Pátek ve sněmovně: Odkládání bodů a velký křik kvůli církevním restitucím

24.10.2014 10:42

Poslanecká sněmovna si pro dnešek vyřazuje z programu schůze jeden bod za druhým. Poslanci si tak třeba již odložili "na jindy" některé mezinárodní dohody a také rozhodnutí o zákonu o dětské skupině. Jak to tak vypadá, nedostanou se ani k bodu o regionální prostituci, neboť prý se sněmovně nepodařilo zajistit některého ze zástupců pražského magistrátu, kteří jsou předkladateli normy. Naopak došlo na hádky kolem církevních restitucí.

Pátek ve sněmovně: Odkládání bodů a velký křik kvůli církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Poslanci se dnes nebudou zabývat asociační smlouvou mezi Evropskou unií a Ukrajinou, neboť bod vyřadili z programu nynější schůze údajně po dohodě s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který dnes ve sněmovně chybí. Zákonodárci vyřadili z programu i dohodu s Gruzií.

Později si poslanci odhlasovali, že odloží i rozhodnutí o zákonu o dětské skupině, který vetoval prezident Miloš Zeman. Na žádost předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiřího Miholy by se ale normou měli zabývat příští pátek. Poslanci už dříve oznámili, že pro zákon možná nebudou hlasovat. Chtějí totiž od ministerstev záruky, že zákon nepoškodí alternativní vzdělávací zařízení, jako jsou například lesní školky, dětská centra a kluby. Prezidentu Zemanovi se nelíbí, že poslanci nepřijali její senátní verzi, jež by umožnila jejich pokračování. Ohroženy jsou podle kritiků normy i další dětská zařízení. Senátní návrh předpokládal dobrovolnou registraci zařízení pro děti, nemusely by tedy splňovat různé podmínky.

Církevní restituce spustily hádku

Poslanci se ale dnes dopoledne naopak začali hádat o novele o majetkovém vyrovnání s církvemi, která prodlužuje zákonnou dobu, po níž je možné vydávat majetek církvím, o půl roku, tedy prodlužuje lhůtu pro kontrolu vydávaného majetku. Kvůli normě se ale ve sněmovně strhla hádka. Předkladatelé z řad sociálních demokratů totiž upozornili, že je třeba normu přijmout co nejdříve, neboť prý "utíká čas".

To ale rozběsnilo poslance Úsvitu Karla Fiedlera, jenž upozornil, že si za odklad normy mohou vlastně oranžoví poslanci sami.

"Vy jste minulou schůzi hlasovali proti tomu, aby tento bod byl pevně zařazen na projednávání minulé schůze. A tuto schůzi tady brečíte, že vám letí čas! Víte vy vůbec, co děláte?," bědoval nad slovy svého předřečníka Jeronýma Tejce (ČSSD) Fiedler.

Následně se kvůli dalším slovům předkladatelů rozběsnil i Marek Benda z ODS, jemuž se zase nelíbilo, že se v dolní komoře hovoří o „odebrání majetku“ lidí ve prospěch církvím. Takto totiž normu počastoval Jaroslav Foldyna z ČSSD.

"Já tvrdím: Je to největší nespravedlnost po listopadu 1989 potvrzená zákonem, kterou jste provedli v této zemi! Odebrat lidem 170, 150 miliard korun, dát valorizaci církvi, kterou nikdo jiný nedostal, jenom ta církev! Kroutíte hlavama! Je to pravda! Zeptejte se lidí!," řekl Foldyna.

"Já už jsem fakt v téhle sněmovně zvyklý skoro na všechno. Ale neuvěřitelná neomalenost pana poslance Foldyny myslím, že fakt je úplně za hranou. Ale úplně za hranou! To tady snad nikdy neřekl nikdo ani z představitelů komunistické strany. Že vrácení majetku je odebrání 130 nebo 150 miliard! Navíc to číslo ani nevíte! To fakt nemůžete myslet vážně! Vy tvrdíte a říkáte tady na mikrofon, že se to všechno mělo nechat, protože všechno je to v pořádku! To říkáte stejná slova jako Klement Gottwald!,“ zahřměl na to Benda za sněmovním pultíkem.

Následně si ale k tomuto bodu vzal pauzu pro své jednání klub poslanců TOP 09 a to do 11:00 hodin. (Ani později ale nedošlo na projednávání normy, neboť předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák navrhnul přerušení tohoto bodu do středy příštího týdne po pevně zařazených bodech. Poslanci mu návrh odhlasovali).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…