Po moravském primátorovi získá Praha slovenského, povzdechl si primář Koskuba. Zato v Teplicích...

12.10.2014 12:29

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně událostí posledních dnů v komentářích pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát senátor ODS a poslanec ČSSD na téma výsledky komunálních a senátních voleb.

Po moravském primátorovi získá Praha slovenského, povzdechl si primář Koskuba. Zato v Teplicích...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Tématem číslo jedna uplynulého týdne byly jednoznačně volby. I proto se ParlamentníListy.cz zeptaly obou politiků na to, jak jsou spokojeni s jejich výsledky. Jak se totiž již ví, po prvním kole senátních voleb postupuje do dalších duelů nejvíc kandidátů za ČSSD. I tak se o významném úspěchu sociálních demokratů hovořit nedá. Výraznější úspěch zaznamenalo hnutí ANO, ale dařilo se i kandidátům KDU-ČSL a ODS. Naopak KSČM propadla a nepodařilo se jí pro druhé kolo získat podporu pro žádného kandidáta ani v jednom ze 27 volebních obvodů.

„Ano, když se ptáte, musím zdůraznit, že jsem přece jen politik. Tedy mám na věci osobní zájem a zaujatý pohled. Nejsem analytik či politolog. A tak si myslím, že mi příliš nepřísluší komentovat to, jak lidé v dalších z řady letošních voleb volili. Je to jenom jejich rozhodnutí. A vzhledem k tomu, že komunální politika je přece lidem podstatně blíže, i zodpovědnost. Následky své volby pocítí voliči na své kůži totiž daleko citelněji. V dobrém či zlém. To ukáže nejbližší čas,“ předeslal poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Dobré by bylo uplatňovat jiný styl než žádná předem daná nezbytná procenta, míní Koskuba

A jak dodal, když má být upřímný, volební účast nebyla podle něj nic moc. „Je to trochu smutné zjištění. Zvláště pomalu v předvečer čtvrtstoletí od sametu. Kdy jsme přece mj. chtěli svobodné volby, ne? Nehodlám však lidi za to kritizovat. Příčin lze vyjmenovat mnoho. Možná jednou z nich je i přetrvávající nesmyslný volební systém. Kdy své preferenční hlasy nemůže volič využít v plném rozsahu. A to zvláště v komunální politice je již naprosto ostudné!!! Místo vymýšlení všech možných změn by naprosto stačilo do současného systému vsunout jedno jednoduché pravidlo: ‚Konečné pořadí kandidátů na kandidátce strany či hnutí určí počet získaných preferenčních hlasů‘. Tedy žádná předem daná nezbytná jejich procenta. Já vím, stranickým sekretariátům by se to nemusilo líbit. Ale bylo by po věčných čachrech a intrikách s obsazením čelným pozic na kandidátkách. Kdy pak ostatní jim dělají jenom volební křoví. Mimochodem sám o tom něco vím. Voliči by si tak sami vybrali skutečně ty, od kterých chtějí, aby je opravdu zastupovali. Přitom by bylo i logické, že takto zvolení první na kandidátce vítězné strany by měli být eventuálně starostou. Jenže tahle má úvaha je zřejmě natolik obyčejná až primitivní, že nemá bezpochyby šanci na úspěch. Možná je to ale škoda,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Koskuba: Komentovat výsledky voleb snad ani detailněji nemá smysl. A v Praze vůbec ne

Přiznal pak, že má tedy pocit, že více nemá cenu právě skončené volby a jejich výsledky komentovat. „V mé rodné Praze pak raději už vůbec ne. Tady, přiznávám, jsou výsledky pro mne nejen z oranžového pohledu ve většině velkým zklamáním. Ale vzhledem k tomu, že poměry v pražské ČSSD znám, nejsou vlastně překvapením. Obviňovat však z výsledků lídra naší krajské kandidátky nebo pana předsedu KVV by nebylo fér. Jako vždy rozhodovali jiní naši ‚junáci‘ a měli by konečně nést svou odpovědnost. Jinak se nikdy nic nezmění. Snad jen to, že po moravském primátorovi Prahy budeme mít primátorku dokonce slovenskou. Nevím, nevím, je-li to pravé ořechové. Netuším, na rozdíl od Mozarta, zda mi Pražané rozumí. Já jim ve většině však nikoliv, přiznávám a omlouvám se. Ale z velkých měst v tom nejsou sami. Možná i proto se cítím čím dál spokojenější na naší venkovské chalupě. I když se tam opravdu musí makat,“ uzavřel aktuální téma poslanec ČSSD.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE.

Kubera obstál i po dvaceti letech, ale…

Volby v Teplicích vyhrála opět ODS v čele s Jaroslavem Kuberou, který je druhým pravidelným komentátorem událostí pro ParlamentníListy.cz. Ten je v čele města nepřetržitě už dvacet let, je i senátorem. Jeho neotřesitelná pozice je však zřejmě již minulostí. Zatímco dosud měla ODS v Teplicích nadpoloviční většinu mandátů, nyní získala jen 27 procent a bude muset vytvořit koalici.

V minulých komunálních volbách ODS v Teplicích získala přes 43 procent a měla nadpoloviční počet 17 mandátů. Tehdy ale bylo zastupitelstvo ještě 33členné. Nyní se počet zastupitelů snížil na 27. Teoreticky je tak možná i varianta, že se méně úspěšné strany domluví a ODS skončí v opozici.

ParlamentníListy.cz se s ním pokouší od soboty spojit, ale dosud neúspěšně. Zdá se tedy, že jednání o koalici jsou zřejmě v plném proudu.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…