslem nalákat voliče, ale jestliže někdo slibuje zdanění lidí za to, že si postavili barák, no tak to už samo o sobě je natolik nebezpečné, že už by je lidé neměli pro jistotu volit vůbec. A je mi jedno, jestli se jmenují ČSSD, komunisté nebo TOP 09,“ tvrdí Kolja Kubíček.

Dost velkým strašákem pro ty, kteří by nechtěli podat majetkové přiznání, by bylo především stoprocentní zdanění nepřiznaného majetku. „Přijde mi to jako celkem přísný trest a myslím si, že v tom případě by lidé byli motivováni k tomu, aby to obcházeli. Nicméně nějaký trest být musí. Ale od ČSSD to bylo podáno tak, že to jsou pouze návrhy k diskusi, alespoň tak to bylo z její strany komentováno. Určitě bychom se ale měli inspirovat v zahraničí, kde už to nějakým způsobem funguje,“ domnívá se právník Transparency International Vladan Brož.

Měla by existovat možnost dodatečného prokázání

„To, že by musel platit daň sto procent, je v podstatě slibování voličům, že se odebere těm, kteří nemůžou prokázat původ, jejich majetek. To je zase lákání těch voličů, kteří majetek nemají nebo mají malý a myslí si, že mohou prokázat jeho původ. Navíc ČSSD tvrdí, že to bude až od roku 2015. Kdo si nakradl majetky do té doby, tak tomu je nezdaníme, ale jenom těm, co si je nakradli až potom? To samo o sobě je zase nesmysl,“ zlobí se Kolja Kubíček, jakmile někdo začne mluvit o tom, že bude zdaňovat i rodinné domky.

Poměrně drastické připadá stoprocentní zdanění nepřiznaného majetku i advokátu Karolu Hrádelovi. „Umím si představit, že mohou existovat lidé, kteří ani nevědí pořádně, jaké mají majetky. Znám lidi, mezi svými klienty i podnikateli, co všechno nechávají na účetních. A sami to reálně neví, protože se věnují svému byznysu. A pokud by účetní udělal chybu, a ten člověk by měl přijít o majetek, tak to není spravedlivé. V této chvíli souhlasím s tím, aby se zdaňovalo, ale aby existovala možnost dodatečného prokázání,“ dodává pro Parlamentnílisty.cz Karol Hrádela.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…