Lidi se definitivně zbláznili, to je hezká vizitka před výročím listopadu. Kníže i další lamentují nad tím, jak všechno válcuje Babiš

10.11.2014 15:09

ANKETA Dle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi by v listopadu ve sněmovních volbách volilo Hnutí ANO 35 procent a ČSSD 18 procent voličů, což znamená, že v pořadí první ANO by mělo téměř dvojnásobek hlasů druhé ČSSD.

Lidi se definitivně zbláznili, to je hezká vizitka před výročím listopadu. Kníže i další lamentují nad tím, jak všechno válcuje Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co těmto číslům říkají a kde vidí příčiny tak velkého rozestupu a tak velké podpory ANO.

I tehdy existovalo zklamání z tradičních politických stran...

„Sliby nikoho neurazíš. Pamatuji si též podobné výsledky před 68 lety. I tehdy existovalo zklamání z tradičních politických stran. A historické zkušenosti se mezigeneračně nepřenášejí, předsudky ANO,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, který tak zřejmě narážel na volby v roce 1946, ve kterých zvítězila v českých zemích KSČ s více než 40 procenty.

„Z průzkumů bych si velkou hlavu nedělal. Většinou nevycházejí,“ uvedl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

„Ta čísla beru s rezervou. Často se průzkumy jednotlivých agentur zásadně liší. Jediným přesným výzkumem jsou volby,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Nerozumím tomu, proč by jedna vládní strana měla být vnímána diametrálně odlišně než jiná. Považuji to spíše za přetrvávající dozvuky marketingové kampaně ANO, které v praxi zatím – podobně jako celá vláda – nepředvedlo v podstatě nic kromě rozdávání dárků, na které jí našetřily nepopulární vlády před ní,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Průzkumů bude ještě hodně a i odlišných a zejména volební modely jsou hodně podmíněné. Obecně ale určitý současný náskok ANO bude faktem – efekt nabídky iluze změny z rukou neprůhledného oligarchy bez viditelného programu ale nemůže být trvalý. Při prvním vážnějším otřesu iluze vyprchá,“ soudí místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

O to větší frustrace přijde, až voliči dospějí k tomu, že lépe nebude...

Podle poslance ODS Adolfa Beznosky současná podpora hnutí ANO není zas tak překvapivá. „Hnutí uspělo v parlamentních a komunálních volbách, Andrej Babiš slibuje voličům nesplnitelné. Nejlepším výzkumem jsou však volby. Až ty ukážou, zda je podpora ANO tak velká, jak naznačují výzkumy. Pamatuji si dobře výzkumy z roku 2008, v nichž se podpora ČSSD blížila 50 procentům, o dva roky později získala ČSSD ve volbách 22 procent. ANO vyvolalo obrovské očekávání, že ‚bude líp‘, o to větší frustrace přijde, až voliči dospějí k tomu, že lépe nebude,“ vysvětluje poslanec.   

„Informaci o vývoji preferencí musíme brát velmi vážně. Příčin vidím několik, ale to je na debatu ve vedení sociální demokracie s našimi ministry, která musí proběhnout co nejdříve,“ upozorňuje místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

„Pokud je to pravda, potom se již 35 procent dotazovaných definitivně zbláznilo. Skutečně hezká vizitka před 25. výročím listopadu. O svobodu lehce přijdete, ale těžko ji získáte. Asi máme krátkou paměť. Ale příznivci ANO by se měli ptát po reálných výsledcích hnutí. Nikoli po populistických breptech,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Pro mě jsou důležité výsledky voleb a nikoli jednorázový průzkum veřejného mínění, který se ještě liší od ostatních agentur. Proto tento průzkum komentovat nehodlám,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nevím, kde jsou přesně příčiny. Asi máme větší důvěru a hodně dělá lídr Babiš,“ míní poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

Bordel. Populismus, prostota až obhroublost projevu

„Tady se už asi nepohybujeme ani tak v oblasti politických preferencí, ale spíše byznysového marketingu, olympiády peněz a mediální sugesce. Dostat se tam, kde nerozhoduje program, ale množství rozdaných koblih a objem peněz vložených do marketingové kampaně, tak to jsme přece nechtěli!“ reaguje poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Žádný zázračný jev. Kdo ovládá média, utváří veřejné mínění,“ reagovala místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková.

„To není otázka pro mě, ale pro ty, co by tak hlasovali. Mou důvěru ANO v žádném případě nemá. Chaos ve sněmovně je díky nim horší než za Věcí veřejných. Pan první vicepremiér se kupříkladu nezúčastňuje jednání ani o svých vlastních zásadních bodech. A tak jedna mimořádná schůze stíhá druhou. Prostě v duchu současné rétoriky je to bordel. Omlouvám se. Jen na to nelze poukazovat. Náš pan premiér je buď přehnaně slušný nebo se bojí. Média panu Babišovi zase patří. Jeho konflikt s ministrem zdravotnictví je řešen tak ‚noblesním‘ způsobem, že by mě už vůbec nepřekvapil nápis na parlamentním WC ‚Němeček je vůl‘. Je mi líto, tohle nejsou způsoby mně blízké,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Část národa, médií a takzvaných celebrit je zcela ‚out´ z pana prezidenta, kterého si navíc sami zvolili ve vynucené přímé volbě. Nu a panu Babišovi zobou z ruky. Přes těžký populismus, prostotu, až obhroublost projevu a nesporný opakovaný střet zájmů. Ne, to není žádná ukřivděnost. Našich vlastních chyb si vědom jsem. A vždy jsem se snažil je pojmenovávat. Ale to neznamená, že je nesmím vidět i na druhých. A bylo by chybou na ně neupozornit. Je to má povinnost. Ale pak už platí: ´Kdo chce kam, pomozme mu tam´. Rád se budu mýlit. Ale přes spoustu velkých negativ a průšvihů si 25 let po vítězném listopadu nemyslím, že Babiš je tím pravým řešením. I když Agrofertu se daří. Moudrému napověz,“ dodal Koskuba.  

„Jsem k průzkumům skeptický. Ale vím, že lidé už jsou docela naštvaní na následky našeho 25letého období kvazi-kapitalismu a našeho pojetí demokracie a privatizace. A na tradiční strany, jejichž politici se na tom podepsali. Tato nedůvěra je vidět i na výsledcích komunálních voleb,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Změť zájmů v komunálu už Babiš neuhlídá

„TNS Aisa patří mezi nejméně spolehlivé agentury. Týká se to její tazatelské sítě a její výsledky vůbec nejsou nijak přesné. Komunální volby byly posledním velkým úspěchem hnutí ANO. Tu ohromnou změť různorodých zájmů v těch komunálních sférách už Andrej Babiš nedokáže uhlídat. Po vrcholu nastane pád a myslím si, že ten pád bude docela strmý,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

 „Jediná ‚kvalita‘ hnutí ANO je v tom, že jsou noví. Jinak roli může hrát jisté charisma Andreje Babiše,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Příčinou této podpory je vlastnictví klíčových médií majitelem ANO,“ říká senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Průzkumu nelze úplně věřit, ale trend tímto směrem asi opravdu jde. Příčinu vidím v razantních prohlášeních pana Babiše, kterému se daří mluvit stručně, jasně a srozumitelně. Našim předákům tato rétorika chybí. A tak i naše společné koaliční úspěchy inkasuje hnutí ANO. A je třeba hnutí ANO také přiznat tah na branku a minimální chyby. Jen ten střet zájmů je děsivý,“ analyzuje data poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Asi lidi zjišťují, že opravdu pracujeme pro ně

 „Z jednoho průzkumu jedné agentury bych nečinil definitivní závěr. Ale vzrůstající podpora ANO tu reálně je. Důvodů je více. Především nespokojenost lidí s popřevratovým vývojem a tím i s tradičními stranami, které nenaplnily očekávání. Proto vidíme stále hledání a podporu novým hnutím, novým nadějím. ANO vede jednoduchou kampaň, ve které se odráží znalost psychologie a problémů, které lidi štvou nejvíce. To vše je podmalováno vlastní čistotou a bojem proti spojencům,“ vysvětluje poslanec KSČM Miroslav Opálka.

 „Asi lidi zjišťují, že opravdu pracujeme pro ně,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

 „ČSSD nese náklady za chyby vlády,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„Většina lidí chce politiky, kteří nejsou politiky. Je to reakce na současné politické klima a osobně to ANO přeji. Tímto si musí projít všechny strany a držím palce, ať to ANO vydrží,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Před námi stojí neposkvrněný spasitel, který vše prostě zařídí

„Trend posilování politického hnutí ANO, tedy podnikatelského projektu oligarchy a mediálního magnáta Andreje Babiše je zřejmý. To však neznamená, že by takto volby dopadly. Stačí se podívat na výsledek voleb komunálních a voleb do Senátu. Signály vycházející z průzkumů veřejného mínění však nelze přehlížet a bagatelizovat. Vypovídají o trendech v části společnosti, která v dobré víře hledá svého spasitele. Pro budoucí vývoj demokracie v naší zemi je však tato možná koncentrace politické, ekonomické a mediální moci směrem k jedné osobě velice nebezpečná a do budoucna může vést k nastolení autoritativní formy podnikatelského vládnutí. Střet zájmu majitele Agrofertu Andreje Babiše a nebezpečí možného zneužití moci je do nebe volající. Pan Babiš svým populismem a přes své sdělovací prostředky manipuluje velkou částí veřejnosti, což je zatím účinné. Babišova média dokázala veřejnost přesvědčit o jeho neposkvrněném početí. I když je to fikce, velká část veřejnosti tomu uvěřila,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„To, že byl majitel Agrofertu Andrej Babiš ještě před několika lety v úzkém kontaktu s tehdejšími politickými elitami a aktivně se podílel na divoké privatizaci dnes již téměř nikdo, díky profesionální mediální masáži, nevnímá. Místo toho před námi stojí neposkvrněný spasitel, který vše prostě zařídí. Investice Andreje Babiše a jeho Agrofertu do nákupu médií a do poradců z USA se mu prostě v tomto ohledu plně vrací. Záleží však na tom, jak dlouho bude jeho bezbřehý a bezideový populismus rozkročený od čisté levice po krajní pravici na voliče účinný. S hesly typu, že všichni kradú, nemůže dle mého názoru dlouhodobě obstát. Obzvlášť, když má sám tuny másla na hlavě. Hnutí ANO je nafouknutá bublina, která zatím bobtná díky popularitě svého majitele. Pokud se výhledově tento trend obrátí a miliardáři půjde popularita dolů, splaskne i nafouknutá bublina jeho politického hnutí. Je to jednoduché. Babiš je Agrofert a Agrofert je ANO. ANO je Babiš a Babiš je Agrofert. A Agrofert je Mafra. A to vše je byznys,“ dodal Richard Dolejš.

ANO by dle průzkumu TNS Aisa volilo 35 procent lidí (ve sněmovních volbách to bylo 18,65 procenta), ČSSD by volilo 18 procent lidí oproti 20,45 procenta, co měla ve sněmovních volbách. TOP 09 by dostala 9,5 procenta (ve volbách měla 11,99 procenta),  KSČM osm procent oproti 14,91 procenta ve volbách. Šest procent by obdržela ODS (oproti 7,72 procenta), KDU-ČSL 7,5 procenta (oproti 6,78 procenta) a Úsvit 4,5 procenta oproti 6,88 procentům ve sněmovních volbách. Piráti mají dle průzkumu 3,5 procenta a zelení 2,5 procenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…