Na ČSSD dopadla den před hlasováním o nedůvěře vlády těžká facka. Nerozpakoval se udeřit ani Schwarzenberg

22.11.2018 20:16

ANKETA Pohrdání voliči, alibismus ČSSD, vyhazování peněz za volby. I takovým způsobem reagovali poslanci na otázku redakce ParlamentníchListů.cz v souvislosti s návrhem předsednictva ČSSD o rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb.

Na ČSSD dopadla den před hlasováním o nedůvěře vlády těžká facka. Nerozpakoval se udeřit ani Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Poslanecká sněmovna bude v pátek hlasovat o nedůvěře Babišově vládě. Na základě aktuálního rozložení sil a postojů parlamentních stran podle všeho nedůvěra kabinetu vyslovena nebude. 

Sociální demokraté, kteří jsou součástí vládní koalice, situaci na základě rozhodnutí předsednictva strany vyřeší tak, že před hlasováním opustí sál. Součástí usnesení vedení ČSSD je též konstatování, že v případě, pokud by došlo k hlasování o rozpuštění sněmovny a tedy předčasným volbám, socialisté by se připojili k rozpuštění sněmovny.

ParlamentníListy.cz položily poslancům napříč politickým spektrem následující otázky: Co soudíte o návrhu ČSSD na rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb coby řešení současné situace? Nebylo by to ideální rozuzlení sporů na politické scéně?

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Podle šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka by předčasné volby ideálním řešením nebyly. ”Vláda funguje a je úspěšná. Je to projekt na celé volební období,” sdělil Faltýnek. 

Šéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek ve své reakci pouze odkázal na vystoupení na tiskové konferenci.

“Postup ČSSD mne nepřekvapil, je spíše typický. Krok vpřed, dva kroky vzad, řečeno s klasikem. K smíchu, je to nesmyslná, nabubřelá reakce pravicových slouhů nadnárodního kapitálu. Nemají ani 101 hlasů, ale už bez jednání s kýmkoli blouzní o 120 hlasech pro přečasné volby, trapné,” reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

“Rozhodnutí ČSSD, že se nezapojí do pátečního hlasování o nedůvěře vládě a odejdou ze sálu, je čistokrevná zbabělost, jelikož pokud není ČSSD schopná hlasovat pro důvěru svojí vlastní vlády, tak by měla vládu okamžitě opustit,” napsal redakci místopředseda sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura. Rozpuštění sněmovny a předčasné volby podle něho nejsou pro SPD na pořadu dne, jelikož hnutí SPD prý konzistentně nabízí reálnou vládní alternativu bez ČSSD – a tou je vytvoření vlády odborníků vybraných vítězem voleb hnutím ANO, která se písemně a s přesným časovým harmonogramem zaváže také k plnění programových bodů hnutí SPD. Tak to alespoň redakci sdělil lídr tohoto hnutí.

Okamura míní, že by šlo o stabilní variantu pro Českou republiku, která by díky programu SPD přinesla pracujícím a slušným občanům více peněz, bezpečí a spravedlnosti. "A vycházíme z faktu, že prezident Miloš Zeman jasně sdělil, že i napotřetí jmenuje premiérem Andreje Babiše. Hnutí SPD neusiluje o teplá vládní korýtka - SPD chce prosadit náš politický program. A platí, že nebudeme přímo součástí vlády, kde je trestně obviněný premiér. Zároveň vyzýváme policii, aby co nejrychleji došetřila kauzu Čapí hnízdo. Vláda s ČSSD nikdy neměla a nemá naši důvěru. Usilujeme o odchod ČSSD z vlády a chceme ji nahradit programem SPD. Babišova vláda s ČSSD je vládou, která vládne v rozporu se zásadními programovými prioritami hnutí SPD. Tato vláda navrhuje od příštího roku zvyšování sociálních dávek nepřizpůsobivým, odmítla pomoc lidem v dluhové pasti a naopak navíc pomohla novým zákonem vyděračům, prosazuje navýšení platů politiků, chce vysílat české vojáky do bojových misí v zahraničí, odmítá zákon o referendu včetně referenda o členství ČR v EU, přidávají další peníze politickým neziskovým organizacím na úkor zvyšování důchodů a prosazuje urychlené přijetí Istanbulské úmluvy,” sdělil Tomio Okamura.

“Vládní koalice rozpuštění nepřipustí, tudíž je to čistý alibismus ČSSD,” je přesvědčen čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg.

Poslanec SPD a místopředseda Výboru pro obranu Radovan Vích s návrhem na rozpušení sněmovny nesouhlasí. “Byl by to výsměch voličům. Je ještě několik možností, jak současnou situaci řešit. Navíc by předčasné volby stály okolo miliardy korun, které bychom raději dali důchodcům. ČSSD tvrdí, že nemá strach z předčasných voleb, ale ví, že se dostatek hlasů ve sněmovně v současném rozložení nenajde. Bez hlasů SPD to prostě není možné. Navíc pokud by se předčasné volby konaly, tak by se ČSSD do sněmovny již zřejmě vůbec nedostala, protože se v ní nevyznají již ani její členové, natož voliči,” uvedl Vích.

Jeho stranický kolega a místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jiří Kobza považuje návrh ČSSD za další důkaz pohrdání demokracií i voliči. “Není přece možné pořádat volby stále dokola, než bude výsledek podle mého přání. Voliči zvolili své zastoupení do sněmovny a my to respektujeme jako jejich vůli. Podle průzkumů se SPD nemá důvod bát předčasných voleb, ale jsou pro nás nepřijatelné pro zjevné odmítání výsledku předchozích demokratických voleb,” řekl redakci.

Podle poslance ODS a místopředsedy sněmovního bezpečnostního výboru Pavla Žáčka je plán na rozpuštění sněmovny s ohledem na současné preference ČSSD zcela mimo politickou realitu. “Nechápu, co tím vedení ČSSD sleduje. Nebojím se toho, že by predčasné volby nepřinesly nové (asi ne “ideální”) rozuzlení. Jen aby to pro někoho nebylo spíše zauzlení,” konstatoval s úsměvem Žáček.

“V pátek vláda nedostane naši důvěru a v tuto chvíli nejsme pro rozpuštění sněmovny,” řekla redakci poslankyně SPD Tereza Hyťhová.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ze sněmovny rozvnoměrně, s výjimkou zástupců ČSSD, kteří s daným návrhem přišli a logicky ho tak podporují. Zástupci Pirátů a hnutí STAN byli osloveni rovněž, do okamžiku vydání článku ale nereagovali.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…