Mám dva zdvořilé dotazy... Kalousek v plné formě nastoupil na Babiše

06.09.2017 11:33

Poslanci se od rána dohadují o tom, zda mají vydat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Promluvili i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a zmínil jistou sázku.

Mám dva zdvořilé dotazy... Kalousek v plné formě nastoupil na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že od Andreje Babiše několikrát slyšel, že je to politický proces. Oproti tomu kupodivu exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) upozornila na to, že nemáme tady už politické procesy. „Ať to vysvětlí svému panu předsedovi, neboť já jsem od něj slyšel minimálně patnáctkrát, že jde v případě Čapího hnízda o politický proces.

„Nerozhodujeme o vině a trestu, ale jen o tom, zda tomuto rozhodování dáme volný průchod,“ řekl.

Kalousek následně připomněl audit z roku 2013, který u dotace pro Čapí hnízdo žádné pochybení nezjistil. Audit se ale podle něj zabýval pouze tím, zda byly jednotlivé položky věcně správně profinancovány a zaúčtovány. A Andrej Babiš podle něj nečetněkrát zdůrazňoval, že audit v roce 2013 nic zvláštního neodhalil. To je pravda. Je třeba ale říct, co měl tento audit zjišťovat. Zda tyto položky byly řádně zaúčtovány. Ale jádro dotačního podvodu není zafinancování položek, ale zastřené účelové změny majetkové struktury,“ řekl.

„Skončil bych dvěma zdvořilými dotazy,“ upozornil pak Kalousek. Prý se jej Babiš v říjnu 2015 snažil znevěrohodnit, že byl prověřován policií. „To tvrzení ale bylo nepravdivé. Nikdy mi z ničeho nebylo sděleno žádné obvinění....Nabídl jsme dokonce sázku o deset miliónů, jíž Babiš prohrál,“ poznamenal s tím, že na ty peníze od Babiše teď čekají charitativní organizace, kterým peníze Kalousek slíbil.

Pokud by Čapí hnízdo byla jednou z desítek případů, které by měla tato sněmovna řešit, nebo vydávat ke stíhání, asi by celé hnutí ANO zvedlo ruku ke stíhání. Jenže tady jedna kauza je vytržena ze stovek miliard,“ ohradila se na slova Kalouska poslankyně Jana Lorencová z hnutí ANO.

Zmínila pak celou řadu kauz, které už jsou promlčeny, jako třeba kauza líh, které se pak proměnila na metanolovou kauzu. „Tam pořád ty peníze někam tekly,ale to je bohužel promlčené. Zaráží mne ta jednota, jak sněmovna přistupuje k likvidaci těchto dvou kolegů poslanců,“ dodala Lorencová na vrub možného stíhání Babiše i Faltýnka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…