Opijte se, nebo si dejte přes ústa! Kalousek a Babiš opět ovládli sněmovnu

17.09.2014 10:20

Poslanci si dnes odhlasovali změny v programu schůze, a tak se začali zabývat předlohami o změnách daní. O normách vrácených Senátem budou rozhodovat až příští úterý. Sněmovnu ale překvapil předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Opijte se, nebo si dejte přes ústa! Kalousek a Babiš opět ovládli sněmovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

Na čtvrtek příští týden poslanci na žádost exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zařadili bod, v němž se budou zabývat jeho odvoláním proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. Výbor totiž v úterý Kalouskovi nařídil, aby se veřejně na plénu omluvil poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi, kterého v červnu v Poslanecké sněmovně nazval „komunistickým fízlem". Kalousek ale s tímto rozhodnutím výboru nesouhlasí.

„Včera mandátový a imunitní výbor v disciplinárním řízení se mnou přijal rozhodnutí, se kterým nemohu souhlasit a proti kterému se hodlám odvolat k Poslanecké sněmovně. Proto prosím o pevné zařazení bodu, který by se jmenoval Odvolání proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru podle § 16 odst. 1 jednacího řádu. Po rozhovoru s některými předsedy klubů navrhuji jeho pevné zařazení na příští čtvrtek v 11 hodin," řekl k tomu Kalousek.

V předlohách o změnách daní jde o zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty na knihy, léky a dětskou výživu a o úpravu daňové slevy na děti, obnovení daňové slevy pro pracující důchodce a omezení paušálů pro živnostníky.

Babiš provokoval Kalouska

I tady ale opět zazářil Kalousek a začal útočit na ministra financí Andreje Babiše (ANO), jenž ve sněmovně hájil úpravu daní, a přitom opětovně zmínil, jaký byl na Ministerstvu financí nepořádek, když tam přišel on.

„Já myslím, že to není vůbec o DPH. Tady je problém, že ta DPH se vlastně ani řádně nevybírá a za ta léta ten stát ani nebyl schopen postavit efektivní systém. Tady ministři financí zapomněli nějakým způsobem udělat kvalitní Finanční správu a Celní správu. Zapomněli jim dát nějakou strategii. Z Prahy udělali daňový ráj a v podstatě ta Finanční správa je málo funkční, a Celní také. Takže je to především o výběru daní,“ zmínil kromě jiného Andrej Babiš.

A k daňové povinnosti naznačil, že minulé vlády zaspaly dobu. „Ti zločinci karuselových obchodů, vlastně Slováci a Poláci je vytlačili k nám a my jsme na to nebyli schopni reagovat,“ řekl k tomu Babiš.

„To, že budeme mít nějakou DPH, určitě, ale v první řadě bychom měli mít, a to se snažím dát do pořádku, Finanční a Celní správu. FAÚ, který také v minulosti někteří ministři používali pro svoje zájmy, od začátku roku podal 900 trestních oznámení a zadržel 1,5 miliardy na účtech. Nevím, proč žádný ministr financí v minulosti neprosadil registr účtů,“ zmínil také Babiš.

Přestaňte urážet ty poctivé lidi

Jeho slova ale nadzvedla ze židle právě Kalouska.

„Mně nevadí, pane ministře, pokud se v rámci politické diskuze v Poslanecké sněmovně navážíte do svých politických oponentů, tedy i do mě. Ale důrazně vás žádám - přestaňte pořád a nekonečně nepravdivě, lživě a nespravedlivě urážet ty desítky a stovky poctivých lidí, kteří na Ministerstvu financí, na Celní správě a na Finanční správě udělali nekonečný kus práce v posledních letech,“ vmetl ministrovi financí.

„Je potvrzením, že Babišova a Sobotkova vláda naprosto nesmyslně rozhazovačně zvyšuje výdaje o desítky miliard korun,“ zmínil dále Kalousek mimo jiné a pustil se opětovně do cupování Babiše s tím, aby neurážel řadu lidí na Ministerstvu financí.

Nemáte na to právo,“ zaburácel Kalousek na Babiše a také mu připomněl, že na ministerstvu bylo mnoho lidí vyhozeno a pak za ně byli nabráni lidé „odněkud z ulice“.

Okamura: Nedělejte tady show každou schůzi

Na to se ale přihlásil předseda Úsvitu Tomio Okamura, jenž oběma poslancům připomněl, aby si nevyřizovali účty ve sněmovně, ale někde jinde.

„Já prosím pana Kalouska i pana Babiše, abychom už tady přestali dělat politickou show každou schůzi, pánové. Buď se někde spolu opijte, nebo si dejte přes ústa, ale jednou už si to, prosím, vyříkejte! Pojďme pracovat. Máme tady 180 bodů a lidé čekají na tyto zákony, které jim ulehčí životy,“ zmínil Okamura.

Poslanci nakonec vládní návrh na zavedení třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty odeslali do třetího čtení. Jednat o ní začali už v úterý, ale debatu dokončili až dnes.

Sazba má platit od příštího roku a vztahovat se bude na knihy, léky a kojeneckou výživu. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Rozpočtový výbor doporučil novelu schválit bez připomínek, poslanci k ní přesto vznesli několik pozměňovacích návrhů. O těchto návrzích i o celé novele budou rozhodovat ještě na své současné schůzi.

Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele. Nižším zdaněním kojenecké výživy a potravin pro malé děti chce podpořit rodiny s dětmi. V případě knih se nebude nová sazba vztahovat na publikace, kde bude reklama přesahovat 50 procent plochy.

Předlohy vrácené Senátem měli poslanci projednávat původně dnes dopoledne. Patří k nim norma o dětských skupinách a odpadová novela, která od roku 2024 zakáže skládkování komunálního odpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…