Pavel Bém varuje ODS: V tomhle nesmíš naletět Kalouskovi, jinak jsi mrtvá

14.08.2013 4:44

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová varovala, že rozpuštěním Poslanecké sněmovny získá prezident republiky Miloš Zeman absolutní moc. Poslanec ODS Pavel Bém rovněž varuje před rozpuštěním sněmovny, ale úvaha Němcové je podle něho naprosto chybná.

Pavel Bém varuje ODS: V tomhle nesmíš naletět Kalouskovi, jinak jsi mrtvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém u řečnického pultíku ve sněmovně

Sněmovna totiž podle Němcové po svém rozpuštění nebude moci kontrolovat vládu, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman. Rovněž Ústavní soud je nyní blízký Zemanovi.

Rozpuštění 20. či 21. srpna?

„Kdybychom si měli zažertovat, tak řeknu, že rozpustit sněmovnu 21. srpna by mělo svou velkou symboliku a mít nové volby 17. listopadu by mělo také svou symboliku,“ řekla v diskusním pořadu ČT Němcová.

„Tím, že se Parlament rozpouští, dochází k přesunu moci do rukou prezidenta, téměř bych řekla absolutní moci. Jestliže se Poslanecká sněmovna vzdává své možnosti kontrolovat vládu, ztrácí šanci cokoli ovlivnit. A kdo tedy drží zemi? Drží ji vláda jmenovaná prezidentem proti vůli Poslanecké sněmovny,“ dodala Němcová.

Neskočme na Kalouskův slogan, že Zeman je ďábel

Bém ale interpretuje aktuální situaci značně odlišně. „Já vidím problém vleklé ekonomické, akutní politické a chronické lidské krize ve velmi odlišných barvách než Mirka Němcová: Problém ani krize nevzniká z ústavních pravomocí či dokonce z konkrétních kroků prezidenta republiky. Ty nejenom, že jsou nejspíše v souladu s Ústavou, ale jsou také snadno předvídatelným jednáním hlavy státu. Předem je avizoval a také je činí. Že bych s nimi nutně musel souhlasit, tak to určitě ne, ale to je v demokratické zemi postavené na svobodě a pluralitě názorů normální a správné,“ říká poslanec ODS Pavel Bém.

Heslo o boji proti autokracii putinovského typu je podle Béma Kalouskův trik, na který ODS nesmí naskočit: „Má za cíl jediné – proměnit předčasné volby v třetí kolo prezidentských voleb Schwarzenberga proti Zemanovi. Kalousek proti všem jako takzvaná pravicová hráz obrany liberální demokracie, tak to je směšné a falešné a nepravdivé. Bohužel účinné. A velmi levné. Nemusíte nic vymyslet. Stačí postavit kampaň na sloganu 'Zeman je ďábel'. V tomto je Miroslav Kalousek mistrem, dokonce velmistrem, politické zkratky. Bohužel také politické karikatury.“

Bláboly o obraně demokracie proti putinovskému Zemanovi

„Pokud na tuto Kalouskovu lest ODS skočí, je definitivně mrtvá. V tuto chvíli totiž existují dvě skutečná nebezpečí: Nástup socialistů a komunistů k moci a rozpad tradičního politického systému postaveného na fungování politických stran, hrozí tedy renesance Havlova vidění politického světa. Oběma těmto hrozbám jdou předčasné volby dramaticky naproti. Nedají šanci pro tradiční politické kampaně. A zvítězí prázdný populismus. Dominovat budou bláboly typu tomu o Putinovi a Zemanovi a naprosto nepoužitelné a prázdné pseudopolitické figurky s plnými ústy o očistách a boji proti zejména čemukoli. Nástup komunistů k moci je další jistotou, na kterou se musíme určitě připravit po 24 letech po sametové revoluci. Z těchto důvodů jsou předčasné volby pro tuto zemi zlem. Mirka Němcová má intuitivní pravdu v tom, že spěch nic dobrého nepřinese, ale v politické analýze a interpretaci se úplně mýlí,“ uzavřel Bém svůj komentář.

Podobně jako Pavel Bém varoval i šéf europoslanců ODS Jan Zahradil, aby se ODS nenechala topkou vmanévrovat do souboje s Milošem Zemanem, který vyhovuje TOP 09, neboť znamená prodloužení prezidentského klání Zeman vs. Schwarzenberg.

Politický kýč jak bič

„Vraťme se na chvíli k druhému kolu prezidentských voleb. Nevolil jsem v něm ani Miloše Zemana ani Karla Schwarzenberga, tak si snad mohu dovolit následující slova: Na pohádku o 'zlém Milošovi', který nás prodá Putinovi, a 'hodném Karlovi', který zachrání naši západní orientaci, jsem nevěřil tehdy a nevěřím ani teď, ani po všech Zemanových excesech. Je to politický kýč jak bič. Je nejvyšší čas si uvědomit, že politika není filmový nebo televizní scénář – tam ať si jednoduché, černobílé a romantické příběhy klidně slaví úspěch. Je jisté, že TOP 09 bude tlačit pravicového voliče do stejného dilematu. Chce udělat z předčasných voleb třetí kolo prezidentského klání,“ napsal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Premiér Jiří Rusnok odnesl v úterý svou demisi na Pražský hrad. O týden později se má Poslanecká sněmovna podle plánu rozpustit, i když vznikají pochybnosti, zda se to podaří.

Vyhlášení termínu předčasných voleb bude na prezidentu Zemanovi. Mluví se o tom, že se hlasovací místnosti otevřou zřejmě v říjnu. Podle Rusnoka je brzký termín voleb dobrý i pro sestavení státního rozpočtu pro příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…