Nenávistné kecy, primitiv, Putinův agent, hrbí se před Kremlem. Ptali jsme se na Zemanovo setkání s Putinem v Moskvě a kníže, Filip i další odpovídají

11.05.2015 15:40

ANKETA Prezident republiky Miloše Zeman se 9. května v Moskvě účastnil oslav 70. výročí vítězství sovětské armády v boji s nacistickým Německem a sešel se i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Co na průběh Zemanovy cesty říkají čeští politici?

Nenávistné kecy, primitiv, Putinův agent, hrbí se před Kremlem. Ptali jsme se na Zemanovo setkání s Putinem v Moskvě a kníže, Filip i další odpovídají
Foto: KPR
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Vpravo vzadu prezident USA Barack Obama

Anketa

Vadila vám Zemanova cesta do Moskvy?

9%
91%
hlasovalo: 12043 lidí

Ruská agentura TASS uvedla, že Putin ocenil Zemanovo rozhodnutí přijet na moskevské oslavy.  Vyjádřil rovněž naději, že právě díky takovýmto politikům by se mohlo podařit obnovit vazby mezi Ruskem a Západem. Putin též řekl, že si Moskva ochlazení vztahů se Západem nepřála.

„V Evropě jsou ještě politici schopní přímo vyslovit svůj názor a hájit své postoje,“ uvedl Putin při setkání s českou hlavou státu. Zeman avizoval, že jednat se bude především o  ekonomických tématech, ale byl připraven i na debatu o situaci na Ukrajině, kde trvá na dodržování minských dohod. Stejný názor prezentoval podle Hradu i Putin. „Prezident Putin na jednání s panem prezidentem konstatoval, že je pro naplnění minských dohod do posledního písmene,” uvedl na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezidenti hovořili rovněž o českých pohledávkách v Rusku. Zeman po jednání českým novinářům řekl, že celková výše ruského zadlužení u českých firem dosahuje 9,1 miliardy korun. Soustředili se na největší případ ve výši asi pěti miliard, což je stavba paroplynové elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu. Putin přislíbil pomoc.

Ruský dluh?

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, jak hodnotí právě proběhlou cestu prezidenta Zemana do Moskvy a jeho setkání s ruským prezidentem Putinem. Politici hodnotí prezidentovu cestu většinou kladně a jako vyváženou. Kriticky se k ní staví především zástupci TOP 09.

„Teď jsem na letišti v Praze, vracím se, a nevím jak to hodnotit, neboť nevím, co byl výsledek rozhovorů. Pan prezident říkal, že se bude zasazovat o to, aby Rusové splatili své dluhy, tak nevím, jestli nějaké peníze přivezl. Známe nějaký výsledek té návštěvy, nebo nic? Pokud není žádný výsledek, tak je to s odpuštěním pro kočičky, protože slíbil, že přiveze něco z těch dluhů, které jsou docela podstatné. Toto asi já opravdu nemusím hodnotit. Pak je výsledek jasný. Pokud jde i o další smysl návštěvy poklonit se padlým, tak zatímco paní Merkelová se zmínila, že to nebyli pouze Rusové, kteří padli, ale i Ukrajinci a Bělorusové, tak bych byl rád, kdyby se o nich také mluvilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.    

 „Považuji tu cestu za užitečnou a s dobrým výsledkem, jak pokud jde o uctění památky osvoboditelů, tak z pohledu jednání s Vladimirem Putinem, které otevírá jak udržení energetické soběstačnosti, tak odbytu našich výrobků na území Ruské federace i celní unie,“ uvedl předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Jsem rád, že prezident Zeman nakonec uznal, co od počátku jako jediná říkala KDU-ČSL: že je v pořádku uctít padlé vojáky, ale ne účastnit se přehlídky. A že se stejně jako německá kancléřka setkal s ruským prezidentem, je dobře, státníci spolu mají jednat,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„Myslím, že se kolem toho dělá zbytečný rozruch. Bylo to v rámci oslav ukončení druhé světové války a vše ostatní by mělo jít stranou,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Znám pouze dílčí informace ze sdělovacích prostředků, ale i podle nich bych hodnotil proběhlou cestu pana prezidenta jako vyváženou a úspěšnou. Zejména z pohledu politického a reprezentačního. Protože neznám výsledek jednání pánů prezidentů ohledně dluhu Ruské federace vůči našim firmám, nemohu tuto část návštěvy hodnotit,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

„Tu cestu nehodnotím, k hodnocení mám málo podkladů a zkušeností,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Obviňovat ho, že je Putinův agent a že se hrbí před Kremlem, je scestné

„Hodnotím ji dobře. Prezident to udělal, jak to cítil – má na to od voličů mandát,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Prezident tuto misi zvládl – poklonil se obětem rudoarmějců v boji s nacismem a stihl i jednání na některá pragmatická témata – ruské dluhy, setkání s Ficem a podobně. Současně se takticky vyhnul spekulacím, že figuruje v marketingu dnešní Putinovy armády, nezúčastnil se defilé vojsk Ruské federace. Obviňovat ho, že je Putinův agent a že se hrbí před Kremlem, je scestné. Českou republiku nijak nepoškodil,“ soudí místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Jsem rád, že na oslavě konce největší války v dějinách, v zemi, která za vítězství proti fašismu položila nejvíce obětí, český stát reprezentoval český prezident. Nesmíme zapomínat na 140 tisíc sovětských vojáků, kteří položili životy na území Československa při osvobozování naší republiky od nacismu. Dalších 350 tisíc sovětských vojáků bylo na našem území v bojích zraněno. Jen pro porovnání uvedu, že amerických vojáků zemřelo při osvobozování na našem území něco přes sto. Československých vojáků padlo 25 tisíc. Samozřejmě potřeba vzdát úctu a vážit si všech statečných hrdinů nehledě na národnost,“ říká zakladatel hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Václava Votavy je správné, že český prezident v Moskvě uctil památku obětí druhé světové války, a tím i památku vojáků, kteří položili životy za naše osvobození. „Tím, že se nezúčastnil vojenské přehlídky, vyjádřil i postoj naší zahraniční politiky vůči Rusku. Řekl, že jde uctít mrtvé, ne živé. Vrcholní představitelé států mají spolu hovořit a o tom je i setkání s Putinem,“ pochválil prezidenta poslanec Votava.

„Vnímám to jako ostudu, která nás vyřazuje ze společnosti demokratických zemí. Pochvala od Putina rovná se trapas mezi slušnými politiky. Stejně i Fico. Dva politici jeli řešit utopický projekt Morava-Váh do Moskvy. Jak typické. Jenže Slováci mají alespoň Kisku. My Babiše a Sobotku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam hodnotí Zemanovu misi velmi pozitivně: „Pan prezident dodržel svůj slib sněmovně a současně vyjádřil úctu osvoboditelské armádě a všem obětem zvěrstev druhé světové války. Vše bez patosu a s důstojností, která k takovému aktu náleží.“

Navazuje na první jednání mezi panem prezidentem Havlem a panem Gorbačovem

„Šlo o přátelské setkání, které svou náplní a filozofií navazuje na první jednání mezi panem prezidentem Havlem a panem Gorbačovem. Zejména jednání a slib o vyřešení pohledávek českých firem mě potěšil,“ okomentoval cestu poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Za situace, kdy Rusko okupuje území sousedních států, považuji Zemanovy kontakty s Putinem za naprosto nepřijatelné,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Podle slov europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského cesta Miloše Zemana do Ruska nic nepřinesla a ani nepřinese. „Chápu tu cestu, hlavně symbolické uctění památky padlých vojáků, i když s jejím načasováním nesouhlasím. Tvrzení o možném ukončení sankcí bez návratu Krymu Ukrajině považuji za nesmysl,“ vysvětlil.

„Na rozdíl od poslance Miroslava Kalouska se domnívám, že politici jsou od toho, aby spolu mluvili, nikoli po sobě štěkali. Od štěkání jsou tady jiní tvorové. Úkolem politiků je řešit problémy, jejichž eskalace ohrožuje všechny. Jsem rád, že Miloš Zeman to dělá i přes poštěkávání různých Kalousků,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam hodnotí cestu prezidenta do Moskvy velmi pozitivně: „Uctění památky obětí války patří k elementární lidské slušnosti. Protože kdyby jich nebylo, nebyli bychom ani my. Mohu říci, že já bych při vojenské přehlídce, která k těmto oslavám neoddělitelně patří, na tribuně seděl.“

„Zeman se dlouhodobě netají svou náklonností k Putinovi a jeho autoritářskému režimu, k tomu Putinovi, který se zase netají tím, že rozpad Sovětského svazu považuje za neštěstí. Nechť si tedy každý udělá obrázek sám, ke komu náš prezident vzhlíží a jaký obrázek o České republice tím ve světě utváří,“ říká poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Zeman ve společnosti Benjamina Netanjahua a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna

„Pokud jde o cestu prezidenta Zemana do Moskvy, tak myslím, že to patří k tomu lepšímu, co za poslední měsíce předvedl. Myslím si, že není špatné, že byl ve společnosti Benjamina Netanjahua a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, kteří byli oba dokonce i na té vojenské přehlídce. Takže cestu hodnotím kladně,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Na hodnocení se necítím být příliš kompetentní, neznám podrobnosti jednání. Každopádně si myslím, že si nemůžeme dovolit nepřátelský vztah s Ruskem, ani ztratit tento trh. Na druhou stranu bych si ani nepřál, aby byla naše republika nekritickým obdivovatelem všeho, co Putin dělá. To samé ovšem platí i pro Západ. Pokud pan prezident jednal v duchu národních zájmů České republiky jako suverénního státu, je vše v pořádku,“ míní poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Už ani polobotky nebyly vidět,“ komentoval setkání prezidentů poslanec KDU-ČSL Jiří Junek. Co tím chtěl naznačit, nechť si každý domyslí sám.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že podrobnosti jednání mu nejsou známé a komentářům nemá důvod věřit. „Projev pana prezidenta k veteránům, zveřejněný na ParlamentníchListech.cz, mě, pravda, nenadchl. Umí být ´lepší´. Ale kupříkladu hodnocení pana prvního místopředsedy TOP 09 Mirka Kalouska, které jsem slyšel v rozhlase, nelze za stavu duševní a fyzické pohody zase brát vážně. Nic nového pod sluncem,“ říká Koskuba.

„Bez setkání a jednání nelze řešit prkotiny. Natož současný euromalér. I když soudruzi europoslanci se toho času intenzivně a statečně zabývají ve své klasické omezenosti ´stěžejním´ problémem igelitek, obávám se, že ukrajinská problematika by měla mít především přednost. Prostý lid bezesporu více uvítá, bude-li mít jednou možnost slavit 100 let od poslední války. Než vypaří-li se i s igelitkami po jaderném úderu. Za tohle snad zahraniční cesty a jednání hlav států stojí. Soudím ostatně, že právě tohle je ta jejich pravá práce. Nenávistné kecy zvládne i primitiv. Jednání, to je politika, diplomacie. Dohodnout se pak, tak to už je fakt kumšt. Já sám mám přitom daleko raději kumštýře než packaly. A nestydím se za to,“ dodává Koskuba.

Zrušit sankce a Ukrajinu v NATO ne

Český prezident se v Moskvě účastnil oslav 70. výročí vítězství sovětské armády v boji s nacistickým Německem. Evropská unie by mohla sankce proti Rusku, vyhlášené kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, zrušit do konce letošního roku, prohlásil Miloš Zeman v rozhovoru, který v neděli vysílala ruská rozhlasová stanice Kommersant FM.

Situaci na Ukrajině Zeman považuje za uspokojivou, protože „v zemi prakticky ustala občanská válka, i když dochází k dílčím lokálním incidentům“. Sankce by podle něj bylo možné zcela zrušit možná do konce letošního roku, Brusel o nich bude rozhodovat v létě. „Počkáme a uvidíme,“ řekl prezident.

Zeman se v rozhovoru pro Kommersant FM vyslovil pro ukrajinskou neutralitu. „Se vstupem do NATO musejí ostatní členové tohoto elitního klubu jednomyslně souhlasit a tato podmínka chybí,“ uvedl. Zopakoval zároveň, že do 20 let se Rusko stane členem Evropské unie. „Je to zcela možné, ekonomiky se doplňují. Rusko potřebuje moderní technologie, EU potřebuje energetické zdroje,“ konstatoval český prezident.

Česká vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy v polovině dubna až napodruhé, když její projednávání nejdříve přerušila kvůli sporům okolo možné Zemanovy účasti na vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Prezident řekl, že se přehlídky nezúčastní, což v sobotu dodržel, a od kabinetu tak nakonec dostal ke své cestě zelenou.

Rusko si cesty českého prezidenta mimořádně cení, protože kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise byl Zeman jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který byl v době oslav v Moskvě přítomen. Šéf ruské Státní dumy Sergej Naryškin nedávno ocenil Zemana jako „zodpovědného, čestného a vstřícného člověka, který se nebojí hájit pravdu“. Zeman se setkal i se slovenským premiére Robertem Ficem. Do Moskvy přiletěla i německá kancléřka Angela Merkelová.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…