Nebetyčná drzost, blbost, zločin, koncentráky. Arogantní Sobotka. Zeman se velmi ostře opřel do mocného spojence USA v NATO a tohle nám řekli kníže, Filip i Okamura

04.04.2016 17:16

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že Turecko nás v souvislosti s migranty vydírá a stupňuje své požadavky. Přirovnal to k placení tributu Barbarům a jejich vpádu.

Nebetyčná drzost, blbost, zločin, koncentráky. Arogantní Sobotka. Zeman se velmi ostře opřel do mocného spojence USA v NATO a tohle nám řekli kníže, Filip i Okamura
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Máte rádi Karla Gotta?

93%
7%
hlasovalo: 17262 lidí

„Já jsem několikrát řekl, že nás Turecko vydírá, stupňuje své požadavky. Nejdříve to byly tři miliardy eur, pak šest miliard eur a teď mi jeden z prezidentů, kteří mě v posledních týdnech navštívili, dokonce říkal, že už je požadavek na 20 miliard eur. Trošku mi to připomíná tzv. tribut neboli výpalné, který stará Říše římská platila Barbarům, aby neloupili na jejich území. Jak víte, stejně to nepomohlo. Barbaři nejdříve inkasovali výpalné a potom začali loupit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Miloš Zeman.

„Teď k tomu řešení. Já neustále cituji jednoho svého přítele, který si nepřeje být jmenován, ale stejný názor, jako teď uslyšíte, byl publikován ve Financial Times asi před měsícem. Ten návrh spočívá v tom, že Řecko má desítky a desítky neobydlených ostrovů, má obrovský zahraniční dluh, který není schopno splatit, a tím, že by na těchto ostrovech zřídilo sběrné tábory pro ilegální migranty včetně těch, kteří budou deportováni z Evropské unie, by krytím nákladů na tyto sběrné tábory umazávalo svůj dluh vůči členským zemím EU. Vždy říkám, že tento plán se líbí téměř každému s výjimkou Řeků,“ dodal Zeman.

Dohoda EU s Tureckem

Základem dohody mezi EU a Tureckem je slib, že Turci převezmou zpět všechny migranty, kteří se nelegálním způsobem dostanou na řecké ostrovy, tedy na půdu EU. Vráceni mají být všichni, náklady bude mít na starost Evropská unie. Avšak za každého syrského občana, který bude přes moře vrácen zpět do Turecka, by měly evropské státy přijmout od Turků jednoho syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Podle dohody by Unie měla převzít z Turecka nanejvýš 72 000 syrských migrantů. Měla by pro to využít dosud neobsazená místa v již odsouhlasených programech přerozdělování a přesídlování migrantů. Pokud do vyčerpání tohoto počtu míst nepřestanou uprchlíci do Řecka přicházet, bude program zastaven.

Turci dostanou od EU další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) nad rámec stejné sumy domluvené už loni v listopadu ve společném akčním plánu Ankary a osmadvacítky. Česko pošle na pomoc s uprchlíky Turecku do roku 2019 půl miliardy korun. 

To znamená vybudovat koncentráky, a to ještě na cizí účet

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si myslí o slovech prezidenta Zemana o dohodě s Turky o migrantech a o jeho návrhu řešení se zapojením řeckých ostrovů. Pokud jde o to, že Turecko EU vydírá, souhlasí velká část politiků. Pokud jde o využití neobydlených řeckých ostrovů pro nelegální migranty, pak již méně.

„Jistě je to lepší, než platit Turecku, ale nemyslím si, že to problém vyřeší. Je nutné řešit mír ve válečné oblasti Iráku a Sýrie a přimět Turecko, aby přestalo masakrovat Kurdy, kteří jsou našimi spojenci v boji proti Islámskému státu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„To znamená vybudovat koncentráky, a to ještě na cizí účet. Co kdyby to vyzkoušel a pobyl rok na neobydleném ostrově?“ reagoval čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg.

„Nejde jen o placení výpalného, mnohem horší je, že smlouva s Tureckem obsahuje i zavedení bezvízového styku. Mít bezvízový styk s Tureckem je, jako mít bezvízový styk s teroristy z Islámského státu. Tábory pro uprchlíky nemůžou být v Evropě. Imigranti z nich totiž vždy budou utíkat do EU. Uprchlické tábory musejí být zřízeny přímo v Sýrii či severní Africe, kam musí být deportován každý nelegální imigrant, který do Evropy vstoupí. My v Úsvitu jsme šli ještě dál. Ve sněmovně je připraven náš zákon, který přímo stanovuje povinnost české vládě zřizovat záchytná zařízení pro imigranty mimo území ČR. Nesmíme připustit, aby k nám imigranti a islamisté přicházeli,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Nebetyčná drzost skutečně hodná muslimských nájezdníků

„Turecká vláda se aktivně podílela na rozpoutání občanské války v Sýrii a nemá dluh jen vůči Evropě, ale hlavně vůči Syřanům a Sýrii, takže žádat peníze od EU na sanaci vlastních zločinů je nebetyčná drzost skutečně hodná muslimských nájezdníků. A nejhorší je, že čeká vláda placení výpalného Turecku servilně odsouhlasila. Turecko by mělo ihned začít s pomocí obnovy syrských měst a následným návratem migrantů domů – to je přece nejlepší a správné řešení. Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie od počátku a doposud jako jediné v parlamentu prosazuje nulovou toleranci nezákonné migraci a z tohoto postoje nelze nijak ustupovat. V této souvislosti odmítáme dohodu české vlády a EU, které odsouhlasily bezvízový styk s Tureckem. To by byla katastrofa. Můj názor je přesně opačný: neustupovat Turecku ani o krok, přerušit jakákoli jednání o vstupu Turecka do EU, a tím vytvořit v Turecku vnitropolitický tlak a neprodyšně zabezpečit jižní hranici EU,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Co říká Miloš Zeman, je nesmysl. A jaké bude cílové řešení migrantů na ostrovech? Bez perspektivního řešení se začnou bouřit. Chtěl bych vidět Zemana v roli Turků. Také by si nechal vrácení tisíců migrantů zaplatit. Tím se Turků vůbec nezastávám. Spíš mám obavy ze zrušení víz. Pokud se EU podaří omezit migraci, jsem zvědavý, čím Miloš bude strašit své příznivce? Jeho i Babišova politika je založena na vyvolávání strachu. Po docela dlouhou dobu je to pro autory politiky příznivé, ale zcela neperspektivní pro život lidí,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„S návrhem Miloše Zemana nesouhlasím, protože řešením není přesunutí migrantů na území Evropské unie, řešením je dostat tyto nelegální migranty mimo EU. Toho lze docílit zaprvé bezpečnostní stabilizací dnes rozvrácených států a zadruhé dohodami se zeměmi, jako jsou Turecko, Jordánsko, Libanon či země severní Afriky. To, že to bude daňové poplatníky něco stát, je zřejmé. Nicméně za bezpečnost občanů je zodpovědný stát a jejich zabezpečení stojí velké peníze i v dobách klidu a míru. Směšovat problémy vzniklé z ekonomické krize Řecka se současným řešením migrační krize je nejen nelogické, ale i nepatřičné. Vždyť samotné Řecko vynakládá obrovské výdaje na řešení migrace. Ale souhlasím, že pokud je dohoda uzavřena, pak je nutné vyžadovat její plnění,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Vláda už ani nepředstírá, že se tomuto diktátu chce bránit. Vandalové byli uprchlíci…

„Že EU podlehla vydírání Turecka a že to špatně dopadne, říká Úsvit od počátku. Že máme donutit Řeky, aby bránili Schengen, nebo je z něj vyloučili také. Myšlenka, že by EU mohla řecký dluh kapitalizovat tím, že by na řeckých ostrovech zřídila bezpečné zóny pro migranty, už od nás také zazněla. Ale je to jak ono příslovečné házení hrachu na stěnu. Nebo možná perel někomu jinému. Brusel nenaslouchá. Berlín také ne. Tím spíš je naprosto nepochopitelné jednání české vlády. Sněmovna se velmi ostře postavila proti smlouvě s Tureckem. A to včetně koaličních poslanců. Premiér Sobotka ale arogantně odmítá vzít názor poslanců na vědomí. Vezme si také na svědomí, až u nás dojde k něčemu takovému jako v Paříži či Bruselu? Připomínám, že součástí bruselských ujednání je i přijetí tisíců muslimských migrantů do ČR. Vláda už ani nepředstírá, že se tomuto diktátu chce bránit. Přitom všichni vědí, že velká část atentátníků se do Evropy dostala coby takzvaní uprchlíci s migrační vlnou. A když už pan prezident mluví o Římu, tak nechvalně zmámí Vandalové, kteří vyplenili Řím, se původně v impériu usadili coby váleční uprchlíci a vyhnanci,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Prezident Miloš Zeman má originální návrhy a toto je jeden z nich. Navíc je už ověřený v praxi. Tímto způsobem řeší velmi úspěšně migranty Austrálie. Na taková řešení jsou ovšem zapotřebí kvalitní politici a ty EU postrádá. Vrcholem jejich schopností jsou kvóty a podobné nesmysly, o dohodě s proradnou Ankarou nemluvě. Takže návrh prezidenta pokládám za velmi efektivní,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Nápad s Řeckem a umazáváním dluhu se mi osobně velmi líbí. Nicméně, jak dokládají statistiky Frontexu, naprostá většina lidí přicházející do EU nejsou uprchlíci, ale migranti. A těch při důsledném uplatňování dohody s Tureckem bude také ubývat. Líbí se mi spíše nápad udělat podobné dohody i se státy severní Afriky. Tím pak Turecko nebude mít dominanci a budeme mít lepší postavení pro vyjednávání i s Tureckem,“ domnívá se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„V úspěch dohody mezi EU a Tureckem příliš nevěřím. Dostát svým závazkům podle mého (a nejen mého) názoru nebude schopná ani jedna strana – rozhodně ne v domluveném termínu. Zatímco ale pro EU to bude v každém případě prohra, turecký prezident dokáže doma posbírat politické body, ať to dopadne jakkoli. Co se týče nápadu pana prezidenta s řeckými ostrovy, těžko se mi může nelíbit – už 28. dubna loňského roku jsem tady na ParlamentníchListech.cz uvedl tento text: Líbí se mi přístup Austrálie, kdy uprchlíky dávají na ostrov a následně jich většinu vracejí. Na australskou půdu se tak vůbec nedostanou. Například Řecko má ostrovů dost a také značné dluhy vůči EU, které jen těžko někdy splatí. Mohlo by tak formou jisté splátky poskytnout EU pro tento účel některý ostrov,“ odpověděl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Tlačit na Turky s Kurdy a Armény…

„O tureckém postoji v teto věci si myslím totéž co Zeman. Blbost je na neobydlené ostrovy vozit uprchlíky. Obvykle jsou neobydlené, protože tam není dostatek vody. Jediným východiskem je vrátit se k základním řešením vyplývajícím z vídeňských zásad pro válečné konflikty a všude tam, kde se i nepřímo podílíme (Irák, Libye, Sýrie, Afghánistán), vytvořit bezpečné zóny pod kuratelou vojáků OSN (armády EU) a tam umožnit lidem přežít, než válka skončí. Rizikem samozřejmě je, že budou umírat naši vojáci, ale to si vždy musíme rozmyslet, než podnítíme a pokoutně podpoříme  pseudorevoluce ve světě,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Pokud jde o řecké ostrovy pro nelegální migranty, bylo by to dobré řešení, kdyby Řecko fungovalo. Řecko je ale zcela ‚nepoužitelné‘ a nedůvěryhodné. Vezměte si jen, jak hospodaří – od deseti ku pěti! A jak brání své hranice? Nijak! Řecko je pro Evropu nepoužitelné,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Stejnou myšlenku jsem publikoval ve svém článku asi před měsícem. Navíc Turecko potřebuje, aby evropské státy neuznávaly genocidu Arménů. Vystavilo by je to majetkovým a územním nárokům, takže oni nás potřebují více i s ohledem na emancipaci Kurdů,“ reagoval na dotaz poslanec ANO Pavel Plzák.

„Když si přečtete má předchozí vyjádření, zjistíte, že přesně totéž jsem říkal už někdy zhruba před půl rokem. Je to plná pravda. Barbaři nakonec slavný Řím zničili tak, jak tito zničí Evropu. Vedení EU si rychle musí uvědomit, že k tomu, aby se Evropa zachránila, už moc času nezbývá! Musí ihned přijmout opatření k razantní obraně! Turci jednoznačně a nestoudně Evropu vydírají. Teď jim platíme ono výpalné, a ne zrovna malé. Věřte, že pak donutí EU k přijetí, otevře hranice a všechny, jejichž přijetí jsme šílenými penězi zaplatili, se sem už oficiálně znova pohrnou, aby s konečnou platností se zřízením a kulturou Evropy skoncovali. Aby si zde zavedli své právo šaría. Co by následovalo, víme, o tom se přesvědčovat nemusíme. Těch příkladů už je opravdu mnoho,“ varuje senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Politici typu Merkelové celou EU zničí

„Bohužel EU nevládne Zeman, ale politici typu Angely Merkelové a jejich postup nejprve Schengen a potom celou EU zničí. Ani desítky mrtvých vlastních občanů je nepřiměly zamyslet se nad tím, co Evropě ve skutečnosti hrozí. Komu tito politici tedy slouží? Řecko se jen dotovalo z evropských peněz a bylo by spravedlivé, aby svůj dluh vrátilo touto formou. Nakonec je to právě Řecko, které nechrání hranice Schengenu, ačkoliv je to jeho povinnost. Co se týká Turecka, programově manipulují s občany i média, kdy i ČT hovoří o navrácení uprchlíků do Turecka, přitom z veřejně dostupných zdrojů zní dohoda s Tureckem tak, že má dojít k pouhé výměně nelegálních migrantů za Syřany, a ne k jejich vrácení. Turecko si udělalo kšeft s naftou z území okupovaných Islámským státem, a když mu v tom bylo zabráněno, vydírá EU nelegálními migranty. Na vydírání musejí být ale dva. Jak jsem už říkal, kdyby v čele EU stáli politici typu Zemana, a ne Merkelové, tak by se vydírat nenechala a byla by šance na její další existenci,“ říká senátor Jozef Regec.

Poslanec KSČM Stanislav Mackovík uvedl, že souhlasí s prezidentem Zemanem v otázce chování Turecka. „Turecko chce mít hlavně maximální zisk na problému migrační krize. Turecko má zcela jasně negativní vliv na krizi tím, jak přistupuje k boji s terorismem – respektive jak otevřeně pomohlo teroristům Islámského státu, když sestřelilo Su-24M VKS RF. Šlo o akt jasné podpory Islámského státu. Zároveň jsem zcela přesvědčen, že se situace nevyřeší tím, že Turecko bude dotováno od EU na základě svého vyděračského přístupu a nátlaku. Pochybuji ale, že situaci může výrazně zlepšit budování táborů na neobydlených ostrovech, které patří Řecku. Tam se migrační problém určitě nepřesune,“ vysvětlil Mackovík.

„Tak tohle není klasický ‚prezidentský bonmot‘, ale proroctví, respektive realistická vize… S panem prezidentem Milošem Zemanem mohu jen souhlasit – zatleskat tomu, co řekl. Bohužel EU tohle bude docházet ještě dlouho a občany naší republiky to bude stát spoustu peněz. Je dobré sledovat vyjádření všech vrcholných představitelů ČR a států EU. Už teď vidíme, jak postupně mění názory. Avšak POZDĚ! Snad i evropská média budou informovat občany EU objektivně o vývoji uprchlické krize. Jsem rád, že i pan ministr vnitra a jeho resort od začátku striktně dodržují naše poměrně přísné migrační a azylové předpisy, čímž chrání naše občany a naši bezpečnost,“ uvedl senátor Miroslav Antl.

„Že se Turecko pokouší EU vydírat, je jasné. A bude své požadavky stupňovat. Obecně by mělo platit poučení z historie. Všechno už tady bylo, a jak to dopadlo. To by mělo být mementem a připomínat to je zcela na místě. I to, co navrhuje Miloš Zeman, by přispělo k řešení problému,“ upozorňuje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Nesmíme být Římem v roce 476!

„Myslím si, že právě rozdílný přistup EU k Řecku a k požadavkům Turecka hovoří za vše. Ano, souhlasím s panem prezidentem, Turecko nás vydírá a my opět čekáme a čekáme. Je třeba jednat. Dát jasně najevo, že my v Evropě nejsme Římem roku 476. Pád Evropy se konat nebude! Další migranty nebereme,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Domnívám se, že v tomto případě jde o prezidentův rozumný nápad. Co se týče Turecka, jeho vydírací potenciál vůči celé EU je velký a země si toho je dobře vědoma a staví se i tak k tomu. Možná by pomohla jasná deklarace vrcholných představitelů EU, že takový postup by Turecku mohl výrazně zhatit jeho zamýšlenou integraci. Také urychlení procesu v EU, směřujícího ke zrušení víz Turecku, který česká sněmovna sice většinově odmítla, ale Sobotkova vláda se tím přesto nehodlá řídit, jde ale přesně opačným směrem,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„V těchto otázkách jsem s panem prezidentem ve shodě. Turecku ani já nevěřím. Podle toho jsem i v parlamentu hlasoval. Bez ohledu na další černý puntík v ‚oranžových‘ kádrových materiálech. Druhá část otázky by měla být určena spíš Řekům a bruselským gážistům. Pochybuji totiž, že se budou řídit mým názorem. Ale ony i řecké ostrovy jsou až moc blízko evropské pevniny. Přece jenom čím dále, tím lépe,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Turecko si začíná počínat vskutku vyděračsky

Podle senátora ČSSD Petra Gawlase má Miloš Zeman ohledně vydírání EU ze strany Turecka bezesporu kus pravdy, ale to prý není nic nového. „Myšlenka na zřízení táborů na neobydlených řeckých ostrovech za účelem umazávání dluhu je sice nesmírně líbivá směrem k voličům, ale momentálně nerealizovatelná až utopická a pan prezident to jistě sám dobře ví. Je to spíš další z dlouhé řady jeho bonmotů. Nedokážu si totiž představit, že by na podobné řešení Řekové dobrovolně kývli,“ dodal Gawlas.

„Domnívám se, že pan prezident zapomíná na těžkou situaci, v jaké se Řecko kvůli politice škrtů stále potácí. Souhlasím, že Turecko si začíná počínat vskutku vyděračsky, ale je (možná bohužel) součástí řešení současné situace. Musí však dodržovat dohody a uprchlíkům skutečně pomáhat a zajistit jim důstojnost v co největší blízkosti jejich původního domova, do kterého by se po válce mohli navrátit a začít s rekonstrukcí,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Tureckému řešení také nevěřím,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Co se týče vydírání Tureckem, tak to dělá účelně a vychytrale, co mu ostatní dovolí. Novodobé výpalné by se tomu asi dalo říkat. Řecký dluh by se dal určitě splácet vyřešením migrační krize. Ale neobydlené ostrovy bych z toho spíš vynechal a naopak bych hlídal u břehů, odkud migranti utíkají,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.  

Prezident republiky Miloš Zeman již vloni v listopadu v televizi Prima řekl, že Turecko sestřelením ruské stíhačky chtělo ukázat svaly, ale udělalo chybu, která nikomu nepomůže. Turecko je podle hlavy státu podezříváno z nepřímé spolupráce s teroristy a je též podezřelé, že odebírá levnou ropu od Islámského státu. Turecká animozita ke Kurdům podle Zemana vede k tomu, že Turecko přinejmenším váhá zapojit se do boje proti Islámskému státu. Ankara se podle něj musí rozhodnout, ke komu se přidá. Problémem při boji proti Islámskému státu prý je, že ho některé státy „podporují finančně i jinak“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…