Oranžový Sobotka chce zřídit státní banku jako konkurenci soukromým

07.09.2013 8:53

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro deník Právo odtajnil některé plány, které hodlá ČSSD realizovat v případě, že se stane vítězem voleb a ujme se vládní odpovědnosti. Překvapivým bodem programu je záměr vytvořit jednu státní banku, která by byla konkurencí pro soukromé bankovnictví.

Oranžový Sobotka chce zřídit státní banku jako konkurenci soukromým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Stát podle předsedy sociálních demokratů nemá ambice, aby stát zvyšoval podnikáním svou roli v ekonomice. Možnou aktivitu ale vidí ve vytvoření jedné státní banky, která by nabízela běžné komerční služby. "Domníváme se, že by existence takové jedné silné státní banky, samozřejmě fungující za naprosto standardních podmínek na trhu, znamenala i určitou konkurenci pro privátní bankovnictví. Koneckonců na větší konkurenci mezi bankami by mohli vydělat i občané," řekl deníku Právo Sobotka.

Vytvořením takové banky by podle něj vznikl nástroj pro vládní hospodářskou politiku. Vyloučen není ani prodej státních dluhopisů občanům.

ČSSD je v dobré kondici

Sociální demokracie dnes v Ostravě zahájí horkou fázi volební kampaně. Podle Sobotky do ní vstupuje ve srovnání s ostatními stranami v dobré kondici, byť například sestavování kandidátních listin se neobešlo bez emocí, zejména u těch kandidátů, kteří neuspěli. "Ale podle mého názoru to neznamená, že by sociální demokracie na volby nebyla připravena, ať už programově, nebo personálně," podotýká lídr strany.

Odmítá rozdělování strany na sobotkovce a haškovce. "Jako předseda strany se ji snažím spojovat. Nepochybně si dokážu představit spolupráci ve vládě se všemi šikovnými sociálními demokraty, kteří budou mít dostatečné schopnosti k zastávání funkce ministra," říká přesvědčeně.

Progresivní daň

ČSSD hodlá také zavést daň ve výši 30 procent pro lidi s příjmem nad milion korun hrubého ročně. Podle Sobotky nejde jen o příjem do státní kasy, ale hlavně o spravedlnost daňového systému. Pokud se prý podíváme na země s nejvyšší mírou prosperity, najdeme tam progresivní zdanění.

Snaha ODS a TOP 09 o rovnou daň je tak podle Sobotky nesmyslná. "My se k tomu systému progresivního zdanění chceme vrátit, ale chceme se k němu vrátit způsobem, který nepoškodí střední vrstvy. A proto navrhujeme dvě pásma - ono druhé pásmo je až od příjmů nad sto tisíc korun hrubého měsíčně," přiblížil Sobotka.

Kde na to vzít?

Programové body ČSSD jsou líbivé, otázkou je, kde na to vzít v už tak napnutém státním rozpočtu peníze. Klíčové aktivity vlády by proto podle šéfa sociální demokracie měly být soustředěny do oblasti hospodářského růstu a na podporu exportu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…