Ostrá řežba v ODS: Kuba napadl Svobodu, Chalupa urazil Němcovou a Pospíšil...

30.10.2013 11:03

Vnitřní rozpory neřeší jenom ČSSD, která utrpěla volební výhru, ale i ODS, která utrpěla volební debakl. Špinavé prádlo se pralo na nedělní Výkonné radě ODS, kde došlo i k vypjatým situacím.

Ostrá řežba v ODS: Kuba napadl Svobodu, Chalupa urazil Němcovou a Pospíšil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba a Miroslava Němcová

Na výkonné radě se nemohl neřešit výsledek voleb. Na začátku jednání „sprdnul“ úřadující předseda ODS Martin Kuba pražského exprimátora a zvoleného poslance Bohuslava Svobodu za to, že používal na billboardech heslo o tom, že Praha se vypořádala s kmotry. Takové sdělení podle Kuby totiž implikovalo, že ostatní regionální sdružení se s kmotry nevypořádala, což v důsledku poškodilo celkový obraz ODS.

Vypořádali jsme se s kmotry a vy?

„Svoboda z toho byl pak celý špatný a prakticky po zbytek výkonné rady byl potichu,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z výkonné rady.

K věci se vyjádřil i zástupce ODS v Karlovarském kraji Jan Mraček, který si postěžoval, že díky nálepkování a mluvení o kmotrech má velké potíže oslovit komunální politiky, kteří dříve kandidovali za ODS, aby kandidovali znovu.

„Řekl, že je obtížné dostat politiky na komunální kandidátky, když někteří politici ODS pořád hovoří o tom, že je ODS plná kmotrů. Taky řekl, ať Marek (míněno Benda - pozn. redakce) pořád neleze do televize a neprezentuje se za největšího skokana voleb. V absolutních číslech mohl získat více než ostatní, ale v menších regionech bylo logicky těžší získat v absolutních číslech tolik preferenčních hlasů,“ uvedl zdroj.

Má strana jen jednu vítězku voleb má. A to jsem já

Pak prý po dlouhou dobu probíhala víceméně jalová debata o tom, zdali je ODS stále velkou stranou, nebo je již stranou malou.

Rozruch potom vyvolal místopředseda ODS Tomáš Chalupa, který ve volbách nekandidoval, když řekl, že vítězem voleb v ODS je Karel Hanzlík, starosta Prahy 16, který na Praze 16 porazil i TOP 09 s 22,34 procenty a v preferenčních hlasech porazil Miroslavu Němcovou, když získal na Praze 16 72,34 procent preferenčních hlasů ODS.

„Němcová se pak urazila a naštvala s tím, že prý ona měla celkově nejvíce preferenčních hlasů a řekla, že bude kandidovat na předsedkyni. Chvilku to docela jiskřilo a bylo velké dusno. Dokonce se zvedala ze židle a chtěla odejít. Nakonec se to uhasilo tak, že jí všichni děkovali za to, kolik hlasů získala,“ popsal situaci člen výkonné rady.

Ať Pospíšil přestane se svými tanečky

Na závěr ještě předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka zkritizoval Pospíšila, že si hraje sám na sebe. „Kadrnka řekl, že Pospíšil nejde cestou ODS, ale cestou Pospíšila. Vyzval ho, ať krotí svůj egoismus. Jestli chce být předsedou, ať si o to řekne a nedělá mediální tanečky. Obecně se pak přetahovalo o to, kdo víc ve volbách uspěl, nebo tedy spíš relativně málo pohořel,“ dodal zdroj.

Kromě toho se výkonná rada shodla, že k datu kongresu bude vedení ODS, tedy Grémium ODS i výkonná rada, rezignovat. Kongres se nejpravděpodobněji bude konat 25. ledna a plánuje se, že bude s ohledem na špatnou finanční situaci strany úsporný.

ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procent. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procent. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů. Ve sněmovních volbách 2013 ODS získala 384 174 hlasů, což tvořilo 7,72 procent odevzdaných volebních lístků. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…