Ovce, lupiči! Okamura pokropil sněmovnu salvou ostrých slov, mimo jiné o Romech... A křičelo se

22.01.2015 15:35

Zpráva o extremismu na území ČR za rok 2013 se stala na půdě sněmovny příčinou ostrých hádek poslanců. Startem byla nemístná poznámka šéfa Úsvitu Tomia Okamury o tom, že občané platí daně jako ovce, ale Romové se jim při tom smějí do očí. "Kdo je tady ovce? To je těch devět nebo osm členů hnutí Úsvit, toho podivného hnutí, které ždíme peníze ze státu... Vy jste ten největší lupič!" zareagoval ale na to Jan Chvojka z ČSSD.

Ovce, lupiči! Okamura pokropil sněmovnu salvou ostrých slov, mimo jiné o Romech... A křičelo se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

Zpráva o extremismu na území České republiky v roce 2013 se stala příčinou ostrých slovních přestřelek mezi šéfem Úsvitu Tomiem Okamurou a několika dalšími vládními poslanci. Nejprve se zmiňovaní hádali o tom, kdo je ve vlastně ovcí, co platí daně státu, a kdo naopak ždíme peníze ze státu.

Co tomu všemu ale předcházelo? Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) poslancům ve zprávě nejprve předestřel hlavní linii, na níž se odehrával extremismus v ČR v předminulém roce. „Nejvýznamnější událostí v roce 2013 byla série protiromských demonstrací trvající od května do října tohoto roku,“ řekl kupříkladu Chovanec.

Proti Romům podle něj na pravicové extrémní scéně protestují zejména Dělnická strana sociální spravedlnosti, Dělnická mládež či militantní neonacistické buňky.

„Z hlediska levicových extremistů jsou k dispozici poznatky o scéně například marxisticko-leninské a dalších. Celkově bylo v roce 2013 na území České republiky spácháno 211 trestných činů s extremistickým podtextem, což představuje 0,06 procenta celkového objemu kriminality,“ zmiňoval ke zprávě dále Chovanec s tím, že koncepce boje proti extremismu pro rok 2014 zadala celou řadu nových úkolů. Těžištěm aktivit by se měly stát tyto oblasti: Prevence v sociálně vyloučených lokalitách, zvládání protiromských pochodů, pomoc obětem extremistické trestné činnosti a jejich ochrana, cílená represe proti neonacistům a chuligánům a konečně eliminace individuálních excesů ze strany takzvaných osamělých vlků.

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

Tato zpráva ale nadzvedla z poslanecké židle poslance a předsedu hnutí Úsvit Tomia Okamuru.

Okamura: Vždyť to jen odmávne půlka rozpovídaných poslanců!

„Nevím, jestli mě tato zpráva zaráží, anebo jestli jsem z ní zklamaný,“ pronesl nejprve Okamura s tím, že se vždy podobná zpráva projedná ve sněmovně tak, že půlka poslanců v jednacím sále chybí, zbytek si povídá a pak se jenom zdvihne ruka a „jede se dál“.

„Vážení přátelé, takhle to přece nejde! My bychom měli nejenom odsouhlasovat a zdvihat ruku pro tyhle zprávy, ale zároveň bych očekával od vlády také koncepci řešení, aby k takovým jevům nedocházelo, samozřejmě funkční koncepci, která by skutečně zabírala,“ zahřměl k tomu Okamura.

„Kromě represe nebo nějakého vyhodnocování zprávy bychom se měli pobavit přece o tom, co jsou příčiny toho, že občané demonstrují například proti Romům. A to nikdo nepojmenovává,“ uvedl poslanec dále.

Podle něj je zejména zarážející fakt, že se ve zprávě objeví, že proti Romům demonstrují občané hlavně v Českých Budějovicích, ale o těch, co zlobí, tedy o Romech, už se nikde nepíše.

„Takové posuzování ale považuji za absolutně skandální! Slušný občan, který je naopak diskriminován a šikanován a který si ještě platí v Českých Budějovicích policii, která má chránit jeho, a romští spoluobčané se těmto daňovým poplatníkům smějí z oken paneláků, vysmívají se jim do obličejů, tak tito občané, kteří platí daně jako ovce na nějaké nepřizpůsobivé skupiny, tak se objeví ve zprávě o extremismu. To se mi snad úplně zdá!“ burácel Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Prý je zcela skandální, že zatímco slušní občané se ocitají v důvodové zprávě o extremismu, tak neslušní se tam neobjevují. „To je opravdu vrchol, to je neuvěřitelné, vám říkám,“ pokřikoval Okamura dále na své kolegy v jednacím sále.

„My si tady vždycky jenom odsouhlasíme zprávu, ale musíme přece potírat důvody. A pakliže – já nevím – nadpoloviční většina občanů není spokojena s chováním romské minority, tak přece musíme udělat maximum proto, aby se to změnilo, to jsou také čeští občané,“ uváděl dále Okamura. A vyzdvihl muslimský extremismus, o němž ale prý ve zprávě není ani slovo.

„Takže já se znovu ptám pana ministra vnitra, zdali vyjádření pana Alrawiho, předsedy muslimských obcí České republiky, je z jeho pohledu extrémní či nikoliv,“ tepal lídr Úsvitu ministra vnitra.

Váňa: Nejsme přátelé, pane Okamuro!

To ale nevydržel Roman Váňa z ČSSD.

„Já bych chtěl požádat pana předsedu Okamuru, aby neurážel občany České republiky, že jsou ovce. Zadruhé bych ho chtěl požádat, aby Poslaneckou sněmovnu, nebo alespoň mne neoslovoval slovem ´přátelé´. Nejsme přátelé, a to říkám ze svého pohledu. A z pohledu pana Okamury, jsem slyšel, že v Úsvitu se nesmí přátelit s jinými politiky stejně, takže myslím, že to není vhodné,“ zaburácel Váňa.

Na to ale Okamura bryskně zareagoval. „Já jsem říkal, že stát dělá z občanů ovce, že platí daně. Ano, vy v ČSSD jste vyždímali občany tak, váš premiér Stanislav Gross... to bylo sto milionů korun, jak zázračně zbohatl. A odkud asi zbohatl? Vyždímali jste z lidí daně, vy ČSSD, pane Váňo,“ pustil se do Váni lídr Úsvitu a poté se slovně zakousl ještě do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Asi žijete v nějakém akváriu nebo na Marsu...

„Váš premiér pan Sobotka a privatizace OKD! Ernst and Young, světová auditorská firma sdělila, že ta privatizace je předražená minimálně o dvacet miliard. A kdo že to zaplatil, tu privatizaci OKD? Já myslel, že daňoví poplatníci ze svých daní, pane Váňo. Nebo vy? Nebo soukromá firma? Ano, panu Bakalovi to šlo do kapsy eventuálně, respektive ten měl tu privatizaci levnější,“ zasmečoval Okamura.

Podle něj jsou dva miliony lidí na hranici chudoby. „Vy asi žijete v nějakém akváriu tady ve Sněmovně ebo na Marsu. Vy jste byli u vlády. Máte funkci za sto tisíc měsíčně, jste předseda výboru a vy tady vykládáte ještě takovéhle věci! Dva miliony lidí na hranici chudoby díky i vašim vládám, na děti, na jejich sociální péči se pak dokonce sbírají plastová víčka. Co to tady vykládáte? Měl byste jít na ulici se zeptat lidí, co si o tom myslí,“ dodal Okamura.

Jeho slova ale nezůstala bez odezvy.

„Urazil jste mého přítele Romana Váňu. Kdo je tady ovce?“ zareagoval na to totiž další socialista, a to Jan Chvojka. Prý Okamura říkal, že nikdy ve vládě nebyl a ani se nemusí podle něj bát, že někdy bude, neboť se svou rétorikou ve Sněmovně prý končí. „S tou svou rétorikou, s tou prostě nikoho nezaujmete. Nejde vám to,“ vykřikl Chvojka.

„Já bych řekl, kdo je tady ovce! To je těch devět členů, nebo osm členů hnutí Úsvit, toho podivného hnutí, které dostává, ždíme ty peníze ze státu, kdy dostává vysoké milionové příspěvky na svou činnost, a z těch příspěvků, které toto hnutí dostane, pak vám chodí ty odvody za to, že jste dělali nějakou rádoby kvazikampaň. Takže kdo tady ždíme nejvíc stát, to je tak hnutí Úsvit, s. r. o. A nikdo jiný. Vy jste ten největší lupič,“ dodal Chvojka.

Slovní přestřelku pak zakončil vládní poslanec Jiří Zlatuška (ANO), který nejprve poděkoval Váňovi za to, co říkal. „Souzněl i se mnou. Děkuji mu za to,“ poznamenal Zlatuška. Předsedající schůze podle něj ale měl zakročit a vzít Okamurovi slovo, neboť prý došlo k porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

„Jednací řád stanoví, že poslanci na sebe přímo nepořvávají, neoslovují se přímo, ale oslovují se prostřednictvím předsedajícího. To, co jsme zde viděli, bylo pořvávání jednoho poslance tady odtud na druhého v lavici, do kterého byla občas vložena formulace ´prostřednictvím předsedajícího´, ale evidentně to bylo přímé oslovování poslance. Domnívám se, že byste, pane předsedající, měl v takovém případě zakročit a odnímat slovo,“ dodal Zlatuška.

Nakonec ale poslanci Zprávu o extremismu na území ČR v roce 2013 a Koncepci boje proti extremismu pro rok 2014 přijali. Z přítomných 158 poslanců hlasovalo pro zprávu 127 zákonodárců, proti nebyl nikdo.


 


 


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…