Němcová se rozčílila v ČT. A poprvé připustila předčasné volby

07.07.2013 13:12

Poslanecká sněmovna rozpuštěna nebude a nová vláda premiéra Jiřího Rusnoka v ní svou důvěru nezíská. Tak předvídá další politický vývoj v zemi Miroslava Němcová, předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS. „Soudím tak podle toho, co se nyní ozývá od parlamentních stran. Ale vývoj je turbulentní a mnozí rychle mění své názory,“ uvedla v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Němcová se rozčílila v ČT. A poprvé připustila předčasné volby
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v Otázkách Václava Moravce

V současné době se to na politické scéně spekulacemi jen hemží. Němcová v této souvislosti zkritizovala některé politické strany za své chování, konkrétně strana LIDEM by dle jejího názoru měla být ve svých názorech mnohem čitelnější a ČSSD by neměla měnit své názory ohledně toho, zda vládu Rusnoka podpoří, či nikoliv. „Co se týče komunistů, mohli by upustit od svých politických her. Jejich požadavek na předvolební program se ani jinak nazvat nedá,“ dodala.

Politickou situaci by však přes všechny zvraty a hektický vývoj nenazvala jako politickou krizi. „Spíše je to krize parlamentní, něco nebezpečného se děje okolo našeho Parlamentu. Dokud jsou politické strany schopny vládnout, a to skutečně jsou, označení politická krize podle mého názoru není na místě,“ míní Němcová.

Zeman prohloubil politickou nestabilitu

Jedním z viníků, který současnou špatnou situaci ještě prohloubil, je podle ní prezident Miloš Zeman. Kdyby totiž prý respektoval skutečnost, že vládní koalice má podporu 101 hlasů ve sněmovně, nemusely být politické poměry nyní natolik vyhrocené. „Vláda podala demisi v pondělí večer, ve středu večer ODS vyhlásila, že mě nominuje na post premiérky, všichni koaliční partneři souhlasili. V pátek jsme to oznámili Zemanovi a sdělili jsme mu, že jsme schopni mu odevzdat 101 podpisů, ale on je nepožadoval,“ uvedla a odmítla tak domněnky, že Zeman se o podpoře koalice ve sněmovně dozvěděl příliš pozdě.

Rusnok navíc podle ní oznámil, že se Zemanem o nové vládě jednal ještě před tím, než proběhly schůzky vládních stran s prezidentem. „Zeman jako prezident nemůže vykonávat svůj úřad pouze v souvislosti k voličům, on je povinen jednat ve veřejném zájmu České republiky,“ zlobila se Němcová. Zatímco se prý jeho předchůdcům, Václavu Havlovi a Václavu Klausovi, dařilo jednat v harmonii s Ústavou, Zeman prý toho schopen není.

Musíme chránit parlamentní demokracii

„Budu hlasovat určitě proti předčasným volbám. Nemůže přece existovat způsob, že si prezident může rozebrat Parlament, kdy se mu zachce. Musíme bránit parlamentní demokracii,“ zdůraznila. Kdyby navíc teoreticky Rusnokova vláda potřebnou důvěru ve sněmovně získala, nikdo by již podle Němcové po předčasných volbách nevolal. „Ten atak - zbavte se svých křesel, budou předčasné volby - je namířený proti naší koalici, ale určitě by se neopakoval proti jeho vládě, přestože jde o ten samý princip,“ pokračovala v kritice.

V případě, že by skutečně Poslanecká sněmovna vyjádřila vládě Rusnoka důvěru, došlo by dle jejích slov k natolik závažné změně celé situace, na kterou by museli občanští demokraté zareagovat diskuzemi o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách, a to opět v zájmu ochrany parlamentní demokracie.

Němcová také očekává, že se sněmovního hlasování o důvěře Rusnokova kabinetu zúčastní i sám Zeman. „Je to jeho vláda a chce pro ni důvěru. Navíc je mnohem lepším řečníkem než Rusnok,“ poznamenala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…