Nakládačka poslankyni, která popudila důchodce: Žeňte jí k soudu, pište jí

07.05.2012 13:51

Zřejmě to ani nečekala, ale její věty na adresu seniorů, vyslovené v závěru minulého týdne v Poslanecké sněmovně, rozvířily bouři. Vlna kritiky se tak na poslankyni TOP 09 a současně lékařku Gabrielu Peckovou valí ze všech stran. Někteří senioři dokonce hovoří o trestním oznámení. Jiné aktivity vyvíjí Svaz pacientů – vyzývá, aby pacienti Peckové zintenzivnili popis jejího hodnocení na internetu.

Nakládačka poslankyni, která popudila důchodce: Žeňte jí k soudu, pište jí
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

"Ať se nám to líbí nebo ne, úsporná opatření pocítí v tomto případě ve svých peněženkách senioři, ale oni se tomu přizpůsobí. Já to vím, protože s nimi pracuji celý život. Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil," pronesla ve sněmovně poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. A rázem proti sobě popudila stovky lidí. Jak se dalo čekat, hlavně opoziční politici toho náležitě využili.

„Tak se zdá, že pravice v boji s vlastními občany přitvrdila. Je až k nevíře, že do čela nejhrubšího cynismu se postavila lékařka, internistka a revmatoložka z Prahy 3, pětapadesátiletá Gabriela Pecková. Ten, kdo dosud nerozuměl hlavnímu heslu na webu TOP 09 hlásajícímu: Vaší důvěru bereme odpovědně víc, než si myslíte;  najednou pochopil, co tím ultrapravičáci mysleli,“ zveřejnil v pondělí v prohlášení prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Copak se asi odehrává za dveřmi ordinace této lékařky?

A jak dodal pro ParlamentníListy.cz, je zřejmě potřeba si položit otázku, jak je možné, že tato lékařka, katolička, se může snížit k tak brutálnímu postoji.  „A nejde tady jen o výrok, který ona dnes omlouvá a lituje. Jak může odpovědně poskytovat zdravotní péči zejména seniorům, kteří právě ve svém věku často potřebují léčbu svých revmatickým nemocí? Co jim vlastně nabízí za metody léčení, když vejdou do ordinace? Je na místě se podívat, co se odehrává v ordinaci této lékařky na účet zdravotního pojištění,“ pozastavuje se Olejár. A zároveň přidává směrem k pacientům následující výzvu.

„Vyzýváme spoluobčany, napište své postřehy, podněty a klidně i své stížnosti na jednání, chování a odborné postupy lékařky Gabriely Peckové.“  Stížnosti zřejmě mohou pacienti posílat jak přímo na Svaz pacientů, tak i na veřejný internetový portál, na kterém mohou lidé své lékaře hodnotit.

Nutno dodat, že během pondělního dopoledne dosud na tuto výzvu nereagoval nikdo.

Luboš Olejár si však od výzvy i jako reakci na pronesené výroky slibuje to, že pacienti Peckové z její  ordinace odejdou. „Jinak by je totiž mohlo čekat jen utěšování duší, že už jsou staří a ona musí šetřit peníze pojišťovně, aby zbylo na její plat, místo správného léčení. Tak jí to sečteme a ve volbách dejme doktorce Peckové a celé ultrapravici červenou stopku. Prostě už je nevolme,“ uvádí ještě Olejár. A rozhodně tím nekončí.

Své rozhořčení nad výrokem poslankyně ve sněmovně rozvíjí dále.

Olejár: Ten ultrapravicový názor má prostě v hlavě

„Zamysleme se nad tím, co se stalo. Prostě vzkázala (Gabriela Pecková) českým seniorům, že jejich narození v době Hitlera a život za Gottwalda je kvalifikuje přežít i dobu Kalouska a Karla Schwarzenberga. Známým pozdravem v době fašistů bylo "Gott mit uns!", jaký pozdrav si budeme říkat v této době? Tím se ale vnucuje srovnání všech tří režimů. Až tak to máme vnímat, že je třeba srovnat dobu Hitlera s dobou Gottwalda a dnešní dobou Kalouska a Schwarzenberga? Podle mého názoru zřejmě této poslankyni o to šlo, jinak jako soudný člověk by takové přirovnání při obhajobě snížení důchodů nemohla říct, ani na poslanecké půdě. Tento radikální ultrapravicový postoj musí mít člověk v hlavě, když o tom mluví veřejně, dokonce do televizních kamer, před celým národem,“ dodal Olejár ve své reakci.

Pecková: Senioři jsou ohroženi postojem společnosti

Jak se dalo čekat, poslankyně Gabriela Pecková se ihned po svých nešťastných výrocích snažila vysvětlit to, jak byly míněny.

„Musím se zásadně ohradit proti záměrnému vytrhování věcí z kontextu mé zpravodajské zprávy, která upozorňovala na to, že naši senioři nejsou nejvíce ohroženi úspornými opatřeními této vlády, ale postojem společnosti. Ta totiž nedostatečně pružně reaguje na demografický vývoj. Opozicí opakovaně zneužitý výraz, že se senioři „přizpůsobí“ situaci, pramení nikoli z mé arogance, ale naopak z respektu, který jsem během své mnohaleté praxe lékařky k seniorům získala,“ uvedla.

A dodala, že právě proto, že se seniory pracuje a naslouchá jim, zná i jejich potřeby velice dobře.

„A právě proto má zpráva upozornila na komplexní společensko-sociální problémy, které často výrazně převyšují ty hmotné. Jakkoli sama osobně negativně vnímám finanční situaci nejen seniorů, vláda rozpočtové odpovědnosti musí tyto i pro ni nepříjemné kroky prosazovat,“ vysvětlovala Pecková i ve zprávě médiím. Jak se zdá, většinu kritiků však nepřesvědčila.

„Její omluvy jsou jen falešným gestem. Stačilo slyšet tón jejího hlasu, jak oduševněle, až uši trhajícím hlasem, plive do tváře svým spoluobčanům v důchodovém věku, jak jim radí, že se mají vrátit do doby války a komunismu. Paní poslankyně, paní doktorko Pecková, jaké konečné řešení máte pro české důchodce a pacienty? Chudobu?!“ uzavírá evidentně nepříliš smířlivě prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Jak se dalo čekat, ještě větší vlna zloby se zvedla i z řad těch, do kterých bylo mířeno – tedy seniorů.

Senioři uvažují o trestním oznámení na političku

„Hned ráno v pondělí jsem měl v emailu osm rozhořčených zpráv od seniorů, reagující na výrok této poslankyně. Mnozí navrhují i to, že by se mělo podat trestní oznámení. Bohužel, na to jim musím odpovídat, že je Gabriela Pecková chráněna poslaneckou imunitou, takže trestní oznámení mohou zkusit podat individuálně senioři, kterých se  její prohlášení dotklo, ovšem výsledek zřejmě nic nepřinese,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz šéf Svazu seniorů Zdeněk Pernes. Podle něj nejhorší na celé skutečnosti je to, že zmiňovaná poslankyně je navíc lékařkou.

„Pokud jako lékařka vystudovala za socialismu, zaplatili jí vzdělání její rodiče ze svých daní. Nyní přichází čas, a nikdo jiný po ní nic jiného ani nechce, než aby ona přispěla na oplátku na důchod teď zase rodičům. Pokud mám mluvit za sebe, já také nechci nic po nikom – mně platí moji penzi tři dcery, které jsem vychoval. Takovéto výroky jsou proto naprosto nepochopitelné. Osobně se domnívám, že mohou být posledním hřebíčkem do rakve této současné koaliční vlády,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes.

Pravdou je, že senioři v Česku skutečně často spíše živoří, než aby si užívali stáří po celoživotní práci. Pokud jsou obklopeni rodinou, která jim dává najevo pozitivní vztah a úctu, snášejí většinou stáří, i když s omezenými finančními prostředky, podstatně lépe. Platí to i pro seniory žijící v různých pečovatelských domech či domovech důchodců – pokud je kolem nich vstřícný personál, s kladným vztahem, důchodci stáří mohou prožívat spokojeně, bez ohledu na to, jak vysokou penzi dostávají.

Soumrak seniorů..?

Bohužel, takovéto ideální vztahy nejsou samozřejmostí, a tak velká část seniorů živoří nejen finančně, ale hlavně osamocením, mnohdy i tím, že je jejich vlastní děti zavrhnou, či dokonce využívají (je-li to jen trochu možné). Není proto nepochopitelné, že se do přízně seniorů lehce vloudí různí podvodníci, podomní prodavači. Ti pak velmi jednoduchými triky dokážou již tak těžce přežívající důchodce zadlužit na tolik, že není v jejich silách dluhy splácet. A tak je v České republice v současnosti připraveno podle informací z České správy sociálního zabezpečení na 700 tisíc exekucí na důchody.

To bohužel osamocenost seniorů ještě prohlubuje, poněvadž jejich potomci se prý často obávají je i navštěvovat z toho důvodu, aby i k nim nepřišel exekutor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…