Nechte podnikatelům klidné Vánoce, žádal Babiše Laudát. Jenže mu poslanci nakonec neschválili ani program

11.11.2016 14:49

„Nechte podnikatelům alespoň klidné Vánoce,“ zvolal dnes za debatním pultíkem v sále Sněmovny šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát s tím, že jeho strana bude požadovat, aby zavedení elektronické evidence tržeb (EET) bylo odloženo na rok 2019. „Jestli má tento systém platit, tak by o tom měli rozhodnout voliči v příštích volbách,“ vysvětlil. Poslanci totiž po poledni začali debatovat o EET, ale také o problémech při dostavbě dálnice D8 mezi Prahou a Ústím nad Labem. Program mimořádné schůze ale nakonec neschválili.

Nechte podnikatelům klidné Vánoce, žádal Babiše Laudát. Jenže mu poslanci nakonec neschválili ani program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byl insolvenční zákon, ale také plemenářský nebo zákon o hnojivech

Pravicová opozice po poledni projednávala návrh TOP 09 na odklad startu elektronické evidence tržeb (EET). Poslanci kvůli tomu zažádali o mimořádnou schůzi. Ještě ráno se ale nepočítalo s tím, že vládě nepomohou komunisté. Ti totiž prostřednictvím šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika přímo v jednacím sále oznámili, že schválení programu schůze podpoří. I tak ale opozici hlasy nestačily – pro program totiž po necelých dvou hodinách debat hlasovalo pouhých 49 poslanců, proti bylo 61.

V případě odkladu evidence tržeb by novela kvůli legislativnímu procesu nezačala platit včas ani v případě, že by ji Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním kole. Systém totiž bude spuštěn v první fázi už od prosince, a to pro hotely a restaurace.

„Domnívám se, že jste nešli s tím do minulých voleb, že budete tímto způsobem postihovat všechny podnikatele napříč bez ohledu na typ podnikání, bez ohledu na velikost jejich podnikání, bez ohledu na velikost jejich tržeb apod.,“ apeloval na vládu dnes šéf poslanců TOP 09 František Laudát. Podle něj má vláda v ruce legislativní možnost parametricky, fakticky zastavit aplikaci EET v době přicházejících Vánoc, tedy v době, kdy je to nejdůležitější obchodní období pro malé a střední podnikatele.

„Nechte podnikatelům alespoň klidné Vánoce,“ sdělil k tomu. Odklad podporuje i ODS.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Laudát také naznačil, že v sále dolní komory nesedí ministr financí Andrej Babiš (ANO), který se pro dnešek omluvil z osobních důvodů. Ostatně Laudát zmínil prázdné lavice ministrů za sebou a když posléze do prázdného prostoru zasednul ministr dopravy Dan Ťok, Laudát, hovořící v tu chvíli o dálnicích, si do něho s gustem píchnul: „Pane ministře Ťoku, já vás upozorňuji, že vašemu předchůdci při mimořádné schůzi to bylo také náramně k smíchu. Pan Babiš tady seděl na rozdíl ode dneška s panem Sobotkou, neřekli ani slovo a za dva měsíce pan ministr Prachař skončil... Já vám nevyhrožuju, protože to je samozřejmě rozhodnutí pana Sobotky, jestli teď chce obměňovat vládu... A jestli vám to přijde k smíchu a já vám přijdu k smíchu... Mně nepřijdou k smíchu ty miliardy, které už to stálo zbytečně navíc a které to ještě bude díky vašemu chování stát.“

Poslanci se totiž chtěli v debatách věnovat i problémům při dostavbě dálnice D8 mezi Prahou a Ústím nad Labem.

Chtějí EET zrušit

V případě úspěchu ve volbách TOP 09 slibuje, že EET zruší. To míní udělat i ODS.

„Ve chvíli, kdy budeme u vlády, elektronickou evidenci tržeb zrušíme,“ sdělila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura navíc oznámil, že jeho strana navrhne snížení základní sazby DPH na 19 procent a vrácení ke dvěma sazbám daně z přidané hodnoty. ODS také přemýšlí o tom, že zařadí stravovací služby do desetiprocentní sazby prý jako kompenzaci toho, že bude současnou vládou projekt EET spuštěn.

Systém EET se má rozjet 1. prosince, v první fázi bude platit pro hotely a restaurace a měl by se týkat zhruba čtyřiceti tisíc podnikatelů. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících.

Sněmovna poté, co neschválila návrhy programů mimořádných jednání k zahraniční politice, odkladu startu elektronické evidence tržeb a výstavbě dálnice D8, ukončila i nynější řádnou schůzi.

Na řádné schůzi měli poslanci na dnešek pevně zařazen jediný bod, a to schvalování sporných pravidel pro všechny čtyři národní parky. V souvislosti s debatou o programech mimořádných schůzí se ale k předloze nedostali. O její podobě bude Sněmovna hlasovat nejdříve v prosinci.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…