Po flašce vína. Klausův Jakl, Benda a další vypískali návrh na revoluční změnu

24.07.2012 4:42

Ani změna volebního systému, ani mínusové hlasy. Návrhy, které se chystá od podzimu prosazovat finančník a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, se na politické scéně setkávají spíše s posměšky a ironií. Podle oslovených politiků nemají s realitou nic společného, mínusové hlasy by vedly jen k moci šedého průměru a jejich autor prý svůj návrh asi stvořil "v průběhu letního grilování po lahvince těžkého červeného".

Po flašce vína. Klausův Jakl, Benda a další vypískali návrh na revoluční změnu
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

Finančník a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček překvapil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz informací, že se už na podzim bude snažit prosadit nový volební systém a díky němu nastartovat obnovu v zemi. Musí podle něj skončit nynější praxe, kdy si politická strana dá do čela nějakou sympatickou figurku a za ní se seřadí ti nejhorší lidé, kteří se dostanou do parlamentu.

„Základem tohoto systému je volba osobností a také naprostá novinka – možnost dát minusový hlas, abychom si mohli škrtnout svého zlojeda. Stávající volební systém je zastaralý a ptá se lidí jen na to, co chtějí. Jenže se neptá, co nechtějí, a to je ta chyba,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Janeček, v čem by spočívala zásadní změna volebního systému.

Lidovci a zelení by podporou návrhu mohli získat hodně voličů

Jeho plán na změnu volebního systému vychází z předpokladu, že lidé vyvinou na politiky  potřebný tlak, aby se k návrhu připojili. „Pokud ho bude chtít většina lidí, je to volební téma, kterým se dají získat voliči. Strany si musí uvědomit, že pokud půjdou proti tomu, ztratí extrémní počet hlasů,“ upozornil Janeček.



Politické strany se k navrženému volebnímu systému budou muset postavit už jen proto, že bude populární. A některé z nich si mohou uvědomit, že přihlásit se k němu jim může velice prospět. To podle zakladatele Nadačního fondu proti korupci platí třeba pro KDU-ČSL nebo Stranu zelených. „Obě strany jsou na hranici volitelnosti a lze předpokládat, že když budou prosazovat takový radikální a většinou společnosti požadovaný bod, tak hodně voličů získají. To je jednoduchá matematika,“ zdůvodnil Karel Janeček svůj optimismus.

Negativní hlasy by vedly k likvidaci menšinových názorů

Ten však rázně chladí reakce politiků. „Nápady pana Janečka nemají jako obvykle s realitou nic společného a jsou jen projevem jeho frustrací. Smysluplné řešení pro českou politickou scénu by bylo zavedení přímé volby poslanců, to jest většinového volebního systému, kde by skutečně každý poslanec odpovídal svým voličům,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda ústavně právního výboru Marek Benda.

Tajemníkovi prezidenta Václava Klause a možnému uchazeči o funkci hlavy státu Ladislavu Jaklovi vadí u nápadu protikorupčního bojovníka především možnost mínusových hlasů. „Je jedno, kdo s tím přichází. Ale s myšlenkou negativních hlasů zásadně nesouhlasím už přes dvacet let. Její realizace by vedla k absolutní moci šedého průměru a k likvidaci menšinových názorů,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Ladislav Jakl.

Síly dobra v ODS se už pokusily odpovídající systém prosadit  

Podle poslance ODS Aleše Rádla je Janečkův nápad pěknou ukázkou práce ústavního kutila, která asi vznikla v průběhu domácího letního grilování po lahvince těžkého červeného. „Pokud má být cílem volební vygenerování nějakých politiků, kteří budou mít především osobní důvěru voličů a jejichž stranická odpovědnost bude úměrně tomu umenšena, tak ústavní věda zná daleko jednodušší a vyzkoušený i osvědčený model založený na většinové volbě v malých jednomandátových obvodech,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

„Tedy ten model, který se síly dobra v ODS už několikrát pokusily prosadit jako model, který by se začal standardně užívat při parlamentních volbách v České republice,“ říká Aleš Rádl v narážce na Janečkovy úvahy, podle nichž je normální společnost složena většinou z lidí, kteří jsou spíše dobří a špatnost je u nich nízká, zatímco drtivá většina z těch, kdo jsou ve vrcholných politických funkcích, jsou představitelé zla.

Demokracie se přežila, vítej, absolutistická monarchie

„Bohužel síly zla, které tehdy ovládaly Ústavní soud a některé malé strany jako například KDU-ČSL nebo Unii svobody, tomu tehdy zabránily. Bohužel. Už dnes by tak mohla být politika prostorem, kde se pohybují jen síly dobra, a Darth Vader a jeho klony by si hledali nějakou jinou galaxii,“ dodává v lehkém tónu Aleš Rádl.

Ironie čiší i z odpovědi poslance TOP 09 Daniela Korteho. „Takový – jemně řečeno – pošetilý nápad ukazuje, že demokracie – vláda většiny – se přežila. Jediným možným východiskem je absolutistická monarchie,“ odkazuje Daniel Korte na státní zřízení, kde panovník disponuje samostatnou státní mocí, jež je k vidění už jen například v Bruneji, Saúdské Arábii či v dalších arabských monarchiích Perského zálivu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…