Otevřte oči a hlasujte za návrh, vyzval Andrej Babiš poslance

10.02.2016 9:48

Poslanci opět od rána debatují o zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb (EET). Pokud budou o předlohách hlasovat, očekává se, že je koaliční poslanci většinou navzdory odporu pravicové opozice schválí. Předpokládá se ale, že pravice se bude snažit hlasování zbrzdit.

Otevřte oči a hlasujte za návrh, vyzval Andrej Babiš poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš

Dnešní den je šestým jednacím dnem závěrečného kola debaty o elektronické evidenci tržeb, od níž si vláda slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní – zhruba o deset až 15 miliard korun. Sněmovna na tento den dokonce stanovila pevnou dobu na hlasování.

Jako první si vzal dnes ve sněmovně slovo ministr financí Andrej Babiš (ANO), který znovu celý projekt obhajoval. Apeloval na poslance, že zákon projednávají už 236 dní. „Dnes máme jubilejní desátou diskusi,“ zmínil hned na začátku Babiš a připomněl, že za tu dobu proletěla sonda New Horizons kolem Pluta, proběhl default Řecka na dluhu vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a vypukla aféry Dieselgate. Řada poslanců navíc prý mezitím oslavila další narozeniny.

"Čteme to tady už 38 hodin a v rámci třetího čtení 23 hodin," řekl.

Ministr financí poté zdůraznil, že koalice hned od začátku věděla, že je tento zákon dobrý a prospěšný. "Není pravda, že se evidence bude týkat jen malých podnikatelů a živnostníků. Evidence tržeb bude pro všechny, kteří přijímají platby v hotovosti. Znovu opakuji, velké firmy, střední firmy, malé firmy, živnostníci, všichni, kdo přijímají hotovostní platby. A co stále dokola tvrdí například představitel Asociace podnikatelů a manažerů, že velké firmy budou mít výjimku, nebo výhodnější režim, je skutečně trapná lež,“ zdůraznil při tom.

„EET není pravicový ani levicový projekt,“ řekl dále Babiš s tím, že EET povede k narovnání podnikatelského prostředí. Při tom tento fakt demonstroval na příkladu dvou podnikatelů, z nichž jeden platí daně, zatímco druhý je nepřiznává, a díky tomu může identické zboží nabízet levněji. Ten první ale nakonec přijde o práci a jde na úřad práce, ale druhý na tom vydělá, neboť počet podnikatelů ve městě poklesl, zatímco počet podnikavců zůstal stejný.

Zavřete oči a pak je otevřte...

„Neměl šanci bojovat proti nekalé konkurenci. Já bych vás chtěl poprosit, abyste na chvíli zavřeli oči a představili si za tímto příběhem skutečné osoby. Představte si skutečné podnikatele. A potom oči otevřte a hlasujte konečně pro návrh zákona o elektronické evidenci tržeb,“ dodal k tomu Babiš.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák poté obhajoval proceduru schvalování, která je trnem v oku ODS a TOP. Připomněl, že opozice obstruovala i u návrhu služebního zákona, ačkoliv tehdy tvrdila, že jde o výjimečný akt. K tomu citoval výroky představitelů TOP 09 a ODS, kteří v minulosti tvrdili, že princip totálního zablokování schvalování některého zákona nehodlají používat opakovaně.

„Aby se obstrukce nestala destrukcí, musí jednoho dne skončit,“ zdůraznil s tím, že situace, že by opozice nenechala schválit žádný vládní zákon, není tak úplně nepředstavitelná. Nakonec Sklenák kolegy požádal, aby se zamysleli nad tím, zda by nebylo od věci vrátit se k původní praxi, kdy se ve třetím čtení nevede rozprava.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ovšem v reakci na Sklenákova slova konstatoval, že si neuměl představit, že vláda předloží zákon, který bude pro některé podnikatele likvidační.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP/STAN) se také zaměřil hlavně na Sklenákova slova a vzpomněl na to, že to kdysi byla pravice, která zažívala ve Sněmovně od sociální demokracie mnohem horší obstrukce. "My, kteří jsme zažívali Davida Ratha ve dvě hodiny v noci, když tady každých deset minut dával procedurální návrh na přerušení do 24. 12. devíti hodin ráno! My, kteří jsme to zažili nejenom u jednoho zákona, ale u mnoha, ať to byl daňový balíček, ať to bylo stavební spoření, ať to byly církevní restituce," hřímal Gazdík.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura koalici připomněl, že změny jednacího řádu prosadila v minulosti ČSSD. „Pan předseda Sklenák zapomněl říci, že si vyhrazené hodiny pro třetí čtení prosadila tato vláda, protože jí to přišlo výhodné. My to pouze využíváme,” konstatoval Stanjura. I on připomněl dřívější obstrukce nynější koalice, při nichž došlo i na recitaci libanonských veršů a na další obskurnosti. Podobně se rozhovořil i předseda poslanců TOP 09/STAN František Laudát, který navíc připomněl, že koalice postupuje v této věci jako někdejší "národní fronta": "Jestliže někteří z řad například zejména sociální demokracie na to nemají žaludek, pak ochotně přiběhne předseda KSČM a pomůže. Tady přede mnou a nalevo vzniká národní fronta..."

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Váš projev už ani není dynamický...

Na to mu ale odvětil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

„Víš, Františku, tys tady operoval opět s národní frontou...váš předseda v ní byl, my zatím ne. Ale nechme toho, i z vašeho projevu, který není už dynamický, vyplývá, že ztrácíte dech. Jako my jsme zvadli s církevními restitucemi - a to byla loupež století - tohle je pitomina proti tomu. A taky jsme prohráli, takže vy taky prohrajete. Dejte šanci pro to, ať se o tom hlasuje,“ vyzval Jandák opozici.

Předseda ODS Petr Fiala především zdůraznil, že diskuse se vede jen o jednom zákoně na mimořádné schůzi. "Žádné drama se v Poslanecké sněmovně nekoná," zdůraznil Fiala na konto výtek koalice.

Pravicová opozice tvrdí, že koalice tímto postupem porušila sněmovní jednací řád. ODS už avizovala, že u Ústavního soudu napadne proceduru i samotný zákon. Pravice tvrdí, že evidence tržeb ztíží život hlavně menším podnikatelům, obává se také možného zneužití dat.

Pokud předlohy schválí sněmovna, senát a podepíše prezident, podnikatelé začnou elektronicky posílat údaje o tržbách do registru patrně od listopadu. Nejprve půjde o restaurace a hotely, postupně budou přibývat další odvětví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…