Peake odkryla další detaily o Nagyové. Do řeči jí pak vstoupil Marek Benda

19.03.2014 15:43

O frontách, které stáli někdejší ministři na šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, hovoří tehdejší vicepremiérka Karolína Peake v rozhovoru, který vyjde ve čtvrtečním Magazínu DNES. Před mocnou úřednicí se třásli i šéfové velkých státních úřadů a polostátních firem. Ale bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda její chování nedémonizuje a tvrdí, že on s Petrem Nečasem jednal přímo.

Peake odkryla další detaily o Nagyové. Do řeči jí pak vstoupil Marek Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Bývalá vicepremiérka Karolína Peake prozradila začátkem března v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, že jí po bleskovém odvolání z funkce ministryně obrany řekla šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová v osobním rozhovoru, že po odvolání prvního náměstka generála Picka vznikly určité obavy z jejího příliš samostatného chování na Ministerstvu obrany. Nechtěla však spekulovat o tom, zda rozhodnutí o jejím odvolání vzešlo místo od premiéra Petra Nečase od Jany Nagyové.

„Řekla jsem vám, co mi řekla v osobním rozhovoru, stejně tak jako to, co je veřejně známé, tedy že jedna z věcí, z nichž je obviněna, je zneužívání vojenského zpravodajství. Mně to samozřejmě dalo určité kontury k celé té akci mého odvolání z Ministerstva obrany, ale po pravdě řečeno považuji teď kauzu Jany Nagyové a Petra Nečase za natolik rozvířenou, že bych považovala za skoro laciné tančit na jejich politickém hrobě,“ uvedla Karolína Peake pro ParlamentníListy.cz.

Pro vicepremiérku bylo jednání Nagyové absurdní, ale ministři prý stáli fronty

Nyní se v rozhovoru pro čtvrteční Magazín DNES rozhovořila podrobněji o tom, jak se úřednice Nagyová vymkla politikům z rukou a jak velkou moc dokázala u sebe soustředit. „Já ji nebrala jako partnerku pro jednání, pro mě byl partnerem Petr Nečas. Ona byla šéfovou premiérova sekretariátu a já ji proto odkazovala na ředitele svého sekretariátu. Jenže pro ni to byla urážka. Trvala na tom, že pokud premiérovi potřebuju něco sdělit, mám to říct jí, a ne jemu,“ popisuje Karolína Peake manýry tehdejší Nečasovy pravé ruky.

„Považovala jsem to za absurdní, nicméně někteří ministři na to šli chytřeji než já a stáli na ni frontu,“ vylíčila Karolína Peake, jak to v předsálí u premiéra chodilo. Jeden z mála členů Nečasovy vlády, kteří Nagyovou ignorovali, byl prý ministr financí Miroslav Kalousek. Ale zřejmě nebyl ze své strany sám. „S paní Nagyovou jsem jako ministr nejednal ani jednou. Snad si dovolím jen úvahu, že paní Peake asi neměla při svém vyjádření na mysli ministry TOP 09,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

Předseda poslaneckého klubu ODS se ke stranickému šéfovi dostával

Tehdejší ředitelky premiérova sekretariátu se však nebáli jen ministři, ale třásli se před ní také šéfové velkých státních úřadů a polostátních firem, kteří se pokoušeli si ji naklonit drahými dárky. Zatímco někteří členové vlády nebo ředitelé tedy museli být před Janou Nagyovou v uctivém předklonu a k premiérovi se mnohdy ani nedostali, po stranické linii to tak zřejmě neplatilo.

„S paní Nagyovou jsem jednal asi dvakrát v životě ohledně sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. Jinak jsem vždy jednal přímo s předsedou vlády nebo šéfem jeho poradců,“ ujišťuje pro ParlamentníListy.cz tehdejší předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, že v komunikaci s předsedou ODS mu Jana Nagyová prostředníka nedělala.

Etický kodex a žádoucí standardy chování úředníka Nagyové nic neříkaly

V jiných případech si však Jana Nagyová počínala spíše jako absolutistická panovnice než jako člověk, jenž by měl v první řadě respektovat Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy. Evidentně si nemohla přečíst ani jeho preambuli, v níž se praví, že účelem tohoto kodexu je vymezit a podporovat žádoucí standardy chování úředníka a zaměstnance veřejné správy ve vztahu k veřejnosti a spolupracovníkům.

Z toho, co o bývalé ředitelce premiérova kabinetu postupně vyplouvá na povrch, je zřejmé, že si nijak nelámala hlavu s dalším ustanovením, že úředník a zaměstnanec veřejné správy jedná korektně s ostatními spolupracovníky i se zaměstnanci jiných orgánů veřejné správy. „Veškerá jednání s dotčenými osobami vede úředník a zaměstnanec veřejné správy taktně a způsobem, který respektuje důstojnost těchto osob,“ píše se v článku 12 Etického kodexu, což příliš nekoresponduje s přezdívkou „carevna“, kterou si úřednice Jana Nagyová vysloužila.

Sebelepší předpis nepomůže, když si úřednice omotá premiéra kolem prstu

Na to, jak zabránit tomu, aby se úředník nebo jako v tomto případě úřednice takzvaně neutrhli ze řetězu, je každé nařízení krátké, protože záleží i na nadřízeném a právě v tomto případě nebyly vztahy Petra Nečase a Jany Nagyové jen pracovní. „Žádný právní předpis, ať už obecně závazný, nebo jen pracovně-právní, jako je etický kodex, nemůže řešit realitu. Jakýkoli předpis, pokud se nevymáhá a nekontroluje, jestli je dodržován, což je tenhleten případ, tak je samozřejmě v té věci neúčinný,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz expert na státní správu Oldřich Kužílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…