Kubera lamentuje před sjezdem ODS. Koskuba hádá, že tady už se koblížky rozdávat nebudou

18.01.2014 9:26

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Pravidelný souboj slov dvou mužů z opačného politického spektra v názorové aréně ParlamentníchListů.cz. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera tentokrát na téma: sjezd ODS i nastíněný scénář možného vývoje ČSSD Oskarem Krejčím.

Kubera lamentuje před sjezdem ODS. Koskuba hádá, že tady už se koblížky rozdávat nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Závěr tohoto týdne a víkend se nese ve znamení dvou významných událostí: jmenování nového premiéra a sjezdu ODS. Pomineme-li stranou dění kolem nového předsedy vlády, za úvahu jistě stojí otázka, zda existuje šance, že sjezd ODS přinese občanům nějaká překvapení příjemného rázu? A nebude dokonce zastíněn pátečním jmenováním premiéra?

„Pro mě by bylo příjemným překvapením to, kdyby se podařilo redukovat počet místopředsedů ze současných pěti na dva, plus jednoho předsedu, tak jak jsme s ostatními senátory ODS navrhovali,“ přiznal úvodem ParlamentnímListům.cz Kubera. Zeštíhlit by měla podle něj i Výkonná rada ODS - kongres by měl volit jen 14 jejích členů, i když nyní jich je 40. „Toto by byl úspěch, ale obávám se, že mnohé asi zůstane při starém,“ poznamenal Kubera.

DALŠÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ KUBERY A KOSKUBY

Personální doporučení tímto směrem zdůvodňuje snahou omezit obchodování a domlouvání zástupců regionů o obsazení funkcí ve vedení strany, jehož složení pak prý neodpovídá vůli delegátů kongresu. „Naším cílem bylo zeštíhlit vedení právě proto, že neumožňuje tyto dohody a musí se doopravdy volit,“ řekl dál Kubera. Podle něj má snížení počtu místopředsedů šanci nyní i kvůli tomu, že se ODS po porážce ve sněmovních volbách nebude podílet na sestavování vlády. „Dřív všichni chtěli být místopředsedou, protože byly ambice na sestavení vlády. Každý předseda ODS těžko mohl svého místopředsedu pominout a nedat mu nějaké ministerstvo. Teď je to jiné,“ vysvětlil senátor.

Kubera: Nepříliš šťastně zvolená obezlička…

Netajil se ale ani rozladěním nad tím, že ODS tentokrát na své jednání nepozvala své bývalé předsedy. V minulosti totiž byla jejich vystoupení pozorně sledovanou součástí kongresů, poněvadž expředsedové se zpravidla vyjadřovali k aktuální situaci v straně. I proto je podle Kubery současný přístup nepříliš šťastný. „Nelíbí se mi, že jsme pro média uvedli obezličku, že to je proto, že je kongres ryze pracovní,“ uvedl ještě Kubera.

Koskuba: Opravdu spíš dotaz na protřelého veterána Kuberu…

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba reagoval nejprve s tím, že dotaz by měl být mířen hlavně k jeho zde pravidelnému týdennímu názorovému partnerovi. „Po dlouhá léta politikou protřelého, již tedy délkou služby modrého veterána pana senátora Kuberu. Abych byl upřímný – já sám nevím. Nerad bych pana senátora urazil, ale to, jak kongres ODS dopadne, je mi vcelku jedno. Žádné zázraky nečekám a akademickému favoritovi na funkci předsedy, vyhraje-li, nezávidím. Staré psy prostě novým kouskům těžko naučí. Ale bylo by nesportovní nedržet mu alespoň palce. Je to přece jenom náš tradiční soupeř. Já vím, že se v anonymních komentářích pod článkem objeví zase něco o tunelářích, zlodějích… Nehodlám to vyvracet. ‚Vždyť všichni politici jsou jenom banda lhářů a zlodějů‘ – jak slyšíme ze všech stran. No comment – jak se dnes tak hezky česky říká. Nicméně letos to bylo za desetiletí práce v nemocnici vůbec poprvé, co nám někdo z ambulantní chodby ukradl už i vánoční výzdobu. A přitom žádný politik tu nebyl. To jenom tak, na okraj…“ zmínil Jiří Koskuba, který vedle Poslanecké sněmovny působí též jako primář v nemocnici Na Bulovce, ve svém komentáři.

Pozastavil se i nad tím, co se dá očekávat od eventuálního zájmu o akci samotnou. Značně podle něj bude samozřejmě záležet i na přístupu médií. „Jenže ta přeci mají poslední dobou zcela jiné favority. Ačkoliv ČT to má povinné. A tak - ve vší úctě - nepředpokládám proto zrovna nějaký velký hitparádový souboj sledovanosti a podávání informací mezi kongresem ODS a jmenováním premiéra. Obávám se, že lidé mají i zcela jiné starosti a zájmy, než je politika. Navíc ani kobližku takhle nedostanou…“ rýpl si poslanec ČSSD.

Směřuje ČSSD směrem dolů a k dalšímu puči?

Politolog Oskar Krejčí se zamyslil v minulých dnech pro ParlamentníListy.cz nad situací v sociální demokracii a opakovanými ostrými výpady šéfa ČSSD vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Vyjádřil  podezření, že se může chystat vůči Sobotkovi další puč... Navíc - podle zmiňovaného profesora - Bohuslav Sobotka může nadále zůstat ve velmi slabé pozici a ČSSD tím pádem může padat až k pouhým deseti procentům preferencí. Jak moc Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera připouštějí, že jsou jeho úvahy správné či mylné? A proč?

„Scénář, který Krejčí zmínil, bych především ČSSD nepřál. Není totiž nic horšího, než ztratit legitimního soupeře, se kterým diskuze má hlavu a patu – na rozdíl třeba od snahy o diskuzi s Tomio Okamurou a dalšími lidmi ve sněmovně, kteří jsou ochotni měnit svůj program ze dne na den,“ předeslal k druhému tématu senátor ODS.

KOMENTÁŘE KUBERY A KOSKUBY UPLYNULÝCH TÝDNŮ ZDE

Podle něj však to, co popsal politolog Oskar Krejčí, není pouhou teorií, ale realitou. „Boj bude pokračovat, to je jisté. Už jen podle toho, že prezident Miloš Zeman znemožnil budoucí ministry ještě před tím, než vůbec do funkce nastoupili. Není třeba si namlouvat ani to, že Bohuslav Sobotka je nějakým charismatickým lídrem, a tak – i když se v případě nedávné snahy o puč uvnitř ČSSD Češi zachovali podle svých zvyklostí a připojili se k němu, jako slabšímu – dlouho mu to nevydrží. Vývoj bude tedy záležet jen na tom, jak si to sociální demokraté vyřídí sami mezi sebou,“ uzavřel Jaroslav Kubera komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz.

Koskuba neví, jak to kulantně říci – bojí se černého puntíku

Jiří Koskuba, kterého se předpověď nepříliš optimistického scénáře dotýká stranicky, trochu nad odpovědí na druhé téma zaváhal. „Co k tomu kulantně říci? Navíc ještě tak, abych neměl od pana řídícího učitele v ‚poslanecké třídnici‘ další černý puntík? Mám jich nějak moc. Možná by to chtělo zbrojní průkaz na hubu. Ale asi takhle… Taková je prostě práce politologa. Živí se tím a není zdaleka sám. Spolu s mnohými komentátory a analytiky, jejichž názory denně ze všech stran slyšíme, by to dalo minimálně na dvě naprosto dokonalé bezchybné vlády. Sakra práce, proč to už někdo dávno s nimi nezkusil?“ ptá se poslanec.

Jak dodal, na rozdíl od většiny politiků si však nejen jmenovaný pan profesor může dovolit bezpochyby velký luxus. Být ve svých úvahách naprosto nezávislý a nezaujatý.

Komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery také ZDE

„Nesvázaný rozhodnutím ÚV, grémia, nějaké opoziční či koaliční smlouvy. Tedy měl, mohl by být. U nás si totiž už nemůže být člověk ničím jistý. Ať tak, nebo tak, kdo není zcela zaslepený, nemůže nevidět, že úvahy pana profesora nepostrádají zdravé jádro. Jisté symptomy velkého maléru tady jsou. Z oranžového pohledu musím říci - bohužel. Navíc sleduje-li někdo - čistě náhodou - na stránkách ParlamentníchListů.cz mé názory pravidelně, mohl by si myslet, že se s panem Krejčím v něčem shodujeme. A to i když takový obyčejný parlamentní pěšáček se musí v rámci povinné loajality a stranické disciplíny ještě dost krotit. Nenuťte mne proto, prosím, raději podobné úvahy dále rozvádět. Nic dobrého z toho nekouká. Každý objektivní a alespoň jisté strategie znalý pozorovatel si uvedeného rizika nemůže nevšimnout. Pochopitelně naopak od těch, co si všimnout nesmějí. Nebo i raději nechtějí,“ poznamenal dále Koskuba. 

Na rozdíl od podržtašek a kejvalů nemívají kritici u dvorů dlouhý život, připomíná Koskuba

Dodává ale výzvu, aby za to ti dotyční nebyli odsuzováni. „Často se právě tohle vyplácí. Na rozdíl od kejvalů a podržtašek totiž nemívají kritici či poslové špatných zpráv u jakéhokoliv dvora příliš dlouhý život. Potom se nedivme, že tu a tam je možné zaslechnout nářky o jakémsi ‚vyčerpání personálních rezerv‘. Další glóbusy prý nejsou. Osobnosti třeba nahradit osobami. Také cesta…“ konstatoval poslanec sociální demokracie.

Podle něj se ale pak nějak příliš nehodí posmívat snad ne poslednímu záchrannému kongresu ODS. „Aby nakonec kvůli jistým kormidelníkům nenabrala naše loď podobný kurz. O Titaniku si ostatně rovněž mysleli, včetně kapitána, že je nepotopitelný. Nebyl. Nakonec si i pan kapitán všimnul, ale bylo pozdě. Až velmi pozdě. Jenže to ještě byla doba, kdy kapitán šel čestně ke dnu se svou lodí. Dnes je opravdu všechno jinak…“ uzavřel Koskuba komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…