Nenávist. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Lidé mohou odstranit vládu. Politici promluvili o sobotních demonstracích a zda byl muž v hnědé bundě součástí policejní provokace

09.02.2016 16:43

ANKETA V sobotu v Praze proběhlo několik demonstrací proti imigraci a islámu. Došlo i k násilnému střetu maskovaných mužů s anarchisty, zastánci přijímání uprchlíků. V tomto případě se v souvislosti s „mužem v hnědé bundě“ šířily spekulace o tom, že mohlo jít o policejní provokaci. Navíc podle ministra spravedlnosti policie selhala a měla by být v jejích řadách vyvozena odpovědnost. Co o tom soudí čeští politici?

Nenávist. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Lidé mohou odstranit vládu. Politici promluvili o sobotních demonstracích a zda byl muž v hnědé bundě součástí policejní provokace
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Příznivci Bloku proti islámu na Hradčanském náměstí

V sobotu bylo v Praze rušno. Demonstrace proti islámu a imigraci pořádaly na různých místech Úsvit a Blok proti islámu, Svoboda a přímá demokracie a Národní demokracie.

O sobotních demonstracích se hojně mluvilo zejména v souvislosti s mužem v hnědé bundě, který podle jednoho z videí působil jako policejní provokatér, jenž řídí akci policistů převlečených za extremisty. A jak se následně ukázalo díky vyšetřování, které zadal Chovanec, šlo skutečně o policistu v civilu. Na místě však měl být služebně. A to ne z důvodu, aby maskované muže provokoval, ale aby je zastavil. Došlo také ke žhářskému útoku na centrum Klinika provozované levicovými radikály.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z ANO pro změnu včera prohlásil, že policie při sobotních demonstracích v Praze selhala, když proti maskovaným mužům nezasáhla. Podle něj by měla být vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahu.

„Shromažďovací zákon říká, že při veřejném shromáždění nikdo nesmí být maskovaný, ozbrojený, ani se uchylovat k násilí, a minimálně při jednom incidentu byly všechny tyhle věci k vidění,“ uvedl ministr Pelikán. 

Proti Pelikánově kritice se Chovanec, i přestože je podle Práva na dvoutýdenní dovolené, důrazně ohradil. „Ministr spravedlnosti nemá ani tolik citu pro spravedlnost, aby nechal dva týdny na řádné prošetření,“ napsal na Twitteru.

Zdá se, že Pelikán by se měl s Chovancem domluvit

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o sobotních událostech, „muži v hnědé mikině“ a kritice policie ze strany ministra Pelikána myslí. Někteří politici říkají, že pokud vláda nebude řešit problém imigrace a nebude naslouchat lidem, hrozí jí to samé, co vládám v minulosti, které se chovali proti zájmům lidu – svržení. Někteří politici míní, že na Malé Straně šlo o policejní provokaci, někteří ne. Často odmítají kritiku policie ze strany ministra Pelikána.

„Spekulace nekomentuji, to mají komentovat dotčené orgány,“ uvedl vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Já jsem v sobotu byl v zahraničí, tudíž jsem události sledovat nemohl. Zdá se, že Pelikán by se měl s Chovancem domluvit, aby aspoň v této záležitosti vláda působila důvěryhodně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Na naší demonstraci předvedla policie perfektní práci. Co se dělo na jiných místech v Praze, nemůžeme posuzovat. Naprosto odsuzuji slova ministra Pelikána, který dopředu a bez řádného prošetření obvinil policii ze selhání. Úsvit i Blok proti islámu prosazují řád, bezpečí a pořádek a odsuzují anarchii,“ sdělil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Nevím, co k tomu říci. Nerad pronáším ukvapené závěry a nerad mluvím o tom, o čem nic nevím,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Očitý svědek

K věci nám své řekl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který se kolem incidentu náhodou mihl, když směřoval na Hradčanské náměstí. „Nevím, co to bylo za chlápka, údajně prý policista, jak bylo dnes zveřejněno. Nemyslím si, že to tam nějak organizoval. Z jeho gest bych spíše věřil tomu, že se snažil skupinu zklidňovat. Nemyslím si ani, že ti později zakuklení demonstranti by byli převlečení policisté. Jak jsem již několikrát řekl, předcházeli mě kus cesty a slyšel jsem jejich hovory,“ řekl Doubrava.

„Demonstrace považuji za zcela legitimní projev nesouhlasu s politikou vlády, s přijímáním někoho s absolutně odlišnou kulturou, vyznáním i zvyklostmi, než jsme my zde v Evropě. Navíc to vypadá, že většina z nich je nevzdělaná, a co hůř, nevzdělatelná. Tedy nepoužitelná pro práci zde. Oni totiž o ni ani nestojí. Jdou za sociálními dávkami. Proto směřují nejvíce do Německa. To je tam láká, nikoli otevřená náruč naivní – doufám, že jen naivní – Merkelové. To ostatně dokazují i videa na internetu. Nemyslím si ani, že by policie zklamala. To, co jsem měl možnost vidět, byla činnost naprosto profesionální. Když bylo zřejmé, že ti řadoví policisté situaci tam, kudy jsem procházel, asi nezvládnou, spěchala jim na pomoc skupina těžkooděnců a ti to, pokud vím, zvládli bez problémů. To ale mohu říci o místě, kudy jsem procházel a co jsem na vlastní oči viděl,“ dodal Doubrava.

Lidé provokacím už neuvěří

„Zaregistroval jsem řadu konspiračních teorií o policejních provokacích. Dokonce kritiku pana ministra spravedlnosti vůči policistům. Přiznám se, že i já mám řadu výhrad a otázek, na které nemám odpovědi. Proto podporuji důkladné prošetření všech událostí, a to co nejrychleji. Spekulace šířené éterem ničemu a nikomu neprospívají a rozdělují společnost,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch uvedl, že jejich demonstrace proběhla poklidně za dobré spolupráce s policií a s konfliktem na Malé Straně nemají nic společného. „Špatnou zkušenost máme naopak se zástupci Českého rozhlasu, kteří se na naší akci neakreditovali a nijak s námi nespolupracovali. Svůj přenosový vůz umístili naprosto nevhodně do přístupového prostoru demonstrace. Je to jako chtít natáčet reportáž z fotbalového kotle. Z jejich strany šlo buď o naprostý amatérismus, nebo zlý úmysl,“ dodal Černoch.

„Problém je hlubší – velení policie dostalo zřejmě od někoho politicky za úkol vyvolat napětí a střety - nejde jen o policejní provokatéry v Thunovské ulici - další prý přivezla zelená dodávka i na Hradčanské náměstí, kde házeli pet lahve s vodou na policisty. Policie zahradila průchody a donutila demonstranty proti migraci procházet kolem těch z Antify a tak dále. Nebudu obviňovat policisty, jelikož podle dosavadních indicií byla policejní taktika na vyvolání střetu na vyšší rozkaz a my jsme na toto téma připravili analýzu a interpelaci na premiéra, protože ten, kdo se pokusil střety a konflikty vyvolat, ohrozil úmyslně z politických důvodu zdraví a životy řadových policistu a běžných občanu,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Senátor a předseda SPO Jan Veleba míní, že šlo o provokaci. „Myslím si, že to tak bylo. Dnes už každé malé dítě ví, že zákon zakazuje, aby se demonstranti maskovali, a určitě je to základní povědomí pro samotné policisty, kteří ale nezasáhli. Takže podle mne to nemůže být nedopatření nebo nedbalost, ale je to záměr. V dnešní době to ale budou mít organizátoři takovýchto provokací těžké, protože lidé už nevěří ‚demokracii‘ a na internetu běhá několik dokumentaristických videí, které natočily soukromé osoby. Obecně šlo o to, aby se strhla pozornost od obsahu demonstrací a převedla na zástupné pseudoděje, v tomto případě zřejmě pečlivě připravené a organizované policií. Dále šlo o to, ‚ukázat‘ počty demonstrantů co nejnižší, v čemž je zvláště ČT mistr. Já třeba byl na Václavském náměstí, kde byly zcela určitě tři tisíce lidí, ovšem pro ČT to bylo tak zanedbatelné, že si toho vůbec nevšimla,“ uvedl Veleba.

„Radikalizace společnosti je velice nebezpečný trend. Roli a plnění úkolů policie by měla provést GIBS,“ myslí si místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Falešná loajalita, prospěchářství, zaprodanost, zbabělost či hloupost

„Nechci se v tomto případě přidávat k siláckým výrokům z té či oné strany, protože abychom dění toho dne skutečně zhodnotili, potřebujeme relevantní informace. Ty se zatím neobjevily ani ze strany médií, ani orgánů státu. Pokusím se proto v této věci interpelovat ministra vnitra,“ sdělil poslanec ODS Martin Novotný.

„Kdo seje vítr, sklízí bouři. To je zřejmé po celou historii lidstva. Bohužel po takzvané bankovní krizi a následném Majdanu dochází jen a jen k samým malérům. Zvláště vrcholní politici EU ztratili schopnost je nejen řešit, ale dokonce i jenom přiznat. Následně pak mnohdy politická elita v jednotlivých členských státech. Lhostejno, zda z falešné loajality, prospěchářství, zaprodanosti, zbabělosti či hlouposti. Výsledek je týž. Vše za přispění značné části médií, která maximálně uvádějí ‚senzace‘. K matení se až bolševicky hledá hlavně vnější nepřítel. Lidé to pochopitelně vnímají, někteří tápou, jiní přirozeně mají obavy z budoucnosti. Jsou tím zranitelní. Společnost se rozděluje, radikalizuje. Jsme v superkrizi – jak EU, tak demokracie. Bylo by vhodné si to přiznat. A naivně nečekat, že tohle vyřeší policisté. Zvláště ti řadoví. Vždyť ať udělají, co udělají, je to z pohledu někoho špatně. Současné reakce to jenom potvrzují. Ostatně zrovna panu ministru spravedlnosti resort funguje bezchybně? Právě policisté dobře vědí, že nikoli. Pomineme-li boj za mzdy...,“ varuje poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle senátora Václava Lásky by měla policie říci, jaký byl její plán na zvládnutí těchto demonstrací. „Pak by bylo možné vyhodnotit, zda své záměry zvládla, či nikoli. Působí velmi divně, když na jedné demonstraci jsou pokojně sedící lidé odváděni těžkooděnci a na druhé zamaskovaní chuligáni s tyčemi jsou policií necháni zcela v klidu,“ dodal.

„Pro mě je podstatné, že společná demonstrace Úsvitu - NK a Bloku proti islámu na Hradčanech byla poklidná a bez incidentů – přestože na ní bylo okolo 15 tisíc lidí. Je evidentní, že někomu se to nehodí, a proto se objevují zoufalé snahy naši demonstraci propojit s událostmi, které se udály na jiných místech, v jiný čas, a jsem přesvědčen, že i s jinými lidmi. Já na naší demonstraci viděl především slušné lidi, mámy a táty od rodin, seniory nebo dokonce zdravotně postižené. Policii mohu hodnotit podle toho, co jsem na vlastní oči viděl – a za zajištění naší demonstrace jí patří velká pochvala. Spekulace o pozadí událostí v Thunovské ulici na Malé Straně, kde měli mimochodem demonstraci jiní, se nechci dopouštět. Sice i mě některé okolnosti přišly zvláštní, ale počkám se závěry až na výsledky vyšetřování. Od ministra Pelikána bych čekal to samé, pokud tedy pro něj název jeho resortu něco znamená,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

Verze o provokaci k diskreditaci odpůrců imigrace se mi zdá pravděpodobná

„S ohledem na debaty kolem zahalování mě zaujaly záběry zahalených mužů (řeč těla na mě působila spíš dojmem opic – například v úvodních partiích ‚2001 Vesmírná odysea‘) před tím domem ministerstva vnitra, kde se na videích objevoval onen policista v civilu nebo z té hordy vystupující senátor Doubrava. Doufám, že jako protipól některých islámských zvyklostí se u nás nezabydlí sekty přikazující zahalovat muže (méně znepokojující vysvětlení je, že to byli muži stylizující se tímto způsobem do bab). Po meritorní stránce dávám na odborný pohled pana ministra Pelikána,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Tak na obdobná tvrzení, co se týče možné provokace, nemám dostatek vstupních informací. Tím však nechci říci, že i s takovouto hypotézou nelze pracovat. Verze, že úmyslné podněcování takovýchto akcí a přilévání tak do ohně společenské nespokojenosti, se mi jeví v kontextu řízeného boje proti odpůrcům přijímání uprchlíků dokonce i jako velmi pravděpodobná. Jen doufám, že v tomto procesu manipulace s veřejným míněním nejsou zapojeny žádné státní orgány, což by byl jasný projev konce demokracie u nás. Celou věc s eventuální provokací je nutné tedy objektivně vyšetřit a následně vyvodit příslušná opatření, věřím, že vnitro i spravedlnost nejsou zatím ještě na takovém stupni rozkladu, že by nebyly schopny zajistit v této zemi rovný přístup všem k občanským svobodám, demokratickým vymoženostem, ale i k vymáhání práva či zajištění bezpečnosti osob a majetku. Mýlit se v tomto odhadu ovšem mohu,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

Podle senátora Jozefa Regece jsou sobotní demonstrace logickým důsledkem toho, že vláda nereaguje na oprávněné obavy občanů. „Zatím si neuvědomuje, že v minulosti takový stav dopadl často odstraněním takové vlády. Přes snahu mainstreamu všechno zlehčovat mají lidé informace, co se děje na západě od našich hranic, a nechtějí to. Zatím nebylo lidem vysvětleno, jak je naše hranice zabezpečená proti hordám migrantů. Nelze jim vyčítat, že se bojí,“ dodal Regec.

„Myslím, že činnost policie by měl hodnotit v první řadě ministr vnitra, a ne ministr spravedlnosti, který má svůj resort. Nakonec ministr Pelikán měl dva ředitele vězeňské správy,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Projevy totální frustrace z toho, co se ve světě děje

Senátor ČSSD Petr Gawlas říká, že sobotní demonstrace se jednoznačně vyhrotily více, než by bylo vhodné. „Byla překročena tenká hranice mezi právem na vyjádření vlastního názoru a obyčejným hulvátstvím a vandalstvím. Nebyl jsem na místě, takže těžko mohu hodnotit podrobnosti, ale je jasné, že situace byla velmi nepřehledná. Ostrá vyjádření ministra Pelikána o selhání policie nicméně považuji za předčasná. Je především nezbytné vše řádně prošetřit a až poté vyvodit důsledky, třeba i nepříjemné. A onen muž v hnědé bundě? Vyjádřením o policejní provokaci odmítám uvěřit, nepíše se rok 1989. Možná mě řádné prošetření incidentu vyvede z omylu. Ale mýlil bych se opravdu velmi nerad,“ dodal Gawlas.

„Není zcela jasné, kdy a proč se na místě objevily a byly trpěny osoby s kuklou na hlavě. Ze záznamu je patrné, že to byli hoši, kteří se umějí poprat. Takto si nepředstavuji projev takzvaného svobodného projevu. Chtěl bych věřit tomu, že viníci budou potrestáni,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Informace o demonstracích mám pouze z médií. Policisté nemají jednoduchou práci a je třeba jim důvěřovat, že zabrání tomu, aby extremisté na obou stranách měli možnost vyřizovat si účty mezi sebou na úkor pokojných občanů. K této důvěře však patří i větší pravomoci a podpora pro zasahující policisty,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Mám z toho, co vidíme kolem sebe, trošku obavy. Na jednu stranu je tu objektivní migrační krize a na straně druhé zcela iracionální primitivní obavy a z toho vyplývající chování některých lidí. Ale jde jenom ve skutečnosti o projevy nenávisti vůči migrantům? Nejde už o projevy totální frustrace z toho, co se ve světě děje? O sobotních událostech vím jenom z médií, a tudíž beru ty informace se značnou rezervou včetně dohadů o možné policejní provokaci,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

V policejní provokaci nevěřím...

„V policejní provokaci nevěřím. Policista v civilu skupinu umravňoval. A podařilo se mu to. Výtka, že policie nedonutila skupinu se odmaskovat, je správná,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„S demonstracemi zásadně nesouhlasím. Ať policie vyšetří a zveřejní, kdo byl muž v hnědé bundě a zda šlo o policejní provokaci. Já na spekulace nedám,“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

„Na demonstracích jsem osobně nebyl a mediální pelmel různých protichůdných informací a názorů může mít pouze jediný závěr. Pokud má někdo relevantní poznatky, nechť se s důvěrou obrátí na příslušné orgány. Vše ostatní jsou pouze spekulace, které sice budou žít určitou dobu, ale nic konkrétního nepřinesou,“ říká poslanec ČSSD Jiří Petrů.

Prošetřuje se také závažný incident, který se odehrál v souvislosti s Českým rozhlasem. Přenosový vůz byl opakovaně napadán procházejícími demonstranty, i přes žádost redaktora však policie nezasáhla. Prý mu odvětili, že si za celou situaci mohou pracovníci rozhlasu sami, protože lžou, a že si mají najmout svou vlastní ochranku. O prošetření nyní Český rozhlas žádá policejního prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…