Odpolední šok pro Bohuslava Sobotku a ČSSD: Andrej Babiš vás válcuje o 10 procent

25.02.2016 15:29

Nejnovější průzkum společnosti STEM nejspíš způsobí v Lidovém domě hodně špatnou náladu. Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, nejenže by na celé čáře zvítězilo hnutí ANO, ale Babiš by se svými poslanci inkasoval o deset procent víc, než druzí sociální demokraté. Volební model STEMu potvrzuje i propad TOP 09. Kalouskovu stranu by volilo 6,5 procenta lidí.

Odpolední šok pro Bohuslava Sobotku a ČSSD: Andrej Babiš vás válcuje o 10 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Propad ČSSD, propad TOP 09 a další vzestup hnutí ANO. Takovou stručnou interpretaci umožňuje aktuální průzkum společnosti STEM. Podle volebního modelu by hnutí ANO získalo 29,2 procenta a druhá ČSSD téměř o třetinu méně, pouhých 19,7 procenta. Komunisté si drží stabilní pozici, získali by 13,6 procenta a třetí místo.

ODS by se ziskem 7,7 procenta skončila čtvrtá, TOP 09 s 6,5 procenty pátá a lidovci šestí. Volilo by je 6,4 procenta lidí. Další politické subjekty už by do sněmovny nepronikly. Nejtěsněji pod pětiprocentní hranicí zůstává hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se 4,4 procenty.

Volební model ukazuje i hypotetické počty sněmovních křesel. Hnutí ANO by zastupovalo 78 poslanců, ČSSD 49 poslanců, komunisty 30, ODS 16, KDU-ČSL 13 a TOP 09 11 poslanců.

Dobrou zprávou pro Andreje Babiše jsou i výsledky stranických preferencí, které hnutí ANO přisuzují 23 procent, což je o tři procentní body víc než před měsícem. Naopak od ledna spadla o tři procentní body sociální demokracie, jejíž preference jsou nyní na 15 procentech. Třetí komunisté dopadli oproti minulému měsíci úplně stejně, tehdy i nyní mají 11 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…