Miroslava Němcová ve sněmovně zaútočila na Babiše kvůli jeho miliardám

30.10.2014 10:34

Jen co dnes začaly v Poslanecké sněmovně písemné interpelace, tak už bylo dusno. Jako první se totiž premiéra Bohuslava Sobotky dotazovala bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). A ťala do živého problému. Tím jsou podle ní lidé vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), kteří jsou nějak spjatí s firmou Agrofert, ale přitom nyní pracují ve státní správě.

Miroslava Němcová ve sněmovně zaútočila na Babiše kvůli jeho miliardám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Dnes dopoledne se poslanci zabývají písemnými interpelacemi, a to nejen na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), ale i na jednotlivé ministry. Jako první se do cupování ministerského předsedy pustila poslankyně ODS Miroslava Němcová a přednesla interpelaci ve věci personální změny na ministerstvech spravovaných politickým hnutím ANO.

Podle Němcové už v dubnu letošního roku uváděla MF Dnes v článku Babišovi lidé postupně obsazují stát", že lidé, kteří pracovali v některé z firem Agrofertu, případně v těch, které se skupinou aktivně spolupracovaly, získávají posty náměstků či usedají v dozorčích a správních radách státních podniků a i v dalších státních institucích pracují na vysokých pozicích lidé z Agrofertu. Podle ní i německá europoslankyně nedávno v Evropském parlamentu poukázala na to, že ministr financí Andrej Babiš by měl kontrolovat z titulu své funkce dotace, ale je zároveň i jejich příjemcem.

Interpelace Miroslavy Němcové ZDE

„I pořad Reportéři ČT nedávno poukázal na výši dotací, které Agrofert a všechny jeho firmy čerpají od roku 2007 do dnešního dne ze státního rozpočtu. Jenom připomenu, že dotace dostávalo 94 ze 153 českých firem Agrofertu, dohromady získaly podle Reportérů ČT od státu a z Bruselu skoro čtyři miliardy korun,“ kritizovala fakt Němcová. Také připomněla, že Andrej Babiš ovládl vlivná média, podle ní nejen deníky, ale i Rádio Impuls.

„Chtěla bych, aby mi pan premiér objasnil, jak on vnímá střet zájmu prorůstáním lidí z Agrofertu do státní sféry,“ řekla.

„Já jsem na písemnou interpelaci paní poslankyně Němcové odpověděl rovněž písemnou formou, a to 3. července letošního roku, kde jsem na její dotaz uvedl informace, které jsem získal od jednotlivých resortů, a uvedl jsem tam seznam osob, které přišly po volbách do státní správy a předtím působily ve společnosti Agrofert. To znamená, tady je poskytnuta přesná informace o tom, koho se to konkrétně týká. Já myslím, že je zbytečné, abych tady teď svoji odpověď znovu četl," poznamenal v odpovědi Bohuslav Sobotka.

Dále ve svém vysvětlení kromě jiného poukázal na to, že lidé kolem Agfrofertu nepůsobí hlavně na ministerstvech v zařazení na pozici úrovni náměstků. Je ale podle něj logické, že Babiš využívá sociální kontakty jako majitel Agrofertu, protože neměl vybudovánu politickou stranu.

„Nevidím tady riziko, že by snad Agrofert začal ovládat státní správu. Tito lidé nezastávají takové pozice, aby to vytvářelo situaci, kterou bych musel řešit, jež ovšem přísluší jednotlivým členům vlády,“ sdělil dále Sobotka a poukázal přitom na služební zákon, který sněmovna nedávno přijala a bude platit od ledna příštího roku, přičemž norma rizikům pomůže čelit. Premiér totiž připustil, že tento stav kolem Agrofertu potenciální střet zájmů vytváří.

"Je důležité, aby nepřerostl v skrytý a skutečný střet zájmů," doplnil k tomu předseda vlády.

Volný: Na co si tady hrajeme?

Do cupování Sobotky kvůli provázanosti Babišových firem se státní správou se pustil také předseda klubu poslanců z ODS Zbyněk Stanjura,Petr Bendl (ODS) či František Laudát z TOP 09. Občanští demokraté poukazovali třea na to, že z ministerstev odešla za půl roku od jmenování nynější Sobotkovy vlády více než tisícovka lidí, bylo přijato přes 1160 nových úředníků. Na tato místa by se podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjura vztahoval služební zákon. Na šesti ministerstvech spravovaných nominanty hnutí ANO se podle něho jednalo asi o 460 lidí.

Poslanec z ANO Jan Volný se ale kvůli tomu rozzlobil.

„Na co my si to tady hrajeme? Vy tady kritizujete, že si pan Babiš přivedl lidi z Agrofertu? Vy tady tvrdíte, že do vlády a do ministerstev by měli chodit jenom političtí matadoři? Nebylo by taky rozumné zakázat lidem z Agrofertu chodit k volbám? Co to tady děláte za kastaci? Já jsem úplně zděšen tím, co tady slyším,“ pronesl důrazně Volný.

"Určitě bychom tady mohli zpracovávat statistiky, které by se týkaly personálních změn po jednotlivých volbách, to byl ale nikam nevedlo," oponoval na zástupce opozice opětovně Sobotka. Z úřadů podle něho odcházeli taky lidé, které si přivedli ministři předchozího úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek pak zmínil, že se prý styděl, když ještě docela nedávno procházel po chodbách Evropského parlamentu a Evropské komise, co slyšel.

"Protože na těch chodbách, kde chodí úředníci z Evropské komise a z DG AGRI a DG SANCO, ti Poláci, Maďaři, Rakušáci, Řekové, Portugalci, kteří vůbec o zemědělství neví nic a dělají to úplně blbě, na rozdíl od nás, říkali: ´Vy jste z té země, kde se kradou ty naše dotace. Vy jste z toho Česka, kde se rozkrádají evropské peníze...´ Víte, jak mně bylo?  Bylo mi stydno,“ řekl Faltýnek.

Debata se dokonce vedla i kolem správy hmotných rezerv. Podle poslanců z ODS totiž prý Babišovy firmy s ní obchodují.

Poslanci nakonec odmítli návrh Němcové, aby se Sobotkovou odpovědí na její písemnou interpelací sněmovna nesouhlasila.

Odpoledne se budou poslanci zabývat interpelacemi ústními.

Na stolech je i smlouva o uznávaní vzdělání

Zákonodárci také mají projednat novou smlouvu mezi Českem a Slovenskem o uznávání dokladů o vzdělání. Tato dohoda ale budí pochyby, proto také její schvalování dolní komora na jaře odložila. Školský výbor totiž její ratifikaci na rozdíl od zahraničního výboru nedoporučil, podotkla ĆTK.

Nová úmluva je o něco stručnější než původní ujednání. Neobsahuje například výčet uznávaných vysokoškolských titulů a vůbec nezahrnuje hodnosti docent a profesor. Jakmile by začala smlouva platit, docenti a profesoři ze Slovenska by podle některých výkladů neměli žádnou oporu pro uznání svých titulů v Česku.

Slovenští zákonodárci schválili smlouvu už v lednu. Český Senát ratifikaci podpořil minulý týden.

Pro dnešní jednací den sněmovny se omluvily tři desítky poslanců. Z ministrů zmiňovaný Andrej Babiš, který dnes není v dolní komoře kvůli osobním problémům, dále třeba Pavel Bělobrádek (pro odpolední jednání), ministr Jiří Dienstbier, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zemědelství Marian Jurečka, ministryně práce Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr dopravy Antonín Prachař, ministryně místního rozvoje Karla Šlechtová a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…