Největším zlem byl Klaus. A Dalík s Janouškem představují organizovaný zločin, hřímá Babiš

07.09.2013 8:23

Podnikatel a miliardář Andrej Babiš naplno odstartoval předvolební kampaň svého hnutí ANO. V politice by podle něj neměli být lidé, kteří v soukromém životě neuspěli a šli do politiky jen proto, aby získali nějakou výhodu. Sám své hnutí řadí napravo od středu politického spektra a chce zabránit korupci, která se prý rozmohla po nástupu Mirka Topolánka k moci.

Největším zlem byl Klaus. A Dalík s Janouškem představují organizovaný zločin, hřímá Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adrej Babiš bude kandidovat v Praze

Podnikatel a majitel zemědělského koncernu Agrofert Andrej Babiš zaplavil zemi billboardy a denní tisk reklamou za miliony. V rozhovoru pro Lidové noviny, které bude vedle deníku MF Dnes během několika dní vlastnit, vysvětluje své pohnutky vstoupit na politickou scénu.

Jako pravicový volič se rozhodl vytvořit hnutí, které by zaujalo prostor napravo od středu politického spektra. "Podívejte, v politice jsou lidé, kteří v normálním životě moc neuspěli a šli do politiky, aby získali nějakou výhodu, popřípadě něco nakradli. Pan Sobotka nebo paní Němcová, což je určitě slušná dáma, by se nějak měli starat o občany, o naše děti, a přitom sami jsou v běžném životě těžko použitelní," řekl Babiš v rozhovoru pro LN.

Nechce prý tvrdit, že by byla Miroslava Němcová (ODS) parazit, faktem ale prý je, že tam sedí dlouho.

Jsme napravo od středu

Ačkoli se v hnutí ANO angažují i bývalí dlouholetí členové ČSSD Věra Jourová nebo Jaroslav Faltýnek, Babiš trvá na tom, že program jeho projektu je středopravicový. "Já to slovo používám, protože samozřejmě chci nízké daně, nechci zadlužovat stát, nechci, aby se zneužívaly sociální dávky, myslím si, že lidi mají pracovat, že úspěšní by měli být motivováni," vysvětluje Babiš.

Nejhorší zlo? Profesor Klaus

Podnikatel svou rétoriku staví na tom, že všichni kradou. Začal to prý říkat, když k moci přišel Mirek Topolánek (ODS). "Samozřejmě kradli i socani, ale nejhorší to bylo za Topolánka, kdy tu Dalík dohadoval za stát kšefty a požadoval obrovské peníze. A jestli jste se ptal, kdo tu reprezentuje největší zlo, tak nejhorší zlo systémové tu samozřejmě zavedl profesor Klaus. Byla tu kuponová privatizace, Kovarčík, kauzy Chemapol, IPB," je přesvědčen Babiš.

Ačkoli ani ČSSD nemá podle Babiše čisté svědomí, pokud mluví o rozsahu, nejvíc korupce sem prý přišlo s lidmi typu Marek Dalík a Roman Janoušek. "To nejsou lobbisti, to je organizovaný zločin," dodává.

Nebyl jsem tak statečný

Babiš odmítá nařčení redaktora LN, že byl za minulé éry součástí komunistické buržoazie. Není pyšný na to, že byl jako řadový člen součástí stáda, ale na druhou stranu polovina národa byla podle něj navázaná na stranu. "Ano, já tehdy nebyl statečný jako Havel a možná i to je důvod, proč do toho dneska jdu a pojmenovávám věci naplno. Dneska je tu taky plno lidí, kteří nesouhlasí s režimem. Taky se k tomu nehlásí veřejně a podporují mě jen tajně," uzavřel Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…