Nadějné sněmovní počty: Rusnokovi prý chybí už jen devět poslanců

13.07.2013 10:47

Mnozí si kladou otázku, jak dopadne Rusnokova vláda ve sněmovně při hlasování o důvěře. Týden.cz si všímá toho, kdo již uvažuje o její podpoře a spočítal, že Rusnokova vláda potřebuje přesvědčit ještě devět poslanců, aby získala důvěru.

Nadějné sněmovní počty: Rusnokovi prý chybí už jen devět poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Varování prezidentského kancléře Vratislava Mynáře, že prezident Miloš Zeman možná napodruhé pověří sestavením vlády kandidátku trojkoalice Miroslavu Němcovou, prý splnilo svůj účel. Týden.cz uvádí, že pro vládu Jiřího Rusnoka zřejmě nakonec zvednou ruku sociální demokraté, Věci veřejné i komunisti. Dále počítá s počtem 198 poslanců ve sněmovně, když dva jsou za mřížemi a vyvozuje z toho, že je třeba rovné stovky hlasů. Do té chybí devět, protože ČSSD, VV a KSČM mají dohromady 91 poslanců.

Tyto tři strany prý zvažují možnost podpory Rusnokovu kabinetu proto, aby zabránily návratu koalice ODS, TOP 09 a LIDEM k moci. Chybějících devět hlasů by podle Týdne.cz mohla opozice hledat mezi nezařazenými poslanci nebo u poslanců Karolíny Peake.

Podle Paroubka je Rusnok jen liberální vydání Kalouska

Existují spekulace, že bývalá vicepremiérka Peake v minulých dnech s prezidentem vyjednávala jakýsi politický obchod za podporu Rusnokovy vlády. Podle Týdne.cz je ale otázka, jestli by se jí podařilo přesvědčit "své" poslance, aby na podobnou věc přistoupili. Podobně se prý k otázce postavil i nezařazený poslanec Radim Vysloužil, který obvykle hlasuje v souladu s LIDEM, byť do partaje nevstoupil. "Já se podepsal pod kandidátku Miroslavu Němcovou. Karolína Peake asi pětkrát změnila svůj názor, ale já nejsem ve straně LIDEM, takže mě s Peake vůbec nesrovnávejte," poznamenal poslanec.

Úřednický premiér nezíská hlas ani od poslanců strany LEV 21 - Jiřího Paroubka a Petra Bendy. "Pro nás je ta vláda tak strašlivá, že nemáme co zvažovat. Pro nás je pan Rusnok jen liberální vydání pana Kalouska," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Paroubek. Určitou naději má prý Rusnokova vláda u poslance Škárky (nez., bývalý VV), ten se bude rozhodovat podle programového prohlášení. Rozhodně však prý nepodpoří rozpuštění sněmovny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…