Nemravnost! Všechno vrátit! Právní jistoty nelze zpochybňovat. Jestli padne vláda... Církevní restituce znovu na stole a s nimi i křik a hádky

12.04.2016 18:35

Komunistický návrh na zdanění náhrad ve věci církevních restitucí, kterým se budou zabývat poslanci, opět rozdmychává vášně. A opět se hovoří o pádu vlády. "Kdyby lidová strana kolem toho vyhrotila situaci tak, že by padla vláda, tak si může spočítat svá tři procenta a hrát si na politickou stranu s vlivem. Ale už to nebude pravda, protože jim to veřejnost spočítá," tvrdí poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který prý bude návrh KSČM podporovat stůj co stůj. Lidovečtí ministři jsou totiž výrazně proti návrhu, o kterém včera jednal kabinet. "Právní jistoty v naší zemi přece nelze zpochybňovat," zdůrazňuje k tomu ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Nemravnost! Všechno vrátit! Právní jistoty nelze zpochybňovat. Jestli padne vláda... Církevní restituce znovu na stole a s nimi i křik a hádky
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

A je to tu zase. Církevní restituce budou mít na svých stolech opět poslanci, takže se možná kolem nich po čase znovu rozpoutá vášnivá debata. Tentokráte ale nepůjde přímo o samotné restituce, jako spíše o úpravu částky, která pro církve poplyne. O co jde?

KSČM totiž podala návrh na zdanění náhrad ve věci církevních restitucí a kabinet se tímto návrhem zabýval toto pondělí. Vláda k tomu ovšem nepřijala žádné stanovisko, proto tak předloha putuje do Poslanecké sněmovny bez jednoznačného postoje kabinetu. Jenže ministři se kvůli tomu prý stačili pěkně poprat...

Zatímco ministři sociální demokracie zaujali k nápadu komunistů vlažné stanovisko a při hlasování se zdrželi, jednoznačně pro byl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jemu by to totiž ušetřilo ve státní pokladně až 54 miliard korun - podle Ministerstva financí prý v důsledku nepřiměřené výše finanční náhrady vzniká na straně církví a náboženských společností zisk a zdanění je v tomto případě zapotřebí vnímat jako částečnou kompenzaci nepřiměřeně vysoké výše náhrady.

„Je to politická debata. Nepopírám, že na to církve měly nárok, ale stalo se to předmětem nějakého tunelu. Náhrady jsou prodražené o 54 miliard,“ řekl k tomu šéf státní kasy Babiš. Podle něj vláda o návrhu diskutovala dlouho. A to nepochybně proto, že zásadně proti jsou lidovci.

Jurečka: Chceme koaliční jednání!

„Odmítáme dodatečné zdanění navráceného majetku a finanční vypořádání, jak navrhuje KSČM. Překvapuje mě, že takový návrh chtějí podporovat ministři ANO,“ uvedl k tomu včera ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle něj dokonce prý lidovci plánují vyvolat koaliční jednání, na kterém budou chtít nalézt společnou dohodu.

Nad tím vším ale výrazně kroutí hlavou poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pokud mají lidovci chuť kvůli tomu odejít z vlády - a odejdou - a poté padne vláda na základě nich a tady té věci, pak musejí počítat s tím, že jim to nakonec veřejnost spočítá. Už jenom skutečnost, že církevní restituce proběhly tak, jak proběhly, tak to mělo velký vliv na volební výsledky. A kdyby lidová strana v této chvíli vyhrotila situaci tak, že by padla vláda, tak si může spočítat svá tři procenta a může si pak hrát na politickou stranu s vlivem - ale už to nebude pravda,“ řekl dnes na vrub KDU-ČSL pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Lídr ČSSD v krajských volbách v Ústeckém kraji totiž včera vydal jasné prohlášení, že ústecká sociální demokracie souhlasí se zdaněním církevních restitucí a vyzývá všechny poslance zvolené za ČSSD v parlamentu, aby tento postoj a tento princip respektovali.

„My jsme o tom stanovisku ke zdanění náhrad církevních restitucí jednali včera na krajském výkonném výboru bezprostředně po jednání vlády. Začíná totiž volební kampaň do krajů a pokud nebudeme důvěryhodně vystupovat i v celostátní politice, tak to pak můžeme rovnou zabalit,“ namítl Foldyna pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj totiž ČSSD před volbami v roce 2013 slibovala, že s církevními restitucemi něco udělá, ovšem po volbách uzavřela koalici s lidovci, kteří jsou důrazně proti změnám v církevních restitucích, takže se prý zdá, že je situace zcela neprůstřelná.

Foldyna: Máme před voliči povinnost restituce otevřít!

„Sociální demokracie ale má povinnost vůči svým voličům otevřít tuto věc, musí se o to pokusit! Netrváme na tom, aby se koalice rozbila, koalice je funkční a přináší České republice i občanům pozitivní věci, takže by byla škoda, kdyby právě na tom padla vláda. Ale nelze od toho jen tak zjednodušeně ustoupit. Pan ministr Jiří Dienstbier sice na to říká, že církve byly v oprávněném očekávání, že se nic takového nestane, ale v oprávněném očekávání byli i občané ČR, kteří volili ČSSD,“ zdůraznil Foldyna. Ostatně na své straně má nejen šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD), ale také prý výraznou členskou základnu ČSSD. A proto předpokládá, že se poslanci o normě budou v poslaneckém klubu bavit co nejdříve, aby bylo jasné, jak v tomto bodě budou strategicky a společně postupovat.

„Já nechci vytvářet žádnou rebelii, je to však velmi choulostivá situace. Jakmile by ale ČSSD od tohoto ustoupila, tak se to hned v médiích rozvíří ve smyslu, jak je ČSSD nedůvěryhodná. A já si nedokážu představit, co by teď voličům před dalšími volbami poslanci říkali... A věřili by jim vůbec voliči?“ bouří se Foldyna. On osobně prý udělá vše pro to, aby se sociální demokracie ve Sněmovně proti tomuto návrhu ani nevymezovala, tedy zdržovala se jakéhokoliv hlasování, ale ani nebyla přímo proti návrhu.

Ve svém úsilí Foldyna údajně couvne až v okamžiku, kdy bude jednoznačně právní analýzou ústavních faktorů legislativně potvrzené, že takovýto krok ke zdanění náhrad není možný.

„Z politického hlediska je ale oprávněné očekávání veřejnosti k členům ČSSD, že budeme usilovat o nápravu. Považujeme totiž církevní restituce v té formě, v jaké byly přijaty, tedy s těmi všemi valorizacemi, za špatnou věc. My jsme očekávali, že církev nebude požadovat majetky měst a obcí, protože za ně dostala náhrady, ale církev přitom o ně žádá! Tak proč my bychom naopak nežádali po církvi, aby valorizační finanční prostředky, které dostává za nemajetkovou náhradu, nezdanili?“ dodal Foldyna s otázkou.

„Rozumím ale tomu, že když přijde na lámání chleba a přijde na rozumné argumenty, že to nelze, tak že pak těžko budu prosazovat, co bude ztracené. Musíme ale o tom vést diskusi,“ doplnil poslanec ČSSD pro ParlamentníListy.cz.

To jsou absurdní výroky...

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman se nad Foldynovými poznámkami o možném odchodu KDU-ČSL z kabinetu jen pousmál.

„Každý vypovídá především sám o sobě. Na takto absurdní výroky nemám potřebu reagovat,“ odvětil Herman na konto Foldyny s tím, že na každý pád prý ale předpokládá, že koaliční jednání v této věci určitě proběhne.

„Koaliční jednání je jistě správný postup. Tady není z čeho couvat. Je to otázka práva. Právní jistoty v naší zemi přece nelze zpochybňovat. Ale vzhledem k tomu, že ani KDU-ČSL, ani ANO u schvalování tohoto zákona v Poslanecké sněmovně nebyli, je jistě dobré si v rámci koalice vyjasnit názory a postoje,“ pronesl dále Herman pro ParlamentníListy.cz.

Nechce však prý spekulovat o tom, jak se KDU-ČSL zachová, pokud nakonec v klubu ČSSD bude panovat shoda na tom, aby byl tento návrh na zdanění náhrad ve věci církevních restitucí přijat.

„Opravdu o tom nechci spekulovat. Věřím, že respekt k právu a smysl pro spravedlnost nad populismem zvítězí,“ dodal Herman.

Nevadí, že s tím přišli komunisté

„Myslím, že je to právní problém. Pravda je, že obecně platí, že by se zpětně neměly takovéto věci měnit. V právu nikdy nesmí platit nějaké rozhodnutí, které se týká jenom nějaké partikulární věci. To znamená, že pak by se to zdanění muselo nejspíše týkat všech restitucí, aby to mělo nějaké opodstatnění. To ale podle mne nemůže projít,“ posoudil celou věc pro ParlamentníListy.cz nezávislým pohledem mediální expert Karel Hvížďala. Že ale návrh předložili komunisté, to v tomto případě výrazně vadit nemusí.

„Já si myslím, že vůbec nevadí, když v tomto jsou komunisté aktivní. Je to klasický právní problém a byl by, i kdyby to předložil kdokoliv,“ dodal Hvížďala.

S tím však výrazně nesouhlasí režisér, dokumentarista Václav Dvořák, který patří mezi hlasité odpůrce církevních restitucí. „Já jsem pro to sebrat církvi všechno, co nám všem minulá vláda a Parlament s pomocí jednoho potrestaného poslance, který pak nastoupil do vězení, vzala a pak církvi dala. Tento majetek totiž církvi nepatří, není to žádná restituce, byl to dar od minulé vlády, dar mafie mafii,“ odvětil na otázky ParlamentníchListů.cz Dvořák.

Všechno se musí vrátit! Jsou to jen kosmetické zásahy

Souhlasí s návrhem KSČM na zdanění náhrad, ale pořád jde podle něho jen o kosmetický zásah.

„Jsem pro, protože se sníží celková ztráta. Ostatně sám Babiš to spočítal zhruba na 50 miliard. Takže jsem pro. Ale zásadní věcí je, že se musíme zasadit o to, aby majetek přišel nazpátek na nás, na stát. Není totiž možné, aby nějaká sekta si tady uloupla 135 miliard – a dnes se dokonce ukazuje, že to bude ještě víc miliard! Není přece možné, aby církev kvůli tomu rozházela vztahy v obcích a vztahy s Polskem, jimž máme vracet asi 380 hektarů – ty už byly vyčleněné, pak ale do toho vstoupily tzv. církevní restituce a najednou budou odebírat v pohraničních okresech obcím po dvou hektarech, po třech...To jsou ale všechno šílené zásahy!“ zmínil Dvořák.

Je přesvědčen o tom, že se poslanci budou o zdanění výrazně dohadovat. „Možná, že ono zdanění nakonec v dolní komoře schválí, ovšem do té podstaty, do zrušení samotných restitucí, určitě nepůjdou,“ domnívá se.

Že by ale nakonec tato úprava vládu rozklížila, tak to si nemyslí.

„Na lidovcích - jako vždy - je tato vláda závislá. Kdyby ale lidovci odešli, tak se tato vláda položí a jdeme k předčasným volbám. To by sice bylo také řešení, i když za současné politické konstelace by nic moc pozitivního nepřineslo, ale alespoň by to ukázalo, které strany napravo ztrácí voliče – byla by to rozhodně TOP 09, ovšem i lidovci, které by určitě spadly pod pět procent,“ uzavřel Dvořák.

"Zákon o tzv. církevních restitucích je nemravný, navíc protlačený Sněmovnou za kriminálních okolností. Pro většinu občanů, kteří znají a ctí historii svého národa, unikátní smysl českých dějin, byl verdikt Ústavního soudu, že ten nemravný zákon je v pořádku, nesnesitelnou urážkou. Vyměřovat teď zpětně devatenáctiprocentní daň za zlegalizovanou nemravnost tuto nemravnost neumenší, pořád je stoprocentní," dodala pak k tomutéž spisovatelka Lenka Procházková, která proti restitucím bojuje spolu s Dvořákem již od roku 2011, oba dva spolu navíc stojí ještě za iniciativou Stop církevním restitucím.

V zákoně se jen vypustí věta

Finanční náhrada pro církve podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně, ale komunisté tyto náhrady chtějí v návrhu uvedeném na začátku článku zdanit devatenácti procenty. Argumentují tím, že stát by díky zdanění mohl získat asi 380 miliónů ročně, za celou dobu vyplácení potom 11,5 miliardy. „Předkládaný návrh zákona předpokládá zdanění finanční náhrady jako jediný možný krok vedoucí k tomu, aby finanční náhrada ve svém konečném důsledku byla přiměřená,“ stojí v důvodové zprávě KSČM.

„Náš návrh je velmi jednoduchý, protože jen (ze zákona) vypouští větu, že nepodléhá dani z příjmů,“ zmínil k tomu dnes na brífinku poslaneckého klubu KSČM jeho šéf Pavel Kováčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…