Nejde o náhodu. Někdo s námi hraje špinavou hru. Koskuba k napětí po sestřelení letadla

26.07.2014 10:10

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů událostí minulých dnů. Tentokrát na téma: odškodnění za smrt ve službě ve stejné výši pro policisty jako pro vojáky? A také jak moc je nebezpečná hysterie, která se rozpoutává v médiích i mezi lidmi kolem událostí na Ukrajině.

Nejde o náhodu. Někdo s námi hraje špinavou hru. Koskuba k napětí po sestřelení letadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Média a pod jejich vlivem i velkou část lidí začíná pohlcovat hysterie. Pramení z přetahované kolem míry viny za spadlé malajsijské letadlo ve stínu obav nad válečným konfliktem, který by se mohl rozšířit z Ukrajiny i do dalších míst světa. Rozbroje jsou viditelné i mezi lidmi u nás, nejzřetelněji asi na sociálních sítích a internetu. Ostré střety se objevují naštěstí jen v názorech, a to bez ohledu na fakt,  že nikdo nezná viníka a tudíž je těžké se zorientovat v tom, kdo má jaké záměry či cíle. Jak se na takový vývoj událostí dívají oba politici?

„Lidé již musí být všemi těmi informacemi, ale hlavně dezinformacemi, až bláboly, zmatení. A hlavně unavení i vyděšení. Obávám se však, že nejde o náhodu. ‚Účel světí prostředky‘ asi není jenom planá fráze. Někdo s námi hraje velkou, ale obávám se, že i značně špinavou hru. Přitom pro opravdu pozorného diváka ji hraje neférově až tupě. Nejtragičtější je, že se tím pomalu zapomíná na zcela nevinných 300 lidí, kteří v letadle zahynuli. Stejně jako se již vůbec nemluví o těch, které někdo v Kyjevě nechal postřílet. Na obou stranách. A již vůbec se neptáme na to, kdo a hlavně proč. Jako by ti mrtví jen patřili k nezbytné výpravě scény. Další lidé umírají na východě Ukrajiny, jiní v Iráku, Afghánistánu, v Pásmu Gazy. Nejsou to však jenom ‚zlí‘ teroristé či nájemní žoldáci. Vedle ‚hodných‘ řadových vojáků a policistů jsou to i naprosto obyčejní civilisté, kteří často ani jedné z bojujících stran nerozumí. A vůbec již nechápou, proč a za co se mydlí právě tam u nich a kvůli čemu se jim ničí již tak skromné živobytí,“ řekl na úvod svého komentáře poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Špatný akční film, který se stává realitou?

Podle něj je to jako v nějakém „blbém" akčním filmu, kde se tajné služby spolu s pološíleným zneuznaným generálem vymknou kontrole samotného prezidenta USA.

„Tyhle filmy jsou však spíše jen taková bílá agitační pohádka, proto končí dobře. Hrdina zachrání jak prezidenta, tak celou zeměkouli. Většinou tím, že zastřelí vysoce postavené padouchy snažící se zatáhnout Ameriku s Rusy do vzájemného konfliktu. Člověk by řekl - dost obehraný a tím i hloupý scénář. Jak vidno, někdo nás považuje za takové pitomce, že to zkouší natvrdo. A překvapivě získává i diváky, kteří to žerou. Nikdy jsem netušil, jak snadné je rozpoutat válku. Že existuje spousta jinak snad inteligentních nebo známých lidí, kteří tomu napomáhají. Celebrit i politických gážistů, kteří si ani nevšimnou, že je zase někdo, byť tentokrát v demokracii, omotal jako loutky neviditelnými šňůrkami. A nechají se tak vodit nejen za nos,“ posteskl si Koskuba ParlamentnímListům.cz.

Připomněl, že už se v právě končícím týdnu k Ukrajině a Rusku vyjadřoval na stránkách ParlamentníchListů.cz dvakrát a několikrát i předtím. „Nerad bych se proto opakoval. Ostatně své názory bez nových poznatků účelově neměním. Stejně jako není pravda, že hlasuji-li pro něco ve sněmovně, nevím proč. Jako jsem nezapomněl, jaký byl náš oranžový postoj k církevním restitucím. Lhát se nemá. Černé skříňky jsou tam, kam se dostat měly. Mělo by se tedy počkat, co ukážou. Přitom přestože dosud nikdo nic konkrétního očividně neví, viník je dopředu označen. A uvalují se na něj další a další sankce. Ve vší úctě, našim ‚spojeneckým‘ tajným službám nelze slepě věřit. Účelově lhaly už tolikrát. A věřit se nedá ani ukrajinské pučistické vládě. To může snad jenom naprostý blázen. Nebo ten, kdo si ji pro své cíle vlastně vytvořil, kdo to všechno zpunktoval. Rusové jsou zase pod enormním tlakem a k obraně je každý prostředek dobrý. Dostáváme se tak kvůli něčí špinavé hře do slepé uličky,“ konstatoval dál sociálnědemokratický poslanec.

A pak dodal, že i on si výjimečně zaspekuluje, ačkoli to nemá z duše rád.

Koskuba: Můžeme jen doufat, že tentokrát skutečně zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí

„Umíte si čistě teoreticky představit, že by letadlo sestřelila ukrajinská armáda? Myslíte, po tom všem, co se již stalo, že by to někdo vůbec kdy přiznal? Letěla v bezprostřední blízkosti malajsijského letounu nějaká ta stíhačka? A kde je ten španělský dispečer, co to údajně tvrdil? Existuje o tom vůbec, nebo spíše ‚ještě‘, nějaký záznam? Dovedete si představit ty následky, nebýt tohle fáma, ale prokazatelná pravda? Přiznali bychom si ji? Ne, nejsem žádný obhájce separatistů nebo Ruska. Ale jak v EU, tak za kanálem, natož Atlantikem nám nevládnou takoví frajeři, kteří by kdy přiznali zodpovědnost za svůj podobný katastrofální omyl. Za to, co rozpoutali. Můžeme proto jenom doufat, že alespoň tentokrát pravda zvítězí nad lží a nenávistí. Pochybovat se však s ohledem na zkušenosti nabízí. Nechce-li někdo skutečně rozpoutat opravdovou válku a místo řvaní a řinčení sankcemi i zbraněmi začne s Ruskem jednat, pak za nevinu zatím už poněkud odepsaných separatistů bych nedal zlámanou grešli. Ať už to byli oni, nebo ne. Padlí toho totiž nikdy moc nevykecají. Ale zdůrazňuji, nevím nic víc než kdokoliv jiný. I se mnou se tu hraje jako s každým jiným. Jenom tak spekuluji, přemýšlím,“ uvedl Koskuba.

A jak dodal, místo hysterie bychom si proto měli vzít příklad z Holanďanů. „Tichý na nikoho neútočící čtvrteční důstojný smuteční průvod v Amsterdamu po příletu obětí byl svým způsobem políčkem všem hysterikům a štváčům. Příklady by měly táhnout. A oni ho dali. Však se také, ač bez šance, kdysi i Němcům postavili. Ale to už je jiná kapitola,“ uzavřel první téma komentáře tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD.

Kubera: Globální problém, střet civilizací a dluhy, které může řešit asi jen násilí

Senátor ODS Jaroslav Kubera zvěsti o možném válečném konfliktu nebere na lehkou váhu. „A lidé se za to na mě zlobí. Jenomže, bohužel, to já neovlivním, na mně nezáleží, co bych chtěl, nebo si myslím. A domnívám se, že podobně je ale na tom v rámci celého světa i naše Česká republika. Ona nemůže ovlivnit to, k jakému vývoji události spějou. A nutno říct, že hrozba války je globální problém, který pramení ze střetu civilizací a ekonomického stavu světa. Dluhy, které byly vygenerovány, se dají zrušit zřejmě již jen násilím - i když si to asi jen málokdo normální může přát. Cena za to by však byla nesmírná - to je třeba stále opakovat,"  řekl ParlamentnímListům.cz senátor a primátor města Teplic, který v posledních dnech několikrát za sebou vystoupil také v teplickém divadle při inscenaci Prodané nevěsty.

Za výrazně méně zábavné však pokládá to, co se děje kolem malajsisjkého letadla. Je si totiž vědomý toho, že by následný další vývoj mohl formám zábavy na dlouho dát stopku. „Věci se mají vyšetřit a ne dělat závěry a předhánět se v tom, co, kdo, kde. Ještě se nezačalo pořádně vyšetřovat, nikdo nic přesného neví, ale každý má snahu někomu předat své názory. To je opravdu smutné. Zvlášť, když nyní poté, co padla na Ukrajině vláda, nikdo opravdu netuší a nedokáže předvídat, co se bude dál dít. Jsem osobně zvědavý i na to, jaký zaujme postoj Evropská unie, pokud by se tam moci chopily některé ty extremistické skupiny, co na území operují," pokračoval dále Kubera ve svém komentáři.  

Měli by dostávat stejně vysoké odškodnění za smrt ve službě policisté jako vojáci?

V posledních dnech se otevřel problém, zda by se neměli zemřelí policisté ve službě finančně odměňovat stejně jako vojáci. Míněno ve stejné finanční výši, která se v tuto chvíli liší několikanásobně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) argumentuje, že i oni umírají pro zájmy lidu a země, tak proč by měli jejich rodinní příslušníci v případě neštěstí dostávat pouhý zlomek finančního zajištění, jaký dostávají vojáci na misích?

Koskuba: Bylo by to účelnější než padáky vybraným manažerům

„To je naprosto samozřejmé. Pokud vím, od sametové revoluce jich zemřelo více než 100. A stejně tak ‚v poli‘ umírají hasiči. A další, kteří zahynou pro záchranu jiných. Měli bychom se stydět, že už tomu tak dávno není. Rozhodně by to stát přišlo na menší peníze než zlaté padáky vybraných manažerů. Kupodivu, na ty vždy je. Přitom je nad slunce jasné, že to jsou prachy zcela vyhozené!“ reagoval Koskuba.

Na druhé straně však dodal, že soudí, že ještě podstatnější je snažit se ztráty na životech snížit a službu těmto složkám usnadnit.

„Pořád někde hledáme velké vzory. Přitom u nás policista (o prostém občanu ani nemluvě!) může grázla zastřelit takřka až poté, co nejprve on jeho. Ne, nechci tady nějaký Divoký západ, ale změnu ano. Čím dříve, tím lépe. O to pak méně bude padlých žen i mužů zákona. Jejich život je pro mne daleko cennější. A proto stejně nejde penězi nikdy nahradit,“ zakončil komentář týdne poslanec Jiří Koskuba.

Kubera: Spíš než jednorázově, asi by se mělo řešit zajištění pozůstalých dlouhodobě

Senátor Kubera vnímá celý problém kolem odškodného po zemřelých členech rodiny ve službě policie nebo armády za problém, který by se s vysokou pravděpodobností měl řešit komplexněji. „Spíše než dát té rodině jednorázovou velkou částku, měla by dostávat měsíčně částku, jež by jí umožnila dostát závazkům a žít normální důstojný život. Jednorázová částka může být špatně investována a rodina pak bude stát před problémem, jak zaplatit běžné položky - právě tomu by zajištění ze strany státu mělo zabránit. Jinak se přiznám, že jsem nevěděl, jak velké jsou rozdíly ve vyplácených částkách policistům a vojákům, zemřou-li ve službě. Ty snahy je sjednotit chápu, ovšem vždy je třeba mít na paměti, že je nutné to z nějakého finančního obnosu vzít - tedy, že ty peníze mohou chybět zase jinde," uzavřel druhé téma týdne i senátor.

  • Další komentáře obou politiků ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…