ODS se řítí do pekla. Pavel Bém a další mají vážné vzkazy pro Nečase

02.02.2013 5:20

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta.

ODS se řítí do pekla. Pavel Bém a další mají vážné vzkazy pro Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

ČSSD by volilo 38 procent lidí, druhá by skončila komunisté se 17,5 procenta. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

Pro srovnání ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS, zda po sérii volebních výprasků klesajících preferencích není na čase už něco v ODS změnit a případně co, kde se stala chyba, že se ODS neustále propadá ve volebních výsledcích a preferencích a kdo má vyvodit odpovědnost. Redakce se též dotázala, zda se předáci ODS neobávají hegemonie TOP 09 na pravici. Někteří politici ODS míní, že pokud někdo stále prohrává volby, měl vyvodit odpovědnost a nedrat se do vedení strany.

Musíme vyměnit ředitele a vedoucí, kteří způsobili propad firmy

„Vy mě teda těmi čísly děsíte, pane redaktore. No a jestli to teď Kalousek rozjede a půjde do voleb, může to být ještě horší. Co s tím dělat? Je to jako ve špatné firmě či špatné fabrice. Když chci mít z neúspěšné firmy prosperující firmu, musím vyměnit ředitele a vedoucí, kteří způsobili propad firmy. A musím firmu zefektivnit a nabízet produkt, který budou lidé kupovat. Je strašné, jak ta podpora ODS jde pořád dolů,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Zeman.

Ministr zemědělství Petr Bendl průzkumy nepřeceňuje. „Ač jsem viděl jiné průzkumy a ty říkají něco jiného, je třeba lépe prodat to, co pozitivního jsme udělali, a nabídnout nová témata,“ míní ministr.

„Je evidentní, že lidé nás jako politickou stranu nemají příliš v oblibě. Přízeň a náklonnost se lehce ztrácí a těžko získává zpět. Důvodů, proč tomu tak je, vidím více a jen naivní člověk by se mohl domnívat, že to honem změníme jak mávnutím proutku. Nikomu nebudu dávat knížecí rady, ale situace je vážná a záleží jen na ODS, jak to zvládneme,“ míní první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Podle vedení strany je ODS ve skvělé kondici. Všechno je príma

Poslanec Boris Šťastný, který dlouhodobě kritizuje vývoj v ODS a říká o ní, že je nemocná a odmítá léčbu, odpověděl na dotaz redakce patrně ironicky a již poněkud rezignovaně. Posuďte sami.

„Milé Parlamentní listy, nebulvární deníku. Z dlouhodobého konzistentního postoje vedení ODS na všech úrovních – a to přes veškeré dosavadní výsledky voleb, názory občanů, členské základny i všelijaké průzkumy – jsem vyrozuměl, že netřeba cokoli dělat či měnit, protože politika ODS je pro naše voliče srozumitelná, důvěryhodná a plně vychází z našich ideových základů. Jsem srozuměn, že podle našeho vedení je ODS stále nejsilnější stranou na pravici, stranou s pevným voličským jádrem, uspokojivými výsledky a preferencemi a TOP 09 nám v žádném případě nijak neškodí, proto je potřeba ji maximálně pomáhat a podporovat,“ reagoval Šťastný.

Vedení mělo vyvodit osobní odpovědnost

„Z postoje vedení jsem taktéž srozuměn a uklidněn, že ODS by TOP 09 jasně porazila, v dalších volbách jasně uspěje a pravicová vláda v čele s ODS tak bude moci pokračovat ve své politice prosazování velmi úspěšných a mezi pravicovými voliči populárních pravicových reforem,“ dodal Šťastný.

Nestranický senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS míní, že zásadním krokem, který se nestal, už dávno mělo být převzetí politické odpovědnosti po prvních prohraných volbách. „Teď už je to jen agonie za každou cenu. A tou cenou je osud ODS,“ dodává senátor.

Podle poslance Pavla Béma hegemonie TOP 09 na pravici nehrozí, protože TOP 09 je podle něho ohrozena pádem do propadliště politických dějin stejně jako ODS. A 16 procent pro TOP 09 těsně po volbách nic neznamená. "Třináct procent pro ODS je pro ODS za prvé statistickým důkazem, že jsme prezidentskou volbu prohráli na celé čáře, či spíše, že pro nás skončila téměř debaklem a za druhé, že historická minima, kdy 13 procent jsme měli krátkodobě po Sarajevu v roce 1997, se mohou bohužel stát i dlouhodobými standardy či dokonce ´maximy," říká Bém.

"Volání po ideové změně ODS slýchám od nástupu Mirka Topolánka, který se jako první zasloužil o to, že se ODS dramaticky odklonila od Poděbradských artikulů, které pro mě a další členy ODS představují ten nejredukovanější koncentrát politických idejí, na kterých ODS vznikla. Mimochodem ani moje osobní snaha v roli prvního místopředsedy ODS nevedla k žádoucí změně a i já za neschopnost ODS vrátit se změnit či se vráti ke kořenům nesu svou odpovědnost," pokračuje Bém.

K Topolánkově cti podle něho ale může sloužit, že za něj se ODS v podpoře veřejnosti pohybovala dlouhodobě nad 20 procenty. "To bohužel o dnešní podpoře říct nelze. Reflexe toho, v jaké jsme dnes situaci, je nezbytná a bez jakých koli pochyb ji nelze dělat v kontextu moralizujících odsudků reagujících na takzvané mediální kauzy. Jak bychom totiž jinak mohli jinak vysvětlit 38 procent pro ČSSD pár měsíců po frontální mediální ofenzivě způsobené kauzou exhjejtmana Davida Ratha. Čili tudy cesta nevede. Naopak je to tobogán do farizejského a politického pekla," myslí si Bém.

Jedinou možností, jak zachránit ODS, je podle Béma "restart" politického programu a "refresh" politických osobností. "V tom prvním jsem připraven osobně pomoci, v tom druhém nikoli," uzavírá Bém.

Proč nikdo neupozorňuje na průšvihy TOP 09?

Poslankyně Lenka Kohoutová říká, že základem úspěchu politické strany je vyhrát volby a v minulosti již mnohé průzkumy selhaly a selhávají.

„Ano, ODS má problémy, netají se s nimi a snaží se situaci řešit. Nicméně špinavé prádlo se pere doma, nikoli na ulici. Je nutné velmi rychle na sobě začít pracovat a nebát se jasně vymezovat ke koaličnímu partnerovi, který nemusí mít vždy pravdu a správný návrh řešení. Není zapotřebí se bát strany, která jedním dechem svého předsedy říká, že se stará o potřebné, a na stranu druhou totálně rozkládá ministerstvo práce a sociálních věcí. Stále hovoříme o korupční ODS, ano a mnoho excesů již řeší policie s našimi bývalými kolegy. A to považuji za správné,“ řekla poslankyně.

A začala vypočítávat hříchy TOP 09: „Kde ale hovoříme o problémech současných? Proč zdržuje antimonopolní úřad rozhodnutí na téma IT systémy na úřadech práce? Kdo řeší, zač jsme přesně (ne)ušetřili na systému DONEZ a proč nenabídnul ani jedno pracovní místo? Proč tak skvělý systém najednou rušíme? Kdo se zabývám problémem, na který ukazujeme stejně dlouho, a to je, zda skutečně potřebujeme sKartu? A předně jak bude sloužit jako identifikátor, když kartu neumí jediný úřad přečíst? Proč na ministerstvu práce pracují stále lidé spojeni s bývalým náměstkem Šiškou? Proč je opět bývalý náměstek a jeho podřízený, kteří oba byli ve vazbě, opět vidět na ministerstvu práce? Aspoň podle mnoha zaměstnanců ministerstva tam jsou pořád vidět. Proč paní ministryně za TOP 09 na všechny otázky odpovídá nervózně a vyhýbavě? To je pro mě větší téma než jakékoli fiktivní odhady. Za jednotlivými politickými stranami musí být vidět práce a to, jak se postaví k případným problémům. TOP 09 problém na ministerstvu práce dlouhodobě neřeší, myslím, že to má být jedno témat k diskusi, nikoli odhady preferencí.“

Hrozí zánik pravice

Podle poslance Davida Šeich je již dávno načase změnit prezentaci politiky ODS. „Nesouvisí to s aktuálními průzkumy, vzpomeňte na průzkumy k prezidentské volbě, a nesouvisí to ani s jednorázovým vzedmutím podpory TOP 09 související spíše s prezidentskou kandidaturou Karla Schwarzenberga,“ míní poslanec.

Poslanec Jan Florián říká, že hegemonie TOP 09 na pravici nehrozí, protože TOP 09 podle něho není pravicová strana. „Naopak představitelé TOP 09 ve vládě jsou motorem zvyšování daní a v osobě ministra Hegera dokonce snahy o řízení lidského jednání a jeho návrhy na regulaci cen v restauracích návratem před listopad 1989. Hrozí, že pravice přestane existovat. O změnu v ODS jsme se pokusili, ale neuspěli jsme. ODS se vrátí voliči, až se vrátí ODS k pravicové politice,“ dodává Florián, který patřil k poslancům ODS, kteří rebelovali proti zvyšování daní.

TOP 09 není pravice

Člen Výkonné rady ODS a zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček říká, že výzkumy se často mýlí a že hegemonie TOP 09 na pravici nehrozí. Přesto je ODS v krizi.

"V prezidentské volbě průzkumy zklamaly naprosto flagrantně, kdy netrefily téměř vůbec nic. Buď je to neschopnost, nebo záměr hýbat s politickou situací na základě manipulace. Nicméně nedbou situaci ODS si uvědomuji a nechci ji vůbec zlehčovat. ODS se musí probudit a být aktivnějším, výraznějším hráčem na politické scéně. Musí to být ODS, nikoli menší koaliční partner, která bude znovu nositelem jak krátkodobých politických opatření, aktuální politické agendy, tak dlouhodobějších politických vizí. Programu, který bude hájit zájmy naší přirozené voličské základny. ODS v takových tématech musí být dostatečně vyhraněná, pevná a slyšitelná ," uvádí Skopeček.

"Hegemonie TOP 09 na pravici se nebojím. Stačí odkrýt realitu a zjistit, že na TOP 09 není nic pravicového. Její ministr zdravotnictví chce zakazovat kouření v soukromých prostorách, nařizovat restauracím nabízet levnější nealkoholické nápoje a podobně. Karel Schwarzenberg chce přijmout euro do roku 2015 a v rámci další integrace obětovat národní suverenitu. Kalouskův jediný program je zvyšování daní. Co je na této politice pravicového? ODS se musí vymezit především na těchto tématech a hrát v nich dominantní roli. Pak ODS zůstane jasně dominantní pravicovou stranou. První příležitost je odmítnout požadavek TOP 09 na přistoupení k fiskálnímu paktu," dodává Skopeček.

Nevěřme průzkumům

Podle šéfa jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky hegemonie TOP 09 na pravici nehrozí: „Z jednoho výzkumu, který se dělal v době vrcholící prezidentské kampaně, se nedají určit trendy. Dlouhodobě má v průzkumech ODS větší preference než TOP 09, ale nepovažuji tyto údaje za směrodatné.“

Senátor Milan Pešák příliš nevěří průzkumům: „Hegemonie TOP 09 určitě nehrozí ani na pravici a ví to i pan Kalousek. Jinak by vládu dávno položil. Změnit je třeba průzkumy, výsledky voleb budou, a byly i dnes, úplně jiné. V absolutních číslech nižší a jiné ve vzájemných poměrech.“

Ani poslankyně Ivana Weberová nedůvěřuje průzkumům veřejného mínění. „Průzkumy nejsou příliš spolehlivé, to se ukazuje neustále. Naposled u prezidentských voleb. Ještě asi před 14 dny byla ta procenta mezi ODS a TOP 09 přibližně opačně, což je také dost zvláštní. Je pravda, že ODS není moc v dobré kondici. Již po krajských volbách a následném Kongresu ODS opakovaně zaznívalo, že je potřeba navrátit důvěru voličů ODS. Bohužel se od té doby nic výrazně nezměnilo,“ vysvětluje poslankyně.

Zbavme se parazitů, kteří nevyhráli žádné volby

„V politice, která je veřejnou službou, je třeba mít značnou dávku trpělivosti. Žádné zbrklé pohyby nejsou východiskem a ani nemohou být na pořadu dne,“ myslí si předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

Podle starosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka musí ODS využít potenciálu a popularity úspěšných a slušných politiků na všech úrovních strany. „Musíme se zbavit těch, kteří nedokázali vyhrát ani jedny volby. A dokázat nastartovat motor této strany, kterým je členská základna. Nejsme stranou, která má členskou základnu o stovkách či desítkách členů. Jsme stranou s širokou členskou základnou a mnohaletou tradicí. Jen je třeba si udělat doma pořádek. Ti, kteří nikdy nedokázali vyhrát žádné volby, a přesto se derou do čela strany, jsou jednoduše parazity takové strany,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zoufalík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…