Pavel Bém promluvil otevřeně o špíně v trapné a směšné ODS

30.10.2013 16:16

Bývalý první místopředseda ODS a pražský exprimátor Pavel Bém se ve svém komentáři, který zaslal ParlamentnímListům.cz, zabývá volebním debaklem své strany.

Pavel Bém promluvil otevřeně o špíně v trapné a směšné ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Podle Béma dostaly hodnoty jako svoboda, samostatnost, identita a důstojnost, na kterých byl budován samostatný český a československý stát, ve volbách na frak: „Kampaň vesměs založená na bezbřehém populismu, prázdných, trapných výkřicích alias výstižných volebních heslech, které předstíraly obsah, ale byly urážející pro každý průměrný intelekt, vnucování se otráveným lidem se sladkými, smaženými pozornostmi, plytké debaty bez sdělení, které by odhalilo, co vlastně kdo chce, co nabízí a jak toho hodlá dosáhnout.“ 

Směšnost ODS 

Výsledek podle něho odpovídá zoufalosti české politické scény v posledních několika měsících: „Lidi zaujalo jediné – potrestat ty, kteří už jim jdou na nervy. A ODS se ocitla v politické kryptě dřív, než byste řekli ´kmotr´. Nic jiného než fanatické deklamovaní, jak s nimi někteří představitelé strany zatočili, či ještě zatočí, totiž nenabídla. Snad ještě slovní úlohu na téma: Najdi co nejvíce rýmu na slovo pravice – rovněž nepříliš povedenou.“

„Tyto volby nebyly pro ODS vražedné jen kvůli chybám v minulosti, ale především kvůli nečinnosti v současnosti, vyhořelosti, lenosti, ideové a programové prázdnotě, nedostatku osobností, vnitřní rozvrácenosti a vnější směšnosti. ODS po mírném handrkování o to, kdo stranu bude reprezentovat jako její hlavní volební tvář, vybrala Mirku Němcovou, vymyslela pro ni výraz superlídryně, který je sám o sobě komický a vyslala ji do boje. Jakkoli je bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně strany asi přijatelnou tváří pro část veřejnosti, nestačilo to. Nestačilo to ani na našeho největšího pravicového rivala TOP 09, ale nestačilo to bohužel ani alespoň na trochu důstojný výsledek. Méně než osm procent volebního zisku je pro ODS politickou katastrofou,“ píše Pavel Bém v prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Výprask ODS v Praze 

Obzvlášť zdrcující je podle Béma výprask ODS v hlavním městě. V tradiční baště ODS je 12 procent volebního zisku a čtvrté místo na pásce podle něho ostudné.

„K tomu si dovolím konstatovat dvě důležité věci: Odmítám interpretaci, podle které jsou současní představitelé vedení pražské ODS nevinní, stateční a schopní, ale těžce krvácejí z ran, které jim zasadili takzvaní ´kmotři´, kartely a tunely. Ještě před třemi lety se v Praze pracovalo, stavělo, budovalo a myslelo na budoucnost české metropole. V ODS se diskutovalo, spolupracovalo a hájily se společné, pravicové zájmy. Nevylučovalo se za jiný názor, nerušila se nepohodlná místní či oblastní sdružení, neházela se špína na ostatní jen proto, aby nebyla vidět vlastní bezpohlavnost a nekompetentnost,“ rýpl si Bém do Svobody a spol.

Převzít politickou odpovědnost

Bém připomíná, že když v roce 2010 získala v Praze TOP 09 27,27 procent, tedy o necelá tři procenta více než ODS (přestože obě strany získaly stejný počet osmi poslaneckých mandátů), ještě tentýž den jako někdejší předseda pražské ODS rezignoval na tuto funkci a vyvodil tedy z volebního výsledku politickou odpovědnost.

„Neodvolával jsem se na moje vlastní volební preference, protože politickou odpovědností předsedy politické strany či regionu musí být celkový volební výsledek. Mé rozhodnutí bylo logické, protože o čtyři roky dříve v parlamentních volbách v roce 2006 získala ODS v Praze pod mým vedením rekordních 14 poslaneckých mandátů a ve světle tohoto historického úspěchu bylo osm mandátů v roce 2010 skutečně málo. Žasnu nad tím, jak o tři roky později může považovat můj nástupce dvanáctiprocentní výsledek ODS v Praze a ostudné čtvrté místo za úspěch. A odvolává se na vlastní preferenční hlasy. To už není pouze alibistické, ale také trapné a směšné. Je to vlastně poprava ODS v přímém přenosu,“ zlobí se exprimátor.

„V politice neexistuje žádný legitimnější a přesvědčivější politický argument o úspěšnosti či neúspěšnosti fungování strany, než je volební výsledek. Když neuspěji, musím odejít a přenechat místo jiným. Pokud ODS prolomí i toto svaté tabu, bude už definitivně mrtvá. Úřadující předseda pražské ODS se o to zcela nepochybně snaží,“ dodává Bém. 

Padla všechna tabu

Letošní předčasné parlamentní volby přinesly podle Béma několik nových zpráv o českém voliči: Český volič hledá nejenom politickou stranu, která mu zajistí, že jeho volební hlas nepropadne do propadliště politických dějin, malé strany to tak mají a budou mít těžké; hledá také v čele politické strany charismatickou autoritu – vůdce s tím, že klidně může říkat i hlouposti, hlavně když je říká hlasitě.

Dále se podle Béma rozpadl tradiční bipolární politický model, ČSSD ve volbách zažila takové „nevítězství“, TOP 09 neuspěla a ODS téměř zmizela z politické mapy; politické programy a ideologie zcela ustoupily prázdným marketingovým nálepkám.

Dle Béma padla všechna tabu: „Nic není svaté a vše je dovoleno. Neexistuje střet zájmů, agent StB se může stát hrdinou. Sdělovací prostředky se zaprodaly politice a ztratily takzvanou ´objektivitu´. Úmyslně zdůrazňuji ´takzvanou´ objektivitu, protože ve skutečnosti ona už neexistuje dávno, jenom jsme si nějak pokrytecky hráli hru na slepou bábu. Z těchto závěrů lze dedukovat, jak se bude česká politika vyvíjet po volbách. Bohužel, obávám se, že drama periodické dvacetileté krize v českých dějinách nás teprve čeká. Začátek povolebních ´vyjednávání´ tomu nasvědčují.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…