Nezařazení poslanci by raději předčasné volby, podpořit vládu váhají

17.06.2013 21:34

Vládní koalice má v Poslanecké sněmovně 100 hlasů, pokud chce tedy pokračovat v tomto složení, bude se muset opřít o nezařazené poslance. Ti ale většinou podporují požadavek opozice, aby byly předčasné volby.

Nezařazení poslanci by raději předčasné volby, podpořit vládu váhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Vládu by mělo podpořit 50 poslanců z řad ODS, 42 poslanců za TOP 09 a 6 poslanců LIDEM spolu s Radimem Vysloužilem a Martinem Vackem. To je dohromady 100 poslanců, koalice jich ale potřebuje alespoň 101.

Nezařazení poslanci zatím příliš nevypadají, že by vládu podpořili. "Zarazilo mě zbabělé chování premiéra, který na popud ministra financí hodil paní Nagyovou přes palubu. Kdyby Nečas férově rezignoval, byla by situace jiná," uvedl pro iDnes.cz Josef Dobeš, který prý ztratil důvěru pro vládní koalici, ačkoliv ji zatím v hlasování podporoval.

Byl by tak pro předčasné volby, je to prý „nejčistší řešení“. Například i proto, že pro sport sice u vlády vylobboval 800 milionů korun, ale tělovýchovné jednoty "neviděly ani korunu".

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek bojuje proti vládě již dlouhodobě. „Odpadlíci“ z řad Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí zatím nic nevylučují. "Myslím, že v tuto chvíli nemají jisto ani sami aktéři, sám se budu rozhodovat až podle konkrétního návrhu, který bude předložen Sněmovně. Nevylučuji ani jednu z možností," uvedl první jmenovaný poslanec.

"Česká republika je v hluboké ekonomické a společenské krizi. Podpořím všechny ústavní kroky, které povedou k odchodu této vlády a k demokratickému řešení politické situace, včetně voleb do Poslanecké sněmovny. Republika potřebuje zásadní změny. Potřebuje skutečnou demokracii, svobodu a odpovědnost," napsal na web Úsvitu Tomia Okamury i poslanec Radim Fiala.

Hlasovat zřejmě nebudou ani David Rath či Roman Pekárek. Záležet tak může na Michalu Doktorovi (Jihočeši 2012), který byl původně členem ODS a křeslo ministra mu kdysi „vyfoukl“ právě Martin Kuba, jeden z aspirantů na pozici premiéra. Pokud se nenajde "rozumná varianta vládnutí", podpořil by prý raději předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…