Křik z řad opozice: Občané této země prohráli. Vláda žije proti jejich vůli

10.04.2012 20:10

Další kolo ustáli, ale do konce prý nevydrží. A svým krokem pak dokázali naprostou ztrátu soudnosti. Takové jsou bezprostřední reakce představitelů sněmovní levice na rozhodnutí trojkoalice pokračovat ve společném vládnutí. Jde prý o tragédii pro ČR.

Křik z řad opozice: Občané této země prohráli. Vláda žije proti jejich vůli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Rozhodnutí jít společně dále a po revizi koaliční smlouvy zkusit alespoň částečně splnit vlastní programové body přijala trojice ODS, TOP 09 a VV po více než třech hodinách jednání ve Strakově akademii. Koaliční dvanáctka vyjednavačů dohodla například zachování výdajových paušálů pro OSVČ a zvýšení DPH, stejně jako odlišnou daň z příjmu pro bohaté. Zruší se i stropy pro odvody zdravotního a sociálního pojištění. Dohoda přichází po krizi, odstartované místopředsedou VV Tomášem Jarolímem, který vyzval ministry své strany k demisi kvůli poslední nahrávce Kristýny Kočí, na které popisuje podporu premiéra Nečase i místopředsedy TOPky Kalouska v otázce rozložení nejmenší vládní strany.

"Ono se to dalo očekávat, že se rozhodnou proti vůli většiny národa pokračovat dál a je to jejich ostuda. Nemají žádný stud a jsou schopni jít proti všem v zájmu zachování vlastních židlí," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD František Bublan. Jiná možnost než vyslovení nedůvěry tak podle něj opozici nezbývá, Bublan ale doufá, že v současnosti nemožné přehlasování koaliční většiny nebude nakonec třeba.

Bublan: Rozsekne to TOPka

Poslanec si nedělá iluze o tom, že by trojice ODS, TOP 09 a VV dokázala vydržet až k řádným volbám. "Byla to jen jedna z epizod a v brzké době můžeme čekat pokračování. Nemohu si zodpovědně tipnout, ze které strany přijde roztržka tentokrát, ale očekával bych, že minimálně jedna ze stran až moc dobře chápe, že vládnutí do roku 2014 by znamenalo pád preferencí na nulu, stejně jako se to stalo VV. Tou stranou je podle mého soukromého názoru TOP 09," předpokládá Bublan.

Překvapeny pokračováním kabinetu nejsou ani komunistické poslankyně Soňa Marková a Marta Semelová. "Jde o prohru občanů této země. Čím dřív by vláda skončila, tím lépe pro občany. Chtějí se udržet u koryt, o nic jiného nejde. Jestli ale vláda skončí dříve než na konci volebního období, určit nedovedu. Budou zde sílící protesty odborů, občanských iniciativ, a jejich intenzita bude stoupat se stále tvrdšími škrty. Jestli je to ale přiměje k odchodu, to se dnes říci nedá," řekla ParlamentnímListům.cz Semelová.

Její kolegyně Marková varuje před další vládou nekompetentních lidí, kterým už dávno nejde o prospěch ČR. "Vládnou ve prospěch obchodních partnerů a kamarádů. A už je jim úplně jedno, že se stali symbolem toho, proti čemu se na začátku svého vládnutí zavázali bojovat. Tedy korupce a nekompetentnosti. Předčasné volby by byly na místě, ale vzhledem ke konání těch krajských, senátních a koneckonců i prezidentských, by to asi také nebylo úplně dobré řešení. Je otázkou, jak dál," nechala se pro ParlamentníListy.cz slyšet poslankyně.

Politici mimo parlament nejásají

"Byl jsem ochotný se vsadit již v miulém týdnu, že to takto dopadne. To přece bylo více než jasné," reagoval na otázku ParlamentníchListů.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle něj žádný soudný člověk v této zemi nemohl věřit v to, že by vláda nakonec přeci jen padla.

"Ta trojčlenka je přece velmi jednoduchá. Dělali na sebe všichni jen vzájemně ramena, ale ani jedna z těch stran ve skutečnosti ty volby nechtěla. Silácké řeči ODS a TOP 09 totiž jasně končily tam, kde si uvědomily, že kdyby došlo k předčasným volbám, ztratily by zcela zásadně i oni na přízni voličů - o Věcech veřejných ani nemluvě. Využili situace proto jen k tomu, aby se před občany předváděli," řekl Čunek.

Jak dodal, koalice v tomto složení se prostě rozpadnout sama nemůže. "Dnes jsem si ani jednou nepustil rádio nebo televizi a vidíte, přesto jsem odhadl výsledek naprosto správně - škoda, fakt jsem se měl vsadit," uzavřel pro ParlamentníListy.cz senátor.

Pro Bobošíkovou je vláda ztělesněním "lidské žumpy"

"Tato vláda ztělesňuje politickou i lidskou žumpu. Ničí od svého vzniku víru v demokracii, férovost i slušnost. Dnešní dohoda na tom nic nemění," sdělila Bobošíková ParlamentnímListům.cz bezprostředně po oznámení výsledku jednání K12 v úterý večer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…