Pelikán k vydávání Babiše: Nebudu se tu tupě usmívat. Císař je nahý, v té policejní žádosti není vůbec nic

06.09.2017 12:40

Poslanci se od rána dohadují o tom, zda mají vydat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Před polednem místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) upozornil na to, že do voleb zbývá 45 dnů, a obává se, že k podání obžaloby do té doby nedojde. Jenže pak se bude muset celý proces s případným vydáním Babiše i Faltýnka opakovat, budou-li za poslance ti dva opětovně zvoleni.

Pelikán k vydávání Babiše: Nebudu se tu tupě usmívat. Císař je nahý, v té policejní žádosti není vůbec nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman a Robert Pelikán

Radek Vondráček (ANO) kromě toho upozornil i na to, že jsou některé záležitosti, které načerpal ve Sněmovně, nepřenosné.

„Je to první chvíle, kdy se mohu k tomuto případu uceleně vyjádřit. My jsme v roce 2013 přicházeli s tím, že považujeme za vhodné, aby byla zachována indemnita, neboť imunita poslanců je přežitkem. Některé osobní zkušenosti jsou ale nepřenosné,“ řekl a následně upozornil na to, že do voleb zbývá 45 dnů, a obává se, že k podání obžaloby do té doby nedojde. A pokud budou Babiš a Faltýnek znovu zvoleni, tak pak bude muset Sněmovna o jejich vydání rozhodovat znovu.

„Já se vsadím, že za těch 45 dnů k podání obžaloby nedojde, není to možné. Jsme stále na poli tvrzení a některé osoby, jako třeba paní Babišová, nebyly ani vyslechnuty,“ upozornil místopředseda Sněmovny.

„Jaké úkony budou učiněny za dobu 45 dnů?... Podle § 11 trestního řádu v případě, že by došlo - a je to v tuto chvilku stále očekávatelné - k opětovnému zvolení těchto dvou poslanců, tak ne že bude řízení přerušeno do dalšího vydání, ale to řízení se zastavuje. Musí být zastaveno. Tak se přesně mluví v trestním řádu,“ zmínil.

Podle něj je opakovaně uváděno ve sdělovacích prostředích, že druhá strana vytvářela překážky k vyšetřování, s čímž on osobně nesouhlasí. Třeba v případě společnosti IMOBA a. s. byla policií v prvních devíti měsících šetření poskytnuta lhůta v řádu dnů, aby poskytla kompletní účetnictví za dobu osm let. To je ale u firmy, která má miliardový obrat, velmi obtížné. „Lhůtu splnili poté, co si vyžádali prodloužení lhůty,“ poznamenal k tomu Vondráček.

„O tam, zda mají být i nadále politici v politice, má rozhodnout volič, a ne policie,“ zdůraznil pak Vondráček s tím, že takto masivní kauza tady dosud nebyla a budou se o ní učit i děti ve školách.

Nakonec Vondráček řekl, že se hlasování o vydání či nevydání nebude účastnit.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek po jeho slovech poznamenal, že se bude v kauze bránit všemi dostupnými prostředky a bude žádat i o to, aby byl proces co nejrychlejší.

Po něm i další poslanci ANO obhajovali svého předsedu v případu Čapí hnízdo.

Tak třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poznamenal, že by měl být momentálně asi němým a tupým a měl by se tupě usmívat a vychvalovat císařovy nové šaty i když všichni vidí, že je císař nahý.

„Já mám ale právo hodnotit věci, které jsou Sněmovně předkládány. Nejvyšší soud jasně řekl, jak má vypadat žádost o vydání vůči Sněmovně a o čem má Sněmovna rozhodovat. Žádost o vydání má být předlohou navazujícího usnesení o zahájení trestního stíhání... Já jsem si na internetu našel onu žádost (o vydání Babiše i Faltýnka) a za sebe říkám jako první, že jsem v té žádosti nenalezl žádné skutečnosti, které odůvodňují trestní stíhání! Pokud je tam někdo našel, tak ať řekne, které to jsou!“ prohásil jasně Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…