Lišák Zeman možná všechny vypeče: Chytí pravici pevně za krk

25.06.2013 4:45

Politici sice hlasitě deklarují, že odmítají Zemanovu vládu odborníků a chtějí nové volby, podle komentátora Erika Besta však nakonec vše může být jinak. Díky ODS či LIDEM, ale i TOP 09 a zemanovskému křídlu ČSSD. Může se klidně stát, že vláda odborníků, jejíhož šéfa chce dnes Zeman ustanovit, povládne až do řádných voleb. Politici totiž nebudou mít jinou možnost se jí zbavit než rozpuštěním sněmovny - což nebude v zájmu mnohých z nich.

Lišák Zeman možná všechny vypeče: Chytí pravici pevně za krk
Foto: hns
Popisek: Lišák Zeman, ilustrační koláž

Přestože mohou nyní představitelé současné koalice novou vládu odborníků pod taktovkou prezidenta Zemana odmítat a žádat předčasné volby, podle Besta je velmi těžko uvěřitelné, že si to přejí i skutečně.

„Jejich první reakce budou pokračováním těch razantních reakcí, které zazněly třeba od Miroslavy Němcové nebo z TOP 09. Není žádným objevem, že nejmenší zájem na předčasných volbách má ODS. Trošku nejasná je Karolína Peake. Zeman možná počítá s tím, že bude potřebovat jazýček na vahách, za poslední dobu se s ní třikrát sešel. K celé situaci se nejopatrněji vyjadřuje právě Peake,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz americký novinář.

Bude Karolína Peake ve vládě odborníků?

Podle něho se zdá, že v řešení krize může šéfka LIDEM hrát nějakou roli. „Nebyl bych překvapený, kdyby se objevila ve vládě, i když by to neodpovídalo tomu, co Zeman říká. Zájem o předčasné volby nemá jen ODS a LIDEM, ale i Kalousek by se vystavil riziku, že bude obviněn, protože by se na určitý čas ocitl bez imunity,“ sděluje Best.

„Vedle toho by neměla zapadnout zpráva, že Miloš Zeman zaúkoloval BIS, aby zkoumala solární projekty, což řekl v časopisu Týden. To by bylo riziko pro další poslance a další důvod, proč nechtějí přijít o místo a imunitu,“ podotýká.

S případnými předčasnými volbami by ale dle jeho slov mohlo mít problém zemanovské křídlo ČSSD. „Oni samozřejmě musí ústně podporovat to, co říká Bohuslav Sobotka, ale ve skutečnosti na volbách také zájem nemají. Jenže jak to odůvodní? Myslím, že nakonec přijde dohoda, že Rusnok, Pecina či kdo bude premiérem, povládne až do července příštího roku, než po řádných volbách vzejde nová vláda,“ řekl Erik Best ParlamentnímListům.cz.

Důvěra sněmovny přijde těžko

Nemůže to nakonec dopadnout tak, že vláda odborníků důvěru sněmovny získá? Aspekty související se současnou velkou kauzou a hrozícími dalšími obviněními mohou hrát spolu s hromadou zabavených dokumentů, které právě policie zkoumá, významnou roli. „Není matematicky moc pravděpodobné, že by ta vláda odborníků důvěru získala, spíše to vidím tak, že povládne bez důvěry do voleb. Ale nemůžeme moc očekávat aktivní podporu,“ míní Erik Best.

„Nejpravděpodobnější varianta podle mě je, že Zemanem jmenovaný premiér, ať Rusnok, Pecina nebo někdo jiný, nezíská ve sněmovně důvěru a prezident tam vládu ponechá. Pak další pokus na jmenování premiéra nebude. Podle Ústavy by měl sice neodkladně jmenovat dalšího premiéra, ale teď už má na své straně Ústavní soud,“ upozornil novinář a pozorovatel.

Zeman má prý dobře zajištěný Ústavní soud

Politici měli prý hlasitěji křičet, když Miloš Zeman s pomocí Pavla Rychetského doplňoval Ústavní soud. „Stěžovala si na to třeba právě Miroslava Němcová nebo někteří právníci. Myslím si, že šlo o obrovské porušení dělby moci exekutivní a soudní,“ je přesvědčen Erik Best.

„Pokud by potom někdo dával k Ústavnímu soudu stížnost nebo žalobu, že prezident nejedná neodkladně, může soud z výše jmenovaných důvodů rozhodnout naopak ve prospěch Zemana a jeho vláda odborníků zůstane u moci a až do sestavení vlády po volbách v příštím roce, což může znamenat třeba i do července,“ míní.

Brzy se ukáže, kdo je se Zemanem a kdo proti němu

Podle posledních prohlášení předsedů stran Karla Schwarzenberga (TOP 09), Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Vojtěcha Filipa (KSČM) jsou tyto strany sice v případě „úřednické“ vlády pro předčasné volby, Best je však přesvědčen, že za tím je spíše tlak na Miloše Zemana.

„To, co prohlašují teď, může být za dva týdny jinak ze všech těch důvodů, o kterých jsem mluvil. Chtějí vyvíjet tlak na prezidenta. Ale pokud si skutečně přejí předčasné volby, tak ať si seženou těch 120 hlasů a rozpustí sněmovnu. Pak uvidíme, kdo je přítel Miloše Zemana a kdo není,“ uzavřel Erik Best komentář pro server ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…