Pitomosti Kalouska, který nás zradil. Bělobrádek, Čunek i Cyril Svoboda si takto vyřídili účty s exministrem financí

16.07.2014 14:30

První místopředseda TOP 09 a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek si v úterý rýpnul do svých bývalých kolegů z lidové strany, když řekl, že kdysi, 25 let, dělal se svou stranou některé pitomosti loajálně, jako je dělají členové KDU-ČSL i nyní, a když těch pitomostí bylo prý mnoho, stranu opustil a založil TOP 09, kde se pitomosti již nedělají. Co na to lidovci?

Pitomosti Kalouska, který nás zradil. Bělobrádek, Čunek i Cyril Svoboda si takto vyřídili účty s exministrem financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovní přestřelka Miroslava Kalouska s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

V úterý v Poslanecké sněmovně probíhala debata o zelené naftě, v jejímž rámci se Kalousek opřel do svých bývalých spolustraníků: „Pokud vím, tak dnes tuto pitomost tlačí Poslaneckou sněmovnou KDU-ČSL. A já kdysi, 25 let, jako člen této strany, jsem některé pitomosti dělal se svojí stranou zcela loajálně tak, jako je děláte vy a jako celá řada jiných straníků. Když těch pitomostí bylo mnoho, tak jsem tu stranu opustil a založil jsem stranu, kde už se pitomosti nedělají.“

Kalousek asi myslí pitomosti, které se dělaly, když sám vedl KDU-ČSL

ParlamentníListy.cz oslovily členy KDU-ČSL, co si o Kalouskově výroku myslí a zda má podle nich pravdu. Lidovci na svém expředsedovi nenechali nit suchou. „Myslím si o tom své. Topka pitomostí udělala také dost,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Kalousek asi myslí pitomosti, které se dělaly, když sám vedl KDU-ČSL. Tyto pitomosti lze napravit. Ale zrada vlastní strany je politický krok, který je víc než pitomost. Zrada je zrada. Kalousek nikdy nebyl a není z přesvědčení křesťanský demokrat,“ řekl redakci bývalý předseda KDU-ČSL a exministr Cyril Svoboda.

„Pitomosti dělají pitomci,“ reagoval stručně senátor a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který s Kalouskem v minulosti neměl zrovna harmonické vztahy.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Myslím, že je ztráta času diskutovat na takové téma,“ usmívala se místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková.

Mirek Kalousek dělá stále spoustu pitomostí...

„Kalousek začal odcházet v momentě, kdy mu strana zakázala podporovat hazard. Na této ´pitomosti´ trvá KDU-ČSL dodnes, ale věřím, že v TOP 09 pod vedením Schwarzenberga a Kalouska na takové ´pitomosti´ netrvají,“ myslí si europoslanec Pavel Svoboda.

„Mirek Kalousek dělá stále spoustu pitomostí, a to třeba, když se vyjadřuje o KDU-ČSL. My, lidovci, jsme rádi, že pan Kalousek opakuje, že není v KDU-ČSL. Řada lidí si totiž stále myslí, že je, a proto nás nevolí. Tak doufám, že se to už změní,“ smál se europoslanec Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Vzhledem k tomu, že jsem před 25 lety nebyl ani plnoletý, ani členem KDU-ČSL, se nemohu vyjadřovat k minulosti. K narážce na stávající stav pouze konstatuji, že kde nejsou argumenty, přijde vhod jakákoli jedovatá slina,“ uvedl senátor Patrik Kunčar.

„Na vojně jsme za bolševika používali jeden vtip. Zásada číslo 1: Velitel má vždycky pravdu. Zásada číslo 2: Když nemá velitel pravdu, platí zásada číslo 1. S Kalouskem je to stejné,“ zavzpomínal si exposlanec a bývalý místopředseda lidovců Jiří Carbol.

„Pan Kalousek jako poslední národněfrontový lidovec ve sněmovně dělá pitomosti jen chladnokrevně, zcela účelově. Ať mluví za sebe a agenta 009, který spí, když ostatní dělají blbosti. Technolog moci má abstinenční příznaky z umístění mimo vládní lavice a má potřebu shazovat a urážet ostatní poslance,“ soudí poslanec Ludvík Hovorka.

„Každý tomu říká jinak. Samozřejmě, že vytváření koalic přináší kompromisy a někdy i nutnost dělat věci, které nepovažujeme za úplně správné – Kalouskovou terminologií tedy asi pitomé. Důležité je, aby snaha o udržení se u moci nevedla k překročení rozumné hranice. Taky se mi nelíbí všechno, co teď děláme, na druhou stranu chování Kalouska v Nečasově vládě hranice slušné křesťanské politiky překročilo už dávno,“ míní bývalý místopředseda KDU-ČSL a exministr Libor Ambrozek.  

Členem Československé strany lidové od roku 1984

Miroslav Kalousek se stal členem Československé strany lidové v roce 1984. Mezi lety 1999 - 2001 byl místopředsedou KDU-ČSL. V roce 2003 byl v Ostravě na sjezdu KDU-ČSL zvolen předsedou strany. Tento post obhájil i v roce 2005 na sjezdu v Plzni.

Před volbami 2006 se KDU-ČSL svým voličům zavázala, že nebude ve vládě podporované KSČM a Kalousek měl silnou antikomunistickou rétoriku. Vzhledem ke komplikované povolební situaci však Kalousek se souhlasem předsednictva KDU-ČSL začal jednat o nabídce ČSSD na vstup do vlády.

Proti účasti strany ve vládě za tiché podpory komunistů protestovaly nejen některé krajské, okresní i městské organizace, ale přidali se i někteří jednotliví senátoři a poslanci. Celostátní výbor strany ukončil jednání o vládě a Miroslav Kalousek rezignoval na funkci předsedy. Rezignovala také část místopředsedů strany. Kalousek se k tomu později vyjádřil tak, že to byl pouze trik, kterým chtěl zabránit velké koalici ČSSD a ODS.

TOP 09

Po odstoupení z funkce předsedy KDU-ČSL v roce 2006 zůstal členem strany. Mezi lety 2007 - 2009 byl ministrem financí ve vládě Mirka Topolánka. V roce 2009 po 25 letech ukončil své členství v KDU-ČSL.

Ve čtvrtek 11. června 2009 proběhla v Café Louvre v Praze tisková konference přípravného výboru politické strany TOP 09. Dne 3. července 2009 byla TOP 09 zaregistrována Ministerstvem vnitra. TOP 09 pak oznámila, že bude spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí v předčasných volbách v říjnu 2009, což bylo potvrzeno 9. července 2009, kdy došlo k podepsání dohody o spolupráci mezi stranou TOP 09 a hnutím Starostů a nezávislých.

Následně 17. července představila strana nové logo, které bylo z původního modro-žlutého se stříškami změněno na červeno-modré, s fialovým (vínovým) přechodem a bílým nápisem TOP 09, pod logem je napsáno „S podporou Starostů“. Barvy loga mají symbolizovat tradiční barvy českého státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…