Pavel Bém bez vytáček o kokainu a opilství Romana Janouška

13.09.2012 13:31

Týdeník Reflex ve svém nejnovějším vydání zveřejnil rozhovor s poslancem Pavlem Bémem. Ten podle časopisu začal opětovně strkat do politiky nos, jakoby žádný skandál s Mazánkem a Kolibříkem nikdy neexistoval. „Pavel Bém ostatně věří, že nic špatného neprovedl. Opencard je v pořádku, tunel Blanka taky. Jedinou chybu prý udělal, když uvěřil Romanu Janouškovi,“ píše Reflex.

Pavel Bém bez vytáček o kokainu a opilství Romana Janouška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Bývalý pražský primátor Pavel Bém nemohl svůj rozhovor začít jinak, než tématem horolezectví. Nedávno totiž zdolal další „osmitisícovku“, konkrétně K2. Při výstupu mu ale omrzl nos. „Za čtrnáct dní, tři týdny se spravil,“ poznamenal v rozhovoru.

„Šestitýdenní prázdniny si ve sněmovně vybral kde kdo. Vlastně všichni. Pokud se nepletu, Není to o moc víc, než doba dovolené, kterou si vybírá běžný zaměstnanec. V tomto ohledu mne to nijak nevzrušuje. Jediná výtka, která mi připadá legitimní, se týká mé neúčasti na hlasování o nedůvěře vládě. Už po návratu z K2 jsem ale říkal, že takových hlasování ještě bude,“ uvedl Bém na svou obranu, neboť ve sněmovně kvůli svému odjezdu do Himalájí dlouhodobě chyběl.

V další části rozhovoru se otázky stáčely převážně na jeho přítele Romana Janouška. K němu napířklad Bém zmínil, že „pokud se prokáže, že Roman Janoušek spáchal trestný čin, musí být potrestán“. On sám se však toho, že by skončil ve vězení, neobává.

Nemám strach, že skončím ve vězení

„Nemám žádný strach, nejsem z ničeho obviněn. A jsem přesvědčen, že kdyby tady taková možnost a indicie byly, už to dávno někdo udělal. Protože já ležím či jsem ležel v žaludku tolika svým politickým protivníkům, že by to už dávno udělali. Ta objednávka existovala, důkazem budiž ony v březnu zveřejněné odposlechy mých hovorů s Romanem Janouškem. Mimochodem, jediná tři trestní oznámení, která zatím v úniku a zveřejnění těchto odposlechů padla, jsem na neznámého pachatele podal já,“ uvedl Bém.

„Jak jste říkal, že je můj kamarád, tak já jsem Romana Janouška rok neviděl. Takže mohu těžko posuzovat, co dnes prožívá, ale myslím si, že to vůbec nemá jednoduché,“ zmínil exprimátor ke svému kamarádovi, s nímž se podle všech náznaků již rozešel. Podle něj ale někteří novináři dešifrovali mezi těmi dvěma konflikty a změny ve vztahu již před třemi lety.

„V důsledku toho jsem se pak s Romanem Janouškem viděl opravdu málo... Není žádným tajemství, že má Roman Janoušek problém s alkoholem. Mé snahy mu pomoci vždycky vyzněly naprázdno. Časem jsem pochopil, že moje možnosti přítele a zároveň odborníka se dostávají do nějaké kontroverze. Zjednodušeně řečeno, jsem ty pokusy vzdal,“ poznamenal na konto svého kamaráda.

Romeše jsem nikdy neviděl pod vlivem kokainu

Co se týče kokainu, tak Bém uvedl, že nechce v tomto ohledu Janouška soudit. „Protože jsem ho nikdy neviděl pod vlivem kokainu,“ vysvětlil. „Jakákoliv závislost je devastující onemocnění, které vás provází celý život. Onemocnění nejen mozku a těla, ale i duše. Většinou ho provázejí hluboké psychospirituální krize. Onemocnění, které devastuje a ničí osobnost,“ řekl místo konkrétních odpovědí Bém.

I on ale má podle Reflexu pověst člověka, který frčí na kokainu. „Toto jsem považoval za největší, nejdramatičtější, nejdrsnější, nejneférovější a nejméně korektní podpásový úder ze strany svých, řekněme, kolegů, souputníků, nebo opozice. Jsou to brutální lži,“ odvětil s poznámkou, že si vždy zakládal na tom, že je sportovec. „Nikdy jsem si nepomáhal žádnými berličkami v podobě jakýchkoliv stimulačních prostředků,“ upozornil důrazně.

Na konto Janouška pak ještě zmínil, že v určitou dobu měl pocit, že se až příliš kamarádí s jeho kolegy, s radními, někdy se spoluhráči, někdy s protihráči. „To přiznám, mi vadilo. Pokud je ale pravda, že se díky mne Romana Janoušek dostal k nějakým rozhodujícím procesům v Praze, existují pro to nějaké důkazy, a pokud takové důkazy mohou ukázat na nějaký trestný čin, tak ať to, proboha, vyšetřovací orgány vyšetří,“ řekl a poznamenal, že nikdy ho média nepochválila za jeho úspěch, zatímco nynější vedení Prahy nic nedělá a pouze je obrácené na média. „Vždyť oni za dva roky neudělali nic jiného, než že kritizovali Béma, a média je podporují, protože se to hodí do krámu,“ pronesl.

Oni na té radnici snad ani nepracují

Podle jeho soudu je takzvaná "Romešova éra" démonizovaná. Těch hráčů a takzvaných lobbistů, kteří se snažili tahat za nitky, bylo totiž prý mnoho. "Kdekdo ale měl spoustu důvodů se na Romana Janouška odkazovat a vymlouvat, protože se mu to prostě hodilo,“ dodal Bém.

Nakonec se bývalý primátor vyjádřil i na téma politika. Například poznamenal, že je dnes velmi zklamaný z toho, jak vypadá politika na pražské radnici. Současný vývoj na pražském magistrátu se podle jeho soudu projevuje „absolutní destabilizací, dezorganizací, politickým nihilismem a ztrátou jakékoliv vize, společného usilování o něco. Projevuje se to v personáliích Dopravního podniku, v aktivitě, efektivitě a výkonnosti města,“ uzavřel.

Laudát: Bém zničil to, co jsme léta budovali

„Bém jako každý politik nebude kritizovat sám sebe, že?“ otázal se v reakci na rozhovor ParlamentníchListů.cz poslanec z TOP 09 (dříve ODS) František Laudát, který působil léta v pražské komunální politice – byl dlouholetým pražským zastupitelem za ODS.

„Období Béma je pro mne spojené s tím, že poničil to, co ODS v Praze budovala v devadesátých letech. My jsme tehdy byli v dobré situaci, což nakonec skončilo s primátorem Němcem a Kaslem, když to hlavní odpracoval primátor Koukal. Tehdy  - a i později - naši oponenti museli přiznat, že tu Prahu nevedeme špatně a to bez nějakých velkých cavyků. Tehdy nebyl problém vypracovat dobrý územní plán a vybudovala se i dobrá státní správa. To, co já Bémovi vyčítám, je to, že toto zničil. Na pražské radnici existovala skupina lidí – ať už to bylo z akademie věd nebo z velkých průmyslových podniků - která se rozhodla spojit svůj život s hlavním městem. Oni pro tu Prahu opravdu žili. Zmínil bych například inženýrku Kejvalovou z odboru výstavby,“ začal sypat z rukávu kritiku Bémovy éry Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Bém to všechno zničil svým příchodem. On těm negativním jevům, které se v Praze začaly postupně vyskytovat a nabíraly leckdy až mrazivě systémový charakter, jen pomohl. S Bémem přišli ti Janouškové, Ďuricové a podobné manýry,“ uvedl Laudát. Podle něj éra Béma proto není vůbec tak cukrová, jak se on tváří.

„On byl také ten, co ´hodil vidle´ do přípravy trasy metra D, která je potřebnější, než trasa A. To byly všechno věci, které odpracovali lidé před ním, a on jen stříhal pásky a rozjel pak projekty jako tunel Blanka, nebo tramvajovou trasu na Barrandov, o něž se ale vůbec nezasloužil, stejně tak jako o Mrázovku,“ dodal Laudát. Přece jen se ale podle něj na Bémovi našlo něco pozitivního a to, že se nechtěl moc zadlužovat. „Byl ale tady pod tlakem ODS, přesto nepovolil a snažil se, proto za něj došlo ke stažení dluhu,“ doplnil Laudát pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…