Obrovské problémy našich europoslanců: Pospíšil a další nám řekli, co zažívají v Bruselu

10.06.2014 10:03

Nově zvolení čeští europoslanci, kteří již jsou v Evropském parlamentu sdružení v rámci největší frakce EPP, tedy Evropské lidové strany, ParlamentnímListům.cz potvrdili, že naše Ministerstvo vnitra nedodalo do Bruselu oficiální výsledky europarlamentních voleb v ČR. Co to v praxi znamená? „Nemůžeme si třeba ještě zřídit internetové adresy v rámci domény EP,“ vysvětlil k tomu Jiří Pospíšil.

Obrovské problémy našich europoslanců: Pospíšil a další nám řekli, co zažívají v Bruselu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Osiřelý hlavní sál Evropského parlamentu v Bruselu

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Co již mají za sebou noví europoslanci zvolení v nedávných volbách do Evropského parlamentu? Mají třeba už tzv. nafasováno, když byli minulý týden na obhlídce v Bruselu a poté pak odjížděli domů s plnými kufry počítačové techniky, s poukazy na nové a fajnovější oblečení, či už si v Bruselu stačili zařídit nové byty? Rozhodně nic takového se neděje, potvrdili ParlamentnímListům.cz tři nově zvolení europoslanci Jiří Pospíšil (zvolen za TOP 09), Stanislav Polčák (TOP 09/STAN) a lidovec Pavel Svoboda. Prý totiž řešili úplně jiný problém, který zavinila česká státní správa.

„Že bychom dostali v Bruselu nový počítač, kancelář, ba dokonce auto, tak nic takového neproběhlo - a to z jednoho prostého důvodu. České Ministerstvo vnitra totiž nedodalo do Bruselu oficiální výsledky europarlamentních voleb v ČR. Jsme tak kvůli tomu dokonce jeden z mála států, kde nově zvolení europoslanci nedostali ani přístup do zabezpečené sítě intranetu Evropského parlamentu,“ prásknul ParlamentnímListům.cz Stanislav Polčák.

„Sice už v pátek byl ten problém částečně vyřešen, ale je to minus české státní správy, kdy ani po deseti dnech nebyli schopni dodat oficiální výsledky voleb do Bruselu,“ postěžoval si dále Polčák.

A není sám, kdo byl zklamaný z toho, co ho v Bruselu minulý týden čekalo.

„Nevím, jestli jsme byli poslední, ale patrně opravdu jediná delegace, která neměla oficiální potvrzení o europoslancích. To je pravda,“ uvedl i Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Internetové adresy v rámci domény ještě nemají

„To vskutku nebylo zajištěno a přineslo nám to určité problémy, jako například to, že si nemůžeme ještě zřídit internetové adresy v rámci domény Evropského parlamentu a tak dále. To způsobilo komplikace, ale nevím, zda je to zrovna naše Ministerstvo vnitra, kdo takto pochybil... Ale možná, že v tuto chvíli to je již v pořádku, ale koncem minulého týdne ještě nebylo,“ popsal nedostatek našich úředníků také Jiří Pospíšil.

„Já ale musím upozornit, že ještě žádný europoslanec nejsem. To budu až od 1. července, a proto nějaké benefity jsem zatím neřešil. Opravdu, věřte tomu,“ dušoval se navíc Pospíšil. Ani on a ani jeho další čeští kolegové rozhodně tak prý zatím nevědí, kde budou bydlet.

„Ubytování si v Bruselu platí europoslanci sami a je to obyčejně hotel. Já si asi pronajmu nějaký malý byt, abych tam mohl mít oblečení a další své věci. Ale ani to jsem zatím neřešil,“ zmínil Pospíšil. Stejné to má i lidovec Svoboda. Jen Polčák prý už na bydlení „pracuje“.

Hledá si byt

„Teď jste mne zrovna překvapili ve fázi, kdy si vybírám ubytování v Bruselu,“ uvedl Polčák do telefonu ParlamentnímListům.cz.

„Mohu vás ubezpečit, že žádné auto v Evropském parlamentu nedostaneme,“ zmínil dále Polčák na dotazy ohledně notebooků či služebních aut.

„Zatím můžeme používat pouze vnitřní vybavení europarlamentu, žádné kanceláře nám totiž ještě přiděleny nebyly,“ uvedl Polčák s vysvětlením, že minulý týden se v Bruselu odehrálo první ustavující zasedání politické frakce EPP, která je nejsilnější v EP, tedy frakce Evropské lidové strany. Ta má dohromady 221 mandátů.

Dohodli se, že potáhnou spolu...

Navíc se minulý týden tři noví europoslanci z vládní KDU-ČSL a čtyři z opoziční TOP 09 dohodli, že v EU potáhnou za společný provaz.

„Dohodli jsme se na vytvoření společné národní delegace EPP, kde máme dohromady sedm mandátů. Já ale budu rád, když se mi v rámci této frakce podaří dostat se do výboru pro regionální politiku a výboru pro zemědělství a rozvoj venkova. To musí rozhodnout až vedení frakce, ale protože je výsledek české delegace v ní poměrně velký - jsme asi šestý nepočetnější stát v EPP - tak je možné, že tento výbor opravdu dostaneme,“ vypověděl ke svým plánům Polčák.

Za TOP 09 se do Bruselu jako nestraník dostal vedle Luďka Niedermayera a bývalého místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila ještě senátor Jaromír Štětina. Stanislav Polčák, čtvrtý europoslanec za TOP 09, je pak místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí.

Dosud se v lásce neměli...

Čeští lidovci nemají přitom TOP 09 příliš v lásce, protože bývalému šéfovi KDU-ČSL a prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a dalším známým straníkům po jejich odchodu do nové strany TOP 09 nemohli zapomenout fakt, že se nedostali v minulém volebním období do Poslanecké sněmovny. Podle Svobody je to ale už pryč.

„Není mezi námi řevnivost, zejména proto, že za TOP 09 se do Evropského parlamentu dostali tři nezávislí a jeden kandidát za Starosty,“ řekl nedávno v tomto kontextu Svoboda.

„Musím k tomu zdůraznit, že Evropský parlament se nepodobá klasickému národnímu parlamentu, kde opozice a vládní koalice spolu intenzivně ´bojují´, takže možná proto je tam atmosféra mezi námi taková uvolněnější,“ vysvětlil k nové spolupráci topkařů a lidovců v EPP i Pospíšil, podle něhož prozatím proběhlo v Bruselu jen jeden a půl dne dlouhé zasedání politické frakce, ale ani tam čeští zástupci nemohli sedět ve „svých“ kancelářích.

„Zatím trvá mandát těch starých europoslanců, tak proto jsme tam my prozatím bezdomovci,“ doplnil na vysvětlenou lidovec Svoboda, který ani prý nemá představu o tom, v jakém objemu padne na každého jednoho europoslance budget na cestování a reprezentaci.

Peníze na oblek a boty prý nedostávají

„To nemám nastudováno, ale na cestování se nějaký budget asi předpokládá, ovšem plat europoslance je dostatečně luxusní na to, aby nemusel chodit v trenkách, proto se zde asi nepočítá s tím, že by tu byla nějaká specifická náhrada na oděv,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Svoboda.

V Evropském parlamentu jsou čtyři druhy plateb v rámci peněz, co má europoslanec v EP měsíčně k dispozici.

Kohlíček: Plat? Přes 170 tisíc korun měsíčně!

„První část platby je to, co europoslanec dostává jako mzdu, což je zhruba osm tisíc euro hrubého, a po zdanění něco přes šest tisíc euro,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz odcházející europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). Druhý typ platby je podle jeho slov příspěvek na provoz kanceláře, ten ale prý nedostane nikdy europoslanec do ruky.

„Ten se vyúčtovává jako příspěvek na kancelář. Třetí typ jsou pak peníze, které jsou vyhrazené na asistenty, no a čtvrtým typem platby jsou náhrady na každý den, kdy je europoslanec činný v parlamentní činnosti,“ dodal Kohlíček s tím, že platba na reprezentaci ve výše zmíněných platbách od EP vskutku není akceptována a platby na cestovní náhrady jsou prý ve výši 300 euro na den a poslanec EP si z toho hradí ubytování a další náhrady.

Podle Kohlíčka získávají europoslanci i další poplatky, a to na cestovné do místa zasedání EP, tedy do Bruselu, či Štrasburku. Z této částky si pak europoslanec hradí třeba letenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…