Oblíbený poslanec ODS promluvil otevřeně o kmotrech, Klausovi a o tom, co zahubí modré ptáky

21.11.2013 16:19

ROZHOVOR Podle poslance ODS Jana Zahradníka, který díky preferenčním hlasům přeskákal z 11. na 1. místo, ODS utrpěla volební debakl, protože ustupovala z pravicových pozic. Na předsedu ODS podporuje exministra školství Petra Fialu. Je zastáncem integrace pravice a mrzí ho rozchod ODS a Václava Klause. Příčinou korupce je podle něho přebujelý stát.

Oblíbený poslanec ODS promluvil otevřeně o kmotrech, Klausovi a o tom, co zahubí modré ptáky
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Zahradník z ODS

Kde vidíte hlavní příčiny debaklů ODS v několika posledních volbách? Od krajských a senátních po prezidentské a sněmovní?

Volební porážky přisuzuji tomu, že jsme postupně začali opouštět principy, na kterých ODS vznikla a na kterých po dlouhá léta stála zejména za předsednictví Václava Klause. Dělali jsme bohužel věci, které jsme jako lidé nepovažovali za dobré. Namátkou uvedu přímou volbu prezidenta. Nemuseli jsme to dělat, přesto jsme to podpořili. Jako Jihočech jsem ODS vytýkal, že za vidinu okamžité koaliční podpory Strany zelených do jisté míry přispěla k tomu, že uschla Šumava. Pak zde bylo zvyšování daní – věc, která nám významně ublížila. Podléhali jsme ideovým postojům našich koaličních partnerů, byť to jsou ideově naši soupeři. Zejména tedy TOP 09. Jako dlouholetý člen ODS jsem si říkal, „co to děláme“, a hrozil jsem se toho. Bylo mi vysvětlováno, že jsme pod velkým koaličním tlakem a že samotné vedení ODS tlačí na poslance a senátory, aby na ty věci přistoupili. Přesto jsem s tím nesouhlasil.

Nakonec si myslím, že takové ty osobní záležitosti, zejména tedy u předsedy Petra Nečase, které na první pohled vypadají hrozivě a pro některé se zdají být hlavní příčinou naší porážky, při nějakém klidnějším zvažování a pevnějších nervech bylo možné ustát. Nakonec jsme sestoupili až na úplný kraj a byly zde i některé předvolební prognózy, že se nedostaneme do sněmovny – to se v několika krajích stalo.

Čili to spíše vidíte ve věcech praktické politiky? Někteří členové ODS totiž říkají, že hlavní příčinou jsou personální věci v ODS a takzvaní kmotři...

Termín "kmotři" vnesl do politiky Mirek Topolánek a použil ho v nějaké své argumentační nouzi. Pojmem kmotr označil ty vlivné lidi, kteří se objevují v každé straně. Teď se ta nálepka s námi vleče a myslím si, že bychom se od toho měli snažit oprostit. Nyní budeme v opozici, čili jakékoli podezření, že by se nás někteří členové drželi kvůli výhodám, se ukáže jako mylné.

ODS vždy stála na pozici obhajoby občanských svobod a soukromí. Někteří členové ODS mi ale soukromě říkají, že ODS do jisté míry může za to, co se tu nyní děje. Kupříkladu jde o kauzu Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Že vedení Ministerstva spravedlnosti dalo takovou velkou moc státním zástupcům a policistům, aby zasahovali na společenskou objednávku do občanských svobod...

Netroufám si říci, zda zásahy této moci jsou na nějakou politickou objednávku. To nemohu říct...

Mně jde o to, jestli nebyl špatně nastaven ten systém...

Je pravdou, že téma boje proti korupci akcentované poslední vládní koalice určitě ovlivnilo smýšlení těchto činitelů. Když viděli, že všichni politici se zaklínají bojem proti korupci, tak začali více konat. Že se v této věci koná, je chvályhodná věc, ale stávalo se, že byla vyřčena nějaká slova a realita pak byla jinde. Mluvilo se o balících peněz a kilogramech zlata v kauze paní Nečasové-Nagyové. To vyznělo úplně do ztracena. Spíše si myslím, že orgány činné v trestním řízení konaly spíše na společenskou objednávku a pod mediálním tlakem než na nějakou konkrétní objednávku politickou.

Dnes to došlo tak daleko, že mnoho starostů se obává přijímat zásadní rozhodnutí, aby nebyli obviněni, že nesprávně nakládali s veřejnými prostředky a že se nechovali s péčí řádného hospodáře. Přitom obecní samospráva má být základem demokracie. Já jsem od roku 1990 zastupitelem a z komunální politiky jsem vzešel. Komunální politici mají od občanů největší mandát. Občané komunální politiky totiž mnohdy osobně znají a vidí jim pod prsty. Čili i tento mandát je nyní zpochybňován nařčením z korupce. To je tristní.

Není to také v tom, že korupci nevyřeší ani tak represe, ale že pobídkou pro korupci je přebujelý stát, který nakládá s mnoha penězi a přerozděluje obrovské prostředky a reguluje kde co? Není toto podhoubím pro korupční jednání?

Přesně tak. Všichni vědí, že korupce, o které se mluví, má nejširší pole v oboru veřejných zakázek. Na druhou stranu zákon o veřejných zakázkách, a na tom má ODS také svůj podíl viny, znesnadňuje veřejné správě a obcím plnit svou investiční funkci. Ale abych se vrátil k vaší otázce, odpovídám ano. Čím větší stát, čím širší pole pro zadávání veřejných zakázek, tím větší možnost pro případné korupční jednání. Je otázkou, čím nahradit státní zakázky. Byly pokusy o metodu veřejného a soukromého partnerství. Ale mám pocit, že u nás žádný takový projekt úspěšně realizován nebyl.

Otázkou je, zda ty všechny státní či veřejné zakázky jsou nezbytné a zda jsou nezbytné všechny státní regulace...

Jistě. Ale řadě lidí v Praze bude vadit, pokud bude soukromník zajišťovat veřejnou dopravu. Na druhou stranu v krajích ji soukromí dopravci zajišťují.

Já měl spíše na mysli, zda se vedla zásadní debata o tom, co má být veřejným statkem, který má být zajišťován veřejným sektorem, a co je soukromým statkem, který si má zajistit každý občan sám...

Ano, teď se dostáváme do samotné podstaty pravicové ideologie. Mnoho lidí si myslí, že mezi veřejné statky patří kde co. Mnozí lidé zajištění svého zdraví či vzdělání považují za veřejný statek vyžadující státní podporu. To lze zpochybnit z konzervativních pozic s tím, že se jedná o soukromý statek.

Vy jste sám řekl, že ODS ustupovala ze svých zásadních principů. Ivan Langer řekl, že by současné vedení mělo kvůli volebnímu debaklu odejít a dát prostor novým lidem. Souhlasíte s ním? Protože velká část dnešního vedení ODS za debakl ODS nese odpovědnost a proti krokům Nečase a Nečasovy vlády neprotestovala. Proti zvyšováním daní a dalším věcem se prakticky ozývali jen europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon.

Kdokoli má pocit, že může aspirovat na místo ve vedení, nechť tak učiní. Ale to není jenom tak. To musí dostat podporu od nejnižší úrovně. Já sleduji dění v členské základně v našem kraji. Pokud jde o volání po nových lidech, tak já bych to uvítal. Ale ptám se: Kde ti lidé jsou? Chodí teď nějaká osobnost po jižních Čechách a obchází místní sdružení s tím, že chce přesvědčit své kolegy o svých kvalitách, má vizi směřování ODS a říká, že bude kandidovat? Já až na malé výjimky takové lidi tedy extra moc nevidím. Nechci říct, že nejsou, ale je nejvyšší čas, aby se ukázali. Protože reálného času do kongresu zbývá měsíc, protože velký čas vezmou vánoční svátky a dovolené.

Kongres ODS musí rozhodnout a někoho zvolit. Nemůžeme se rozštípnout. To je něco, co by nás mohlo definitivně zahubit. V lednu se musíme stabilizovat, zvolit vedení a pak se věnovat hlavně komunálním volbám. Pokud chce mít ODS zastoupení ve sněmovně, Senátu a krajích, musí mít své zázemí v komunální politice, ze které se rodí politici. Pokud by lidé nechtěli kandidovat za ODS v komunálních volbách, tak to je hřebík do rakve.

Nezvažujete kandidaturu do celostátního vedení ODS? Například šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš řekl, že by vás tam rád viděl s tím, že ve vedení ODS mají být úspěšní kandidáti ze sněmovních voleb.

Tak to je od Libora hezké, ale pokud bych zvažoval účast ve vedení, tak nejprve v oblasti a regionu. Ale myslím si, že už není čas pro takové staré kozáky, jako jsem já. Já jsem připraven nové lidi podpořit. Myslím si, že významnou úlohu v ODS teď může sehrát Petr Fiala. Ten by podle mě měl přijmout kandidaturu a měl by být významnou většinou zvolen předsedou ODS. To je člověk, který má konzervativní ideje, velmi kultivované a promyšlené, a umí je vyjádřit. Pokud se tedy rozhodne kandidovat, tak mu slibuji svou podporu a budu se mu snažit pomáhat. On je příkladem velmi erudovaného člověka, který má velký záběr od politologie, ekonomie až po obecně kulturní otázky a který nám má co říci.

Co si myslíte o myšlence integrace pravice, že by se měli znovu spojit lidé, kteří dříve z ODS odešli kvůli tomu, že ustupovala z pravicových pozic, a angažují se nyní v jiných projektech? I Václav Klaus hovoří o nutnosti integrace autentické pravice.

Takovou myšlenku já s panem prezidentem Klausem sdílím. Rozdrobení pravice je nesmírně škodlivé a pro občany pak není čitelné, co pravicí je. Je tady strana, která má svou dlouholetou minulost a věřím, že i budoucnost, a tou je ODS. Pak je tady seskupení TOP 09, které se tváří, že je pravice, ale o jeho trvalosti a ideových východiscích mnoho nevíme. Jsou to lidé, kteří se odtrhli od KDU-ČSL a kteří si do svého čela postavili ikonu Karla Schwarzenberga a technologa Miroslava Kalouska. Integraci ODS a TOP 09 ale jistě na mysli nemáte...

To máte pravdu. Něco takového jsem na mysli neměl.

Pak je zde několik stran, které se tváří jako pravicové, a z nich musím vyzdvihnout jen jednu z nich, a to je Strana svobodných občanů Petra Macha. S ním jsem se několikrát setkal a velmi si ho vážím. Byl jsem i na jeho prezentacích a diskusích s občany, je to velký odborník, dobrý řečník a komentátor. Je škoda, že se tak břitce a stroze vyjádřil k vyslovené nabídce, abychom směřovali k nějaké integraci. To mě velmi zamrzelo. Přitom si myslím, že by zde vzájemné obohacení mohlo být. Oni nás mohou obohatit ideově, my je zase politickými zkušenostmi a organizační strukturou. Mohlo by se udělat v novém hávu, co se podařilo před dvaceti lety s ODS a KDS. Integrace křesťanských prvků ODS tehdy prospěla.

Pokud jde o ODS, neviděl jste také problém v tom, jak se v poslední době často vylučovali členové s jinými názory, kdy to bylo z hlediska stanov poměrně sporné?

Já jsem člověk, který prožil 40 let v komunismu. Pamatuji si rok 1968 a normalizaci a slovo „vyloučení ze strany“, to byl takový rozsudek. Vždy, když si někde čtu, že byl někdo vyloučen ze strany, tak mě při té reminiscenci zamrazí. Nyní nehrozí dětem vyloučených, že se nedostanou na školy, ale nejsem přívržencem vylučování a tento institut by měl být využíván opravdu velmi výjimečně, pokud se opravdu jedná o nějakou zradu. Vylučování není něčím, co bych podporoval.

Co říkáte vztahu ODS a Václava Klause?

Já jsem byl vždy přívržencem Václava Klause. Mrzí mě, že se ODS od Václava Klause a on od ní navzájem odcizili. Já osobně ne. Několikrát jsem se s ním setkal. Teď jsme měli přislíbeno, že přijede do Budějovic 28. října u příležitosti toho, že se odhalovaly busty Beneše a Masaryka. Těšili jsme se, že přijede, ale nakonec nemohl. To mě mrzelo, protože jsem byl psychicky připraven na výprask za volební porážku ODS a zároveň na drobné konstatování, že jsem tedy přeskočil do sněmovny, aniž bych tedy od něj očekával nějakou chválu. (smích)   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…