Miroslav Kalousek přímo ve sněmovně podal trestní oznámení

26.05.2015 19:19

Místopředseda TOP 09/STAN Miroslav Kalousek prý podává trestní oznámení v souvislosti s Babišovými slovy, že mu byl před lety při schvalování daňové podpory pro biopaliva nabídnut úplatek milión euro. Babiš sice nejmenoval, kdo po něm měl peníze chtít, jen použil dnes ve Sněmovně slova, že šlo o jakéhosi "guru". Kalousek nyní míní, že by státní orgány tuto věc měly prošetřit.

Miroslav Kalousek přímo ve sněmovně podal trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek mluví o tom, že krást se nejen nesmí, ale i nemá

Předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ve sněmovně udivuje. Poslanci totiž již téměř pět hodin diskutují o možném střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše, kvůli čemuž pravicová opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, ovšem Kalousek při tom využil toho, co ve svém projevu řekl právě Andrej Babiš.

Ten totiž za debatním pultíkem naznačil, že mu byl před lety při schvalování daňové podpory pro biopaliva nabídnut úplatek milión euro, ale nejmenoval, kdo po něm měl peníze chtít. Řekl jen, že šlo o „vašeho prvního guru“.

„Jsem se koukal na vašeho guru 2. září 2011, když říkal, že tady není žádná korupce. Potom chtěli po mně milión euro za veto na biopaliva. Tehdá. Na to jste asi už zapomněli,” prohlásil Babiš.

Podle deníku Echo24 měl Babiš na mysli přítele Václava Klause Václava Petra ze společnosti Erpet. Podle Babiše šlo o to, aby čestný člen klubu, tehdejší prezident Václav Klaus, zákon nevetoval. Babiš prý o údajném úplatku hovořil už v roce 2011.

„Zhruba před dvěma hodinami nás tady první místopředseda vlády a ministr financí informoval o tom, že v roce 2012 vůči jeho osobě došlo k vážnému pokusu buď úplatkářství, nebo vydírání, když po něm byl vymáhán jeden milion euro úplatek. To prosím pěkně neřekl žádný Franta Vomáčka ve čtvrté cenové skupině, to řekl první místopředseda vlády ČR na mikrofon v Poslanecké sněmovně, kdy oznámil, že se vlastně stal závažný trestný čin,“ reagoval na to ale Miroslav Kalousek.

Prý nechápe, proč to Babiš říkal jenom v Poslanecké sněmovně a proč to neoznámil orgánům činným v trestním řízení. "Já pevně doufám, že bdělé ucho státního zastupitelství to zaznamenalo, takže v této chvíli už koná, ale kdyby snad nekonalo, dovoluji si Poslaneckou sněmovnu informovat, že po konzultaci s právníky podávám do konce tohoto týdne trestní oznámení na neznámého pachatele za zjevný trestný čin - buď úplatkářství, nebo vydírání...Buď se ukáže, že pan Babiš lhal, anebo musí být jasno, kdo to spáchal,“ dodal k tomu Kalousek.

Babiš: Byl jsem u notáře, vyšetřovala to policie

Na údajný úplatek se ve sněmovně také tázala bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). I ona se zajímala o to, zda požadovaný úplatek ve výši milion eur Babiš nahlásil orgánům činným v trestním řízení.

„Byl jsem u notáře, vyšetřovala to policie,“ odvětil na to Babiš s tím, že to požadoval „její oblíbenec“. „Všichni víme, kdo tady byl největší škůdce od listopadu 1989,“ poznamenal k tomu také Babiš. Jméno sice neřekl, ale odkázal na Otázky Václava Moravce v České televizi, kde o tom prý hovořil. Protikorupční policie podle něj ale na nic nepřišla.

Novelu zákona o ochraně ovzduší, která navýšila podíl biosložky u benzinu z 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent, poslanci schválili den před volbami. Prezident Klaus prý zákon ale nakonec vskutku odmítl. Poslanci ovšem jeho veto přehlasovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…