Možnost odčerpat majetek pachatelům dostala zelenou

11.02.2015 13:34

Poslanci dali v závěrečném kole hlasování souhlas k tomu, aby se mohla rozšířit možnost odčerpání majetku lidem, proti kterým se vede trestní řízení. Pasáž, která dává možnost zajistit majetek podezřelého ještě před zahájením stíhání tak, aby byl poškozený uspokojen, ovšem z návrhu vypadla. Vláda ale s tímto krokem souhlasila. Normu nyní dostanou na stoly senátoři.

Možnost odčerpat majetek pachatelům dostala zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vládní návrh předpokládal, že o zajištění majetku ještě před zahájením trestního stíhání by mohl státní zástupce rozhodnout při "důvodné obavě", že podezřelý bude uspokojení majetkových nároků poškozeného mařit nebo ztěžovat. Musely by tedy existovat důkazy o tom, že podezřelý zamýšlí majetek ukrýt, prodat nebo jinak znemožnit jeho zajištění, nebo že k tomu začal podnikat kroky.

Jenže tuto pasáž kritizovali vládní i opoziční poslanci. A mluvili o rozporu s ústavním pořádkem a o zásahu do práv podezřelého.

Martin Plíšek z TOP 09 poslance třeba kvůli tomu žádal o podporu pozměňovacího návrhu, který z trestního řádu vypouští údajně "protiústavní ustanovení" o tom, že by na základě rozhodnutí státního zástupce mohl být zabaven majetek podezřelé osoby ještě před zahájením samotného trestního stíhání, to znamená v době přípravného řízení, kdy se teprve shromažďují veškeré podklady.

"V naší Listině základních práv a svobod je ustanovení, že do základních lidských práv a svobod našich občanů lze zasahovat pouze v mezích zákona, a to na základě rozhodnutí soudu. Věřím, že toto není politická otázka, ale otázka ústavní jistoty a právní jistoty tak, abychom zde nezvyšovali kompetence například státních zástupců na úkor soudů. Proto na vás apeluji a žádám vás, abyste můj pozměňovací návrh, který byl předložen a načten, podpořili," zdůraznil k tomu Plíšek.

Předloha by měla podle Ministerstva spravedlnosti odstranit zákonné překážky, které brání státu účinně a účelně zasahovat do majetku pocházejícího z trestné činnosti. Novela má totiž umožnit zajistit majetek pachatele na úhradu peněžitého trestu. „Norma výslovně zavede povinné propadnutí výnosů z trestné činnosti a rozšiřuje možnosti prodeje zajištěného majetku bez souhlasu obviněného,“ zdůraznila ČTK.

Prodej zajištěných motorových vozidel, elektroniky a elektrospotřebičů

V praxi by měla vést třeba ke zvýšení počtu prodejů zajištěných motorových vozidel, elektroniky a elektrospotřebičů, které poměrně rychle ztrácejí na hodnotě. Možnosti prodat věci, které zajistil u obviněných lidí, stát v současné době příliš nevyužívá.

Podle statistik bylo v letech 2011 a 2012 prodáno 81 mobilních telefonů a pouze 11 ze zhruba 3000 zajištěných aut.

Stát by mohl díky novele výrazně ušetřit peníze, které nyní ze zákona vynakládá za péči o zajištěné věci. Problém se týká především aut, za něž je třeba platit parkovné v komerčních skladech, a závodních koní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…