Novela o pedagogických pracovnících prošla do výborů

11.06.2014 16:50

Poslaneckou sněmovnou prošla novela zákona o pedagogických pracovnících, která řeší problematiku tzv. nekvalifikovaných pedagogů. Novelu ve sněmovně představil ministr Marcel Chládek (ČSSD), který poslance naléhavě žádal o postoupení návrhu do druhého čtení, což se stalo. Norma tak míří do výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a výboru pro regionální rozvoj, přičemž projednávání tam bylo zkráceno na třicet dní.

Novela o pedagogických pracovnících prošla do výborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) novelu o pedagogických pracovnících představil poslancům osobně ve sněmovně. Kromě jiného shrnul výjimky pro tzv. nekvalifikované pedagogy. Konkrétně se jedná například o to, že by ředitelé škol mohli na nezbytně nutnou dobu uplatnit výjimku pro některého ze svých zaměstnanců, který nesplňuje podmínky kvalifikace.

Novela dále ředitelům škol umožní u těch zaměstnanců, kteří k 1. lednu 2015 dosáhnou věku 55 let a mají nejméně dvacetiletou praxi za katedrou, upustit od nutnosti odbornou kvalifikaci splňovat. V návrhu se myslelo také na tzv. rodilé mluvčí nebo odborné pracovníky ve školství, například umělce, trenéry, ale také mistry odborného výcviku.

Norma míří do výborů

Návrh ve sněmovně prošel úvodním kolem projednávání, míří tak do výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu a výboru pro regionální rozvoj a to přestože klub poslanců TOP 09 a Starostů dal návrh na zamítnutí normy. To ale neprošlo. Na návrh poslankyně Marty Semelové (KSČM) byla lhůta na projednání v uvedených výborech zkrácena na třicet dní.

Ministr Chládek kromě jiného řekl, že podmínka kvalifikace je v zákoně deset let, tisíce učitelů ji ale nesplňují. "Kdybychom nedělali vůbec nic, nemalá část základních a středních škol by se dostala do problémů," zdůraznil s tím, že v některých školách nemá kvalifikaci více než šedesát procent sboru a v několika školách není kvalifikovaný vůbec nikdo.

Někteří poslanci upozorňovali na to, že učitelé měli na doplnění kvalifikace dost času. Třeba předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek zmínil, že tady byla jasná informace – dokonce deset let – že když se někdo přihlásí k doplnění studia, tak vyhoví pravidlům. Ti, co to neučinili, pak nazval neodpovědnými.

Je to morální riziko pro všechny, kteří pravidla vzali vážně

"Z našeho pohledu nejde jenom o problematiku resortu školství, ale jde o jistý princip dodržování pravidel, která byla-li vyhlášena dostatečně dopředu a dostatečně jasně, tak v okamžiku, kdy má jejich platnost vstoupit v účinnost a my je začínáme změkčovat, je to obrovské morální riziko pro všechny, kteří ta pravidla vzali vážně, a je to obrovské vítězství těch, kteří se těm pravidlům vysmáli, protože věřili, že je stejně nikdo nikdy dodržovat nebude," řekl Kalousek kromě jiného.

„Pokud zákony platí pro všechny, měly by platit i pro učitele," uvedla předkladatelka návrhu na zamítnutí Anna Putnová (TOP 09 a Starostové). Zdůraznila, že si nedovede představit, že se postupovalo stejně například u lékařů nebo advokátů.

Komunistka Marta Semelová rovněž zdůraznila, že učitelé měli na doplnění kvalifikace dost času. "Sama mám s prodlužováním stavu, kdy na školách učí kantoři bez kvalifikace, problém. Na druhou stranu si uvědomuji riziko, že pokud by novela nebyla přijata, hrozí na mnoha místech v regionálním školství opravdu kolaps. Proto se přikláním k tomu, že je nutno tuto novelu schválit," řekla s tím, že pokud by novela nebyla přijata, pro některé regionální školy by to znamenalo kolaps.

Podle ní je jedna věc zákon, druhá věc je zajištění podmínek pro práci kantorů, které je třeba zaplatit, to znamená přiznat jim plat odpovídající významu tohoto povolání. "A tato podmínka dlouhodobě naplněna není. Nedivme se proto, že nám absolventi pedagogických fakult a dalších vysokých škol s učitelskými obory utíkají jinam," dodala Semelová.

Všichni ostatní učitelé, kterých se výjimky nebudou týkat, by měli podle normy do konce roku alespoň zahájit studium pro získání pedagogické kvalifikace, jinak by měli skončit. Novela by však umožnila ředitelům škol zajistit na nezbytnou dobu výuku prostřednictvím nekvalifikovaných učitelů, pokud kvalifikovaného pedagoga na daný předmět k dispozici nemají.

Gazdík chtěl poslance "trestat"

Projednávání normy trvalo dvě hodiny, přesto nebyla během této doby nouze o úsměvné chvilky. Jedna z nich přišla ve chvíli, kdy vstoupila za sněmovní pultík zpravodajka normy Vlasta Bohdalová (ČSSD). Řídící schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN) ji totiž oslovil „paní učitelko“.

„Děkuji, že jste mne oslovil tak, na což jsem již 35 let pyšná,“ odvětila na to Bohdalová a svou řeč začala sdělením, že dnes poslanci hasí povodeň ne kýblem, ale náprstkem.

„Dovoluji si sněmovnu upozornit, aby se uklidnila. Pokud se tak nestane, tak přejdu k ostřejším pedagogickým nástrojům,“ poznamenal o chvíli později Gazdík, neboť poslanci v jednacím sále hlučeli. Přesto se mnozí z nich Gazdíkově poznámce zasmáli.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…