Pane Babiši, Filipe a Hamáčku, máte problém. Zdeněk Ondráček by nemusel hlasovat pro vaši vládu

23.04.2018 15:42

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček naznačil, že by nemusel hlasovat pro vládu ANO a ČSSD s tolerancí KSČM. Reagoval tak na fakt, že sociální demokraté chtějí vyhodit ze sněmovních funkcí zástupce SPD.

Pane Babiši, Filipe a Hamáčku, máte problém. Zdeněk Ondráček by nemusel hlasovat pro vaši vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Při svém rezignačním projevu označil Zdeněk Ondráček poslance pravého spektra poslanecké sněmovny za demokratickou žumpu

„Záměr odstranit poslance SPD z funkcí je natolik průhledný, že jej může podporovat jen hlupák nebo poslanci sdružení do DemoŽumpy, kteří udělají cokoli k destabilizaci systému. Cílem je naštvat celou SPD, izolovat a postavit je proti takzvané hlasovací mašinérii a tím se stát hlavním vyděračem možné vlády. Strana s 15 mandáty tu chce evidentně nejen vládnout, ale – jak vidím a slyším – už i co nejvíce škodit. Toto bylo zatím dlouhé roky příznačné jen pro jejich tradičního politického partnera KDU-ČSL. Divím se hnutí ANO, že je ještě nekoplo do .... neposlalo k vodě,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Již brzy však může přijít mé rozhodnutí

„Jestli si sociální demokraté myslí, že přímou účastí ve vládě a vydíráním získají zpět své ztracené voliče, tak já si myslím, že opak je pravdou a hnutí ANO je vysaje a pošle do zapomnění. To je však věcí samotné ČSSD, která buď ještě nevystřízlivěla z prohraných voleb, nebo si nenastavila zrcadlo, aby viděla skutečný stav své strany. Zde se omlouvám těm sociálním demokratům, kteří si to uvědomují, ale nejsou schopni s tím bojovat. A vím, že takoví poslanci ve Sněmovně jsou. Za sebe říkám, SPD je politický subjekt, který od voličů získal 22 poslaneckých křesel a podle toho má mít také své zastoupení v orgánech Sněmovny. Jejich rozdělení proběhlo na základě politických dohod a ty já budu dodržovat. Již brzy však může přijít mé rozhodnutí, že případnou koaliční vládu ANO a ČSSD nebudu podporovat ani tolerovat; a nebude to jen pro programové odlišnosti,“ dodal Ondráček.

Novinky.cz informovaly, že ČSSD bude v rámci jednání o koalici s ANO požadovat přerozdělení funkcí v Poslanecké sněmovně s tím, že by to bylo na úkor SPD. Zjišťovali jsme, jakou šanci to má na úspěch.

Na dotaz, zda se po dohodě se sociální demokracií a KSČM otevře debata na přerozdělení křesel ve Sněmovně, Faltýnek v ČT prohlásil: „Odpovídám ano. Vzhledem k tomu, že mě to stálo půl roku života, tak z toho ale nemám žádnou radost.“

„Koalice“ ANO, KSČM a ČSSD má 108 hlasů. Bez Ondráčka by měla 107. K tomu se spekuluje, že by vládu nemuseli podpořit ani někteří sobotkovci z ČSSD či stranické referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…