Muslimové prý vraždí celá desetiletí a Evropané bojují o přežití. Kníže, Bělobrádek i Okamura promluvili k terorismu, přistěhovalcům a multikulturalismu

08.01.2015 17:17

ANKETA Ve středu napadli ozbrojení muslimové redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, který se proslavil karikaturami proroka Mohameda, a zavraždili 12 lidí. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda bude mít podle nich vražedný útok muslimů v Paříži vliv na případné přehodnocení politiky multikulturalismu a imigrace v Evropě či na vnímání islámu a zda to něco změní v postoji politiků a politických stran či v pohledu společnosti na uvedená témata.

Muslimové prý vraždí celá desetiletí a Evropané bojují o přežití. Kníže, Bělobrádek i Okamura promluvili k terorismu, přistěhovalcům a multikulturalismu
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

„To nevím. Každopádně se zintenzivní diskuse i konkrétní řešení,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Asi ano,“ reagoval pro redakci stručně předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Muslimové v evropských městech vraždí desetiletí, takže jeden aktuální zločin nezvrátí nesmyslnou hru na politickou korektnost, na falešnou představu, že jsme všichni stejní. Holandský režisér Theo van Gogh řekl, že multikulturalismus je zdvořilé ustupování roztahovačnému hostu, který vás postupně vytěsňuje z vašeho příbytku. Následně ho muslimové zavraždili. Musíme si uvědomit, že Evropané bojují o přežití. Jediná cesta je okamžité zastavení imigrace radikálních muslimů do Evropy a je třeba velmi zpřísnit legislativu, a to jak ohledně imigrace radikálních muslimů do Evropy, tak ohledně církví, abychom vyloučili radikalisty. Bohužel islám není jen náboženství, je to zároveň nenávistná ideologie, která učí nadřazenost muslimů ostatním a jeho cílem je celosvětový kalifát – boj o ovládnutí světa, který nikdy nekončí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Nevím, jestli ty útoky na přehodnocení zmíněných věcí vliv mít budou, ale měly by mít. Multikulturní politika, kombinující vstřícné sociální systémy s tolerancí k nedodržování zákonů, zvyklostí a kulturně-civilizačních norem té které země, byla od počátku chybná a ve svém důsledku pro západní Evropu ohrožující. Měli bychom se vrátit k racionálnímu systému, v němž země hájí zájmy svých občanů a tradice, což nemusí znamenat žádné uzavření se či xenofobii. Jen normální princip, kdy imigrant musí respektovat přísná pravidla. Problém to ovšem bude pro země, v nichž – nebo v některých jejich regionech – již přistěhovalci tvoří podstatnou část populace,“ soudí místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

Fašizující antiislamismus zvedá hlavu

„Fašizující antiislamismus zvedá hlavu a hnal by fundamentalisticky lidi do kulturního konfliktu. To je naprosto vadná reakce. Naopak muslimové sami musí být zásadní silou k řešení terorismu ISIS,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Jednou věcí je politika EU k rozličným kulturám, a druhá věc je migrační politika. EU je založena na demokratických principech a dodržování lidských práv a zejména svobod. Tady si myslím, že k žádným podstatným změnám nedojde. Co se týče migrační politiky, tak zde očekávám zpřísnění jejích pravidel zejména v rámci schengenského prostoru. Dále se zřejmě zvýší tlak na Turecko k zajištění jeho hranic. Mám zároveň obavu, aby některé členské země EU nezneužily situace k omezování migrace z jiných členských zemí. Podstatná je i solidarita s jižním křídlem EU, které dnes nese největší náklady na migrační transfer z nestabilních zemí. Je nutno zvyšovat životní úroveň všech občanů a tím eliminovat příčiny radikalizace společnosti. A také by se měly do řešení těchto problémů zapojit bohaté arabské země jako Saudská Arábie či Kuvajt,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Určitě k tomu dojde. Terorismus islámských fundamentalistů ovlivňuje diskuse o těchto tématech a postoje veřejnosti již dnes. Podobné činy jistě zvýší míru podezírání a netoleranci k muslimům a islámu,“ myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Multikulturalismus byl pokus o ideální svět. Radikální islamisté svými teroristickými kroky tento pokus postupně zničili. Teroristické útoky budou radikalizovat společnost, ale jistě je nutné v euroatlantické společnosti vyžadovat dodržování zákonů i kulturních základů a zvyklostí ode všech, kteří zde chtějí žít. Kdo to nechce a nebude dodržovat, ať zde nežije, naše základní svobody nebudeme omezovat nebo měnit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Už od dob Mohameda. Zabíjejte nevěřící všude, kde je dostihnete

„Myslím si, že tento zrůdný útok se budou v následujících dnech a týdnech snažit zneužít mnozí extremisté a populisté. To nejhorší, co bychom mohli udělat, je, že bychom začli hodnotit lidi paušálně buď podle jejich víry, nebo podle jejich rasy a postavili mezi námi přehrady. To je přesně to, kam nás takové útoky chtějí dostat. Neměli bychom nikdy zapomenout na to, že v každém národě i každém náboženství jsou lidé slušní, neslušní a jsou v podstatě stále stejní, jenom se občas vybarví,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a šéf jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

„Útok byl teroristický a Evropa se samozřejmě terorismu musí postavit, ať pochází odkudkoli. Soudím také, že to byl útok nejen proti Evropanům beroucím občanské svobody a svobodu slova za základ, ale i proti muslimům, kteří samozřejmě nejsou svojí vírou teroristé či zloduši, stejně jako jimi nejsou věřící jiných vyznání. Je zájmem České republiky podporovat aktivní politiku imigrace i posilovat přirozenou různost a kulturní rozmanitost, na které EU dlouhodobě staví. Pokud bychom ostatně začali hodnoty, které v Evropě sdílíme, ničit v důsledku paranoie a vyvolaného strachu, pouze bychom tím teroristy nechali vyhrát,“ domnívá se poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Obávám se, že se nic nezmění. Pár týdnů se o tom bude debatovat. Asi se to změní teprve až nastane hromadné podřezávání a znásilňování, které praktikují kolegové evropských muslimů v Islámském státě. Na to, aby to prováděli zde plošně, zatím nemají sílu. Zatím. Jsou odhady, že západní Evropa bude do 40 let muslimská. Přečtěte si v knize muslimů Koránu, co nás, ´nevěřící´, bude čekat. ´Zabíjejte je všude, kde je dostihnete ...Tedy je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! ...A když se střetnete s nevěřícími, udeřte je do šíjí, a až jim způsobíte úplnou porážku, pevně je spoutejte!´ To se píše v Koránu a spousta dalšího. Máme se na co těšit. Muslimové to praktikovali již od dob Mohameda při expanzi arabské i osmanské říše, kdy šířili islám ohněm a mečem. To se Evropa nepoučila? Nepamatujeme si naše padlé předky, kteří bránili Evropu před islámem? Chceme tady kamenování žen a aby ženy byly podřadnými bytostmi? To ať si nechají v Arábii a netahají to do Evropy,“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

Je třeba hájit kořeny evropské civilizace

„Opakovaně říkám, že je třeba hájit kořeny evropské civilizace. A pomáhat lidem, které pronásleduje Islámský stát. Je to naše povinnost. Česká republika už nebude mít možnost uhýbat. A začátek je i v diskusi o zákazu hidžábu – viz veřejná ochránkyně práv. Nikde nevidím, že by nositelky hidžábu demonstrovaly proti teroristickým útokům islamistů. Ani nemohou, jejich učení a postavení jim to neumožňuje,“ míní místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Atentátem v Pažíži se bohužel nezmění vůbec nic. Celá EU je posedlá sny o multikultuře, o právech všech lidí na celém světě na lepší zítřky, což je nesplnitelná utopie. EU nemá realistický pohled na obrovské rozdíly mezi islámem a křesťanstvím, mezi kulturami. EU nevidí, že životní hodnoty v Evropě, Africe či Asii se velmi liší,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Zcela jistě ten útok mění pohled na muslimy a vyvolává silné očekávání, že muslimové masově – nejen několik představitelů – útok odsoudí. Domnívám se, že se bude řešit otázka, kdo a čí hodnoty jsou v Evropě doma,“ domnívá se europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama je nutno především tuto mimořádně tragickou událost vyšetřit. „Pokud je to tak, jak to vypadá, je třeba říci, že vinen není islám jako takový, ale extremistický fundamentalismus. A k tomu je třeba zaujmout nekompromisní postoj. Musí se něco změnit, protože jinak to může vést k důsledkům, které si ani nedokážeme představit,“ dodal poslanec.

Dobytí Evropy muslimy. Německo bude za pár let muslimské

„Ne, ten pohled a vnímání se přece mění již posledních deset let. Vystřílení redakce Charlie Hebdo bude debatu jenom eskalovat. V Marseille či Paříži jsou dnes čtvrti, do nichž se policie bojí vstoupit, čtvrti, které mají vlastní islámskou samosprávu, pravidla a zákony. Vyšlo mnoho knih, které tuto problematiku popisují, bývalý člen správní rady německé Bundesbanky Thilo Sarrazin popsal situaci své země v knize 'Německo páchá sebevraždu' ve zkratce tak, že radikální islám přinese postupný rozklad otevřené a tolerantní společnosti poválečného Německa. To ostatně bude za několik generací muslimské. Naši vnuci toho budou svědky. Italská novinářka Oriana Fallaci popsala tisícileté úsilí muslimů o dobytí Evropy a jejich současné úspěchy v útlé knížce „Síla rozumu“ a všem ji doporučuji. Také jste zaznamenal, že před letošními Vánocemi francouzský soud nařídil odstranit jesličky z radnice?“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Na muslimy obecně to asi dobré světlo nevhrne, stejně jako na ně nevrhl dobré světlo útok na dvojčata v New Yorku. Vraždění v Paříži je daní za otevřenost Francie v duchu hesla ´Volnost, rovnost, bratrství´ a zároveň za její angažovanost v boji proti islámským teroristům. Myslím si ale, že adekvátní odpovědí není vzdání se idejí francouzské revoluce, na kterých francouzský stát stojí, ale zdokonalení bezpečnostních opatření tak, aby byl útok včas odhalen už ve fázi přípravy. To samozřejmě může zahrnovat i úpravu imigrační politiky tak, aby bylo možné rizika držet na minimální úrovni. S hromadným odsuzováním muslimů bych byl ale velmi opatrný. Neztotožňuji se s muslimským způsobem života, ale ne každý muslim je hned terorista,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

Podle poslance Úsvitu Petra Adama multikulturalismus selhal a je na čase, aby si to majorita těch, kteří po něm volají, co nejdříve uvědomila: „Na pomoci lidem v nouzi není nic špatného, ale na masovém přílivu imigrantů odkudkoli něco opravdu špatného je. Mimochodem je také pravda, že o osudu těchto lidí jsme rozhodovali již našim schvalováním kovbojských dobrodružství USA na Blízkém východě. Jsme v bodě, kdy se nám překrývají příčiny a následky, a jakékoli řešení v současné době nebude snadné, ale přijít musí co nejdříve.“

Politici strkají hlavu do písku

„Určitě ano, ale vlastně se ani tak vnitřně nezmění. Řada poslanců mimo média už dříve měla a má radikální názory na islám. Jen teď asi budou mluvit více o svých skutečných názorech. A samozřejmě dění nejen v Paříži povede k omezení vstřícnosti k imigraci do Evropy. Problém je, že kvůli několika vrahům budou trpět miliony nevinných, kteří si naši podporu zaslouží. Ale toho možná ti vrahové chtějí dosáhnout,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Rozhodně to vliv mít bude. Ukazuje se čím dál víc, že obavy z extrémních islamistů jsou oprávněné a patří k největším hrozbám ve světě. Evropa musí najít způsob, jak zajistit bezpečí před těmito šílenci,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

Poslanec Úsvitu Karel Fiedler doufá, že poslední pařížský vražedný útok bude mít vliv na zásadní přehodnocení politiky multikulturalismu a imigrace v Evropě: „Doufám, že to konečně změní postoj politiků od slepého strkání hlav do písku, vyhýbání se tomuto tématu, nebo prázdných prohlášení o odsouzení tohoto činu k nastartování vážné, seriózní a konstruktivní debaty na toto ožehavé téma a k navržení a přijetí konkrétních opatření. U nás jsme, na rozdíl od západní Evropy, relativně stále ještě v čase za pět minut dvanáct. Není již ale časový prostor na toto téma debatovat, zda řešit či neřešit, ale velmi krátký čas máme na diskuzi pouze jak?“

„Jsme však součástí Evropské unie a evropského prostoru, kde tento problém již byl velmi hrubě podceněn. I přesto, že dílčí samostatná řešení jsou teoreticky možná, nejsme tento problém schopni vyřešit samostatně, pouze komplexně v rámci Evropy. Uvidíme, zda kolegové i z jiných parlamentních stran přestanou poslední teroristický čin pouze odsuzovat v prohlášeních, ale přistoupí konečně k našemu apelu na akutní řešení problematiky imigrace. V zákonodárném sboru sněmovny je k tomu ta nejlepší a jediná možnost. Těšíme se na jejich konečně aktivnější přístup,“ dodal Fiedler.

Je potřeba dosavadní imigrační politiku přehodnotit

„Jsem opatrný v přijímání jednoduchých závěrů. K nějaké změně však dojít musí,“ říká ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Společnost, církevní představitelé i politici jsou již dávno v pohledu na tento problém rozděleni. Na jedné straně přibývá radikalismu a na druhé obhajoba nevyhnutelného spolužití. Tato tragédie nebyla první a žel asi ne poslední. Řešit je třeba příčiny podhoubí terorismu. Jen silou se nic nezmění,“ myslí si poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Dle poslankyně Úsvitu Jany Hnykové každý takový čin, stejně jako ty, které na ně navázaly a navážou, budou mít vliv na politiku. „Nyní je řada hlavně na kulturních a náboženských skupinách, aby se od tohoto nelidského zločinu distancovaly a zároveň pomohly s pátráním a dopadením viníkům. Nastal čas, aby tyto skupiny upustily od mnohdy nesmyslných požadavků, a naopak začaly vysvětlovat pravou podstatu islámu. Bohužel vždy platí pravidlo: jen blbni a zkazíš to všem ostatním. Faktem je, že společnost bude nahlížet na muslimy paušálně. A bohužel také platí to, že naše zákony se budou muset jasněji vymezit proti podobným nebezpečím,“ dodává poslankyně.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského útok vliv na politiku mít bude: „Je potřeba dosavadní imigrační politiku přehodnotit a více se zaměřit na to, kdo do EU přijde. Taktéž musíme více potírat veškeré projevy radikalismu. Podobné činy se nesmí opakovat. Svoboda slova je pro nás základní hodnota.“

Kromě práv jsou i povinnosti. Bez ohledu na národnost, vyznání, barvu pleti

„V Paříži se jedná o kriminální čin obrovského rozsahu. Dobrou zprávou je, že francouzská policie je vrahům na stopě. Rozhodující pro vnímání je rychlost a jejich vypátrání, vyšetření a potrestání všech, kteří vraždili, i těch, kteří jim poskytovali zázemí. Na evropském kontinentu není pro takové lidi místo,“ vyjádřil se poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Určitě to vliv na rozhodování politiků mít může, třeba v případě masového přijetí uprchlíků ze Sýrie a jiných válkou poškozených států. Může se kupříkladu snížit celkový počet přijímaných uprchlíků a nebo naopak může dojít k jinému přerozdělení, aby jejich koncentrace byla ´vyváženější´. Navíc pokud se ukáže, že následný bombový atentát u stánku s kebabem v Lyonu byl reakcí v duchu ´oko za oko, zub za zub´, bude to signál, že soužití muslimů a křesťanů není růžové, a že se musíme lépe učit, jak žít v míru. Na to bychom měly vynakládat prostředky a priori,“ říká poslanec Úsvitu Karel Andrle.

„Bohužel, ono o to svým způsobem vždy podobným vrahům jde. Nestalo se to poprvé, není to zřejmě ani naposled. Vždy to nálady ve společnosti ovlivní a je to voda na mlýn zvláště radikálům a extremistům. To je tragedie. Islám však není islamismus. Takový pohled je zavádějící a vlastně bychom tak přijali šílený názor právě podobných grázlů. Ty není čím obhajovat. Ale připomenu nedávného masové vraha. Nebo vedení IRA, Rudých brigád a podobně. Ti povstali zase z naší kultury. Proto se domnívám, že spíše než obecné vzbuzování nenávisti mezi kulturami a uzavírání se je cestou tvrdé vyžadování řádu a pořádku obecně. Vždyť my sami si v čele slavné EU vytváříme tyto problémy. Mimo jiné rasismem naruby, neschopností mezi imigranty rozlišovat, některé vrátit a tak dále. Také přisluhováním při údajném šíření našeho pojetí demokracie do zemí, kde o ně přitom nestojí. Bojíme se pod rouškou humanity vrahy zlikvidovat a přitom žvaníme o eutanázii. Lidská práva nade vše a přitom pak v jejich jménu omezujeme hlavně ty slušné, sami sebe. Mělo by nám dojít, že kromě práv jsou i povinnosti. Bez ohledu na národnost, vyznání, barvu pleti. Ty pak rychle vyžadovat až vynutit. Ať je to Evropan, muslim nebo mačetový útočník. Naše bezradnost se musí změnit. Ale mám obavu, aby mě hned někdo neoznačil za radikála,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…